margo Opublikowano 6 Września 2018 Opublikowano 6 Września 2018 Witam. Mam takie pytanie a więc podam wam na zdjęciu rower składak i on jest trochę brudny i zardzewiały a do tego trzeba wymienić w nim przedni hamulec, łańcuch, nasmarować go. Podajcie mi jakie mam hamulce kupić i łańcuch i do tego jeszcze jak mam wyczyścić cały rower z rdzy żeby był jak od nowości. Proszę o szybką poradę i pomoc
janek69 Opublikowano 6 Września 2018 Opublikowano 6 Września 2018 (edytowane) Sposób rosyjski to coca-cola i gąbka, sprawdź https://www.youtube.com/watch?v=8ear10fAARQ Edytowane 6 Września 2018 przez janek69
Gość Opublikowano 6 Września 2018 Opublikowano 6 Września 2018 Chromy poprostu wypoleruj i będzie dobrze. Łańcuch np. 9s albo 8s. Wszystko jedno.
margo Opublikowano 6 Września 2018 Opublikowano 6 Września 2018 Przelutka ale tam nie mam przerzutek a i jak cały rower wyczyścić z rdzy bo chce żeby wyglądał jak od nowości
Gość Opublikowano 6 Września 2018 Opublikowano 6 Września 2018 Dlatego napisałam, że nie ma znaczenia jaki łańcuch założysz. Czy to tak nieoczywiste?
margo Opublikowano 6 Września 2018 Opublikowano 6 Września 2018 PrzeLuka jest to oczywiste a teraz powiedz mi jak mam ten rower wyczyścić z rdzy? może jakiś środek?
Gość Opublikowano 6 Września 2018 Opublikowano 6 Września 2018 (edytowane) Kup paste polerską, koło polerski do szlifierki kątowej lub wietratki i wypoleruj. Jeśli gdzieś zostaną drobne plamki to kompletnie się tym nie przejmuj. Rower ma swoje lata. Przed polerowaniem możesz przetrzeć na mokro papierem ściernym 1000 i 3000. Edytowane 6 Września 2018 przez Gość
Kajgana Opublikowano 6 Września 2018 Opublikowano 6 Września 2018 A nie jednorzędowy? One są sporo szersze niż taki 8 czy 9 s. Jak ma wyglądać jak nowy, to jedynie piaskowanie, chromowane, a co trzeba to pomalować...
TwardyBlaszak Opublikowano 6 Września 2018 Opublikowano 6 Września 2018 (edytowane) Łańcuch do napędu jednorzędowego to najlepiej odpowiedni do tego napędu np.: https://www.dobrerowery.pl/lancuch-pc-1-nikiel-114-snaplock-1-b?from=listing https://www.decathlon.pl/acuch-1-biegowy-id_8203905.html https://rowerek.pl/product-pol-7736-Lancuch-Shimano-CN-NX10-Nexus-1-rzedowy.html Klamki hamulcowe to w sumie obojętnie z pomięciem plastików. Trudność może stanowić ew wymiana samych hamulców bo nie wiem czy dostanie się jeszcze takie na rynku (może ktoś ma używki). - [edit] ew można sprawdzić czy szczęki od szosówek będą pasować, choć w to wątpię. Klocki/Gumki hamulcowe to nie problem. Podobnie z linką i pancerzem hamulca. Jeżeli masz wyrobiony bolec/trzpień korby to kiedyś zastępowało się go odpowiednio przerabianą domowym sposobem śrubą a wyrobiony w osi korby rowek naprawiało się metodą spawania i szlifowania. /wersja ostatecznej ostateczności polegała na zespawaniu korb ze sobą na stałe/ [zaduma mode on] To były fajne czasy gdy nie zawsze były dostępne części i trzeba było kombinować żeby rower jeździł. [zaduma mode off] Edytowane 6 Września 2018 przez TwardyBlaszak
Gość Opublikowano 6 Września 2018 Opublikowano 6 Września 2018 Do 1rzędówki założyłem łańcuch 10s i jeździ, więc nie przesadzał bym z tą zgodnością.
margo Opublikowano 6 Września 2018 Opublikowano 6 Września 2018 to jak ten wyczyścić ten rower z rdzy?
sender Opublikowano 7 Września 2018 Opublikowano 7 Września 2018 (edytowane) W dniu 06.09.2018 o 16:49, PrzeLuka napisał: Kup paste polerską, koło polerski do szlifierki kątowej lub wietratki i wypoleruj. Jeśli gdzieś zostaną drobne plamki to kompletnie się tym nie przejmuj. Rower ma swoje lata. Przed polerowaniem możesz przetrzeć na mokro papierem ściernym 1000 i 3000. nie polecam szlifierki chyba, że ma regulacje obrotów. Nie znam osobiście past polerskich, których producent przewiduje pracę na nich z obrotami rzędu kilku tysięcy obrotów na minutę. Większość przeznaczona jest do pracy z obrotami w przedziale 1200-2000 na maszynach polerskich. 22 godziny temu, margo napisał: to jak ten wyczyścić ten rower z rdzy? zależy jak głeboka jest ta rdza. Jeżeli powierzchowna to pastami polerskimi- np. Autosol do aluminium. Edyt.z tego co widzę to kierownica jest chromowana to Autosol Metal-Polish Edytowane 7 Września 2018 przez sender
Gość Opublikowano 8 Września 2018 Opublikowano 8 Września 2018 @sender Szczegół ale istotny. Dziekuje za uzupełnienie.
Kamil82 Opublikowano 12 Września 2018 Opublikowano 12 Września 2018 W dniu 6.09.2018 o 23:12, margo napisał: to jak ten wyczyścić ten rower z rdzy? sprobuj pasta autosol lub inna polerska i kawalkiem filcu jezeli rdza jest powierzchniowa to zostana tylko mikroskopijne kropki jezeli chcesz by rower byl jak nowka to musisz to zgalwanizowac na nowo, a to juz kosztowna zabawa
Rekomendowane odpowiedzi