Skocz do zawartości

NX EAGLE- czy nadeszła rewolucja?

Filippo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co sądzicie o nowym napędzie SRAMA. Moim zdaniem to jest pewna rewolucja. 1x12 w takiej kwocie plus ma pasować na piasty na które wchodziły kasety 9 rzędowe!
Co o tym sądzicie?
Czy myślicie, że wiele modeli 2019 producenci oprą na tym napędzie?
Czekam na wasze opinie, a może ktoś już miał okazję testować?
@SzajBajk ja osobiście czekam na test tego napędu!!!

Opublikowano

Ja się przymierzam do przesiadki za jakiś czas na tego NXa, aktualnie Dominik z OnTheBike.com ma ten napęd w testach, tak więc poczekajmy chwilę i na pewno coś będziemy wiedzieć więcej.

Daniel się chyba nie obrazi jak wrzuce tutal linka -> https://www.youtube.com/watch?v=PbLgSXOCvok

Opublikowano (edytowane)

A czemu miałby się obrazić? 😉

Rewolucją bym tego nie nazwał... raczej potrzebą rynku. Na NX skusi się znacznie więcej ludzi niżeli na wyższe modele z bardzo prostej przyczyny. Pieniądze. NX cenowo po prostu będzie bardziej dostępny dla przeciętnego zjadacza chleba.

Sam przyjaznym okiem spoglądam na NXa i kto wie może sam się skuszę.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

To będzie hit - wiele rowerów na 2019 ma mieć tego nx (również romet).

Samemu się skusiłem i czekam na kasetę :)

Opublikowano

To najsłabsza i najcięższa grupa "orła", którą nie jako wymusiła konkurencja ze strony Sunrace, który sprzedawał sporo kaset na zwykłe bębenki. Wyszło jak z NX-em pod 11sp czyli sporo marek zacznie to montować do tańszych propozycji. Nie ma co testować bo będzie to chodzić tylko i wyłącznie poprawnie. 

• Lubię to! 1
Opublikowano

@SpiderMAN
Też widziałem ten filmik i właśnie on mnie tak zachwycił. Myślałem, o zakupie roweru tej zimy, ale chyba mój B3 jeszcze poczeka na następcę :)

@Ares

Ares obserwując twoje posty zauważyłem, że bardzo dobrze znasz się na technologiach. Co masz na myśli mówiąc najsłabsza grupa "orła". Bo najniższa (najcięższa) to się zgodzę, ale co oznacza najsłabsza?

Opublikowano

Najsłabsza w sensie najmniej zaawansowoana pod wzgledem materiałów jak mniemam. 2 kg stali to jednak sporo co NX do użytku profesjonalnego raczej eliminuje. Amatorsko pojawiać na zawodach sie będzie ale prosa z NX raczej bym sie nie spodziewał. Chyba, ze do treningow.

Opublikowano

No cóż prosi to sobie wkładają w rower to co im pasuje i raczej wątpię, żeby pojawiało się u nich cokolwiek poza najwyższymi i najlżejszymi częściami. Ja uważam, że ten napęd ma potencjał dużo namieszać. Jego prostota mnie urzeka, a a zdecydowanie nad wagę przekładam ewentualną niezawodność i kulturę pracy.

Myślę, że jeżeli ten napęd okaże się niezawodny za chwilę będzie najbardziej pożądany.
Myślę, że SRAM idzie z napędami w dobrym kierunku. Wiadomo osoby jeżdżące zawodowo/ambitni amatorzy/ludzie zamożni wybiorą sobie wyższe grupy natomiast napęd oferujący technologię z wyższych grup różniący się od nich tylko wagą, trafi bardzo szybko do rowerów osób, które walczą na zawodach głównie ze swoimi słabościami :)

Opublikowano

Będzie a raczej jest pożądany tam gdzie chce się wsadzić 12sp. Jak Shimano z obecną technologią 12 sp w XTR zejdzie do XT a pewnie z czasem niżej to znów sytuacja na rynku się "wyrówna". Na razie mają nowy bębenek ale czas pokarze jak to będzie wyglądać. To tylko napęd, który sam nie jedzie. 

Opublikowano

Chyba, że z górki. Jak by to wszystko nie działalo miło wiedzieć, że firmy nie myślą wyłacznie o prosach i oferuja tańszą alternatywe dla topowych grup. Podejrzewam, ze Shimano zrobi podobny krok. Mam tu na mysli głównie bębenek. O ile wymiana samego będenka nie jest dziś poważnym problemem w lepszych piastach o tyle wymiana pisaty by wymienić kasete nastrecza trochę problemów i niestety kosztuje. Jak ktoś słusznie zauważył Sram zwietrzył zarobek. Wiecej zarobisz na tysiącu prosach czy na 10 tys. amatorów. Hajs sie musi zgadzać 😉

Opublikowano (edytowane)

Sram miał coraz większy ból tyłka bo w paradę wszedł Sunrace i jak by było więcej takich jak Merida to miał by już sporo mniej z tego tortu, który zresztą sam wykombinował i upiekł. Mnie to śmieszy bo właściwie takie mam wrażenie, że rozchodzi się po prostu o ten dodatkowy blat na kasecie a nie o jakość. To tak jakby podniecać się u Shimano grupą Deore przy założeniu prawie tych samych technicznych kwestii z XTR'a. Jak by ktoś zaraz wyskoczył z kasetą 13rz to pewnie od razu połowa środowiska chciała by to mieć. A prawda jest brutalna bo wielu za wielki plus uważało kasety zaczynające się od 10 zębów a nie 11'u. 

Edytowane przez Ares
Opublikowano

Jest już na rynku napęd 13s i jakoś szału nie ma, wiec raczej to nie wyłacznie kwestia jednej korony na kasecie więcej. Jak ktoś sporo jeździ po górach robi mu różnice jedna korona wiecej. W ilości rzedów przy 1 x ... chodzi o nic wiecej jak cześciową rekompensate z tytułu braku 1 lub 2 blatów wiecej z przodu.

Opublikowano

I pierwsze wrażenia Dominika z jazdy na NX

• Lubię to! 1
  • Pomógł 1
Opublikowano
14 godzin temu, Ares napisał:

Będzie a raczej jest pożądany tam gdzie chce się wsadzić 12sp. Jak Shimano z obecną technologią 12 sp w XTR zejdzie do XT a pewnie z czasem niżej to znów sytuacja na rynku się "wyrówna". Na razie mają nowy bębenek ale czas pokarze jak to będzie wyglądać. To tylko napęd, który sam nie jedzie. 

Strzelasz mądrościami z rękawa, że zaraz pomyślę, że to forum filozoficzne ;) SRAM obrał drogę, która pozwala mu skutecznie wypychać z rynku konkurencję. Ich taktyka przenoszenia najważniejszych elementów techniki z wyższych grup do niższych po prostu się sprawdza i tego oczekuje rynek. Klienci zdają sobie sprawę, że za 1/3 ceny będzie musiało to więcej ważyć i chodzić nieco mniej precyzyjnie czy wolniej. Klienci wiedzą, że nie ma cudów. Zdaje się, że nikt się tym nie przejmuje. Do niedawna SRAM był niszową marką, obecnie w wielu segmentach właściwie nie ma konkurencji. Ot co. Tania grupa 12 rzędowa to coś o czym marzy wielu bardziej zaawansowanych amatorów i to będzie się sprzedawać jak ciepłe pączki.

Opublikowano

Nie doszukiwałbym się tutaj żadnej rweolucji. Rewolucją było pojawienie się napedu 12 rzędowego, a zejście z technologią do niższych grup to była tylko kwestia czasu. Być może spowodowane było to dużym kosztem nabycia najwyższej grupy SRAM Eagle, a w konsekwencji mniejszą ilością nabywców. Poprawiło się na rynku, gdy pojawił się SRAM EAGLE GX, a teraz jeszcze tańsza grupa NX. Coś czuję, że jest to zabieg, aby jeszcze bardziej spopularyzować napęd 1x12 i ma być to niejako drabinką do zwiększenia sprzedaży Egala w droższych wersjach. Jak już się użytkownicy przekonają do 1x12 to ewentulane upgrade  w rowerach mogą pójść w kierunku wymiany starego napędu 1x12 na co raz to droższy. Podobnie jak ma to miejsce w Shimano.

Opublikowano

Albo znowu "odkryją" przednią przerzutkę i zrobią napęd 2x12 o stopnoowaniu 32/50 + 10-50.

• Lubię to! 1
Opublikowano

NX to żadna rewolucja, magia Eagle to 12s ale przedewszystkim - jak zauważył @Ares - najmniejsza zębatka 10z. W NX dodali jedną zębatkę poprawiając stopniowanie ale umówmy się - to napęd mtb, głównie można je spotkać w jakichś endurakach (bo do xc dopiero później zawędrował 1x) - tam kadencja nie jest aż tak ważna, jak przyjdzie ścianka to liczy się największa zębatka a tutaj np w/w sunrace ma też czym się pochwalić. A na płaskim - NX nie nadąży za GX czy wyższymi Eaglami 

Ale magia napisu "Eagle" sprawi, że ten napęd będzie się dobrze sprzedawał.

Opublikowano
3 godziny temu, GrochowaMTB napisał:

Strzelasz mądrościami z rękawa, że zaraz pomyślę, że to forum filozoficzne ;) SRAM obrał drogę, która pozwala mu skutecznie wypychać z rynku konkurencję. Ich taktyka przenoszenia najważniejszych elementów techniki z wyższych grup do niższych po prostu się sprawdza i tego oczekuje rynek. Klienci zdają sobie sprawę, że za 1/3 ceny będzie musiało to więcej ważyć i chodzić nieco mniej precyzyjnie czy wolniej. Klienci wiedzą, że nie ma cudów. Zdaje się, że nikt się tym nie przejmuje. Do niedawna SRAM był niszową marką, obecnie w wielu segmentach właściwie nie ma konkurencji. Ot co. Tania grupa 12 rzędowa to coś o czym marzy wielu bardziej zaawansowanych amatorów i to będzie się sprzedawać jak ciepłe pączki.

Dostałeś zapaści jak wspomniałem o Shimano czy z czym masz kłopot bo generalnie wyskobałeś w tym zacietrzewieniu to samo w sumie co ja? Rynek jeżdzi na tym co jest a, że główny konkurent został w blokach to jest jak jest. Nie mniej konkurencja też swoje sprzedaje i kolego tak zostanie bo może trudno w to uwierzyć ale masa ludzi woli 11sp Shimano z kasetami 11-50 Sunrace. Nowy XTR już namieszał a to zejdzie niżej bo nie tylko Kross na tym będzie jeżdził. Sram nadal jest niszową marką i tak pozostanie więc nie wymyślaj mi tu o "segmentach bez konkurencji" a jeśli to konkrety bo na razie do tych swoich "orłów" nie umieją zrobić porządnych manetek cynglowych a szmelc w postaci hamulców jest na siłę upychany do bardzo drogich rowerów. Jak nadal masz kłopot ze zrozumieniem mojego słowa pisanego to zalecam przeczytać post kolegi @trollu 

Opublikowano
Godzinę temu, Ares napisał:

Dostałeś zapaści jak wspomniałem o Shimano czy z czym masz kłopot bo generalnie wyskobałeś w tym zacietrzewieniu to samo w sumie co ja? Rynek jeżdzi na tym co jest a, że główny konkurent został w blokach to jest jak jest. Nie mniej konkurencja też swoje sprzedaje i kolego tak zostanie bo może trudno w to uwierzyć ale masa ludzi woli 11sp Shimano z kasetami 11-50 Sunrace. Nowy XTR już namieszał a to zejdzie niżej bo nie tylko Kross na tym będzie jeżdził. Sram nadal jest niszową marką i tak pozostanie więc nie wymyślaj mi tu o "segmentach bez konkurencji" a jeśli to konkrety bo na razie do tych swoich "orłów" nie umieją zrobić porządnych manetek cynglowych a szmelc w postaci hamulców jest na siłę upychany do bardzo drogich rowerów. Jak nadal masz kłopot ze zrozumieniem mojego słowa pisanego to zalecam przeczytać post kolegi @trollu 

Ach, nie sądziłem, że ten żarcik tak zapiecze - bez urazy, wygłosiłeś po prostu kilka takich pompatycznych zdań...  :) SRAM nie jest już niszowy i zepchnął konkurencję do defensywy. Rowery na 12 rzędowym NXie będą się sprzedawały jak głupie. Producenci będą mieli problem aby zapełnić magazyny - Jestem tego pewien. Już nawet po tym forum to widać, gdzie ludzie wyraźnie szukają rowerów na tej grupie. I nie mam uczulenia na Shimano - sam z rozmysłem w gravelu kupiłem kompletną 105 od Japończyków. I masz rację, hamulce SRAMA są odczuwalnie, nawet dla mnie, amatora słabsze, z gorszą modulacją - wręcz przyprawiały mnie o stres na ostrych zjazdach. We wszystkich gravelówkach jakie testowałem gdy był set od SRAMA to hamulce wypadały niestety blado. To był zawsze najgorszy element roweru. Te z grupy 105 są diablo skuteczne. W grupach MTB także jakoś lepiej mi się hamowało na Shimano. 

Opublikowano

@Ares widzę, że wielka wiedza idzie w parze ze sporą agresją :P

Ciekawe też jak wpłynie schodzenie niżej eagle'a na ceny na rynku. W sumie dla nas to tylko lepiej. Może SHIMANO odpowie na to obniżką ceny swoich podzespołów. Jedno jest pewne będzie się działo.

Opublikowano
4 godziny temu, trollu napisał:

magia Eagle to 12s ale przedewszystkim - jak zauważył @Ares - najmniejsza zębatka 10z.

Co tu jest magicznego, skoro są zębatki 9 s? Przypominam,że im mniej zębów tym mniejsza sprawność napędu.

Opublikowano

Może SHIMANO odpowie na to obniżką ceny swoich podzespołów. Jedno jest pewne będzie się działo.

Jak nie zniżką, to może chociaż transferem technologi do niższych grup. Przydałaby mi się przerzutka 9s ze sprzęgłem ;-).

Wysłane z mojego TA-1024 przy użyciu Tapatalka