Skocz do zawartości

SR Suntour XCM - jak działa blokada skoku ?

Power V2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Posiadam amortyzator przedni SR Suntour XCM z blokadą skoku,takie niebieskie pokrętło z napisem open,close i sped look,ma położenie odblokowany (open) ,pół na pół,ciężko go wtedy ugiąć (pomiędzy opoen a close) i  zablokowany(close) a z drugiej strony jest pokrętło do ustawiania twardośći - miększy + twardzy.

Waże 64kg to mam na-.

A i czy mogę w czasie jazdy po równym np po asfalcie blokować i odblokowyać (na równym jeszcze za nim w jade w dołki) odblokowywać amortyzator.

IMG_20180614_102846.jpg IMG_20180614_102842.jpg

Opublikowano

Witam

Szczerze jest to amortyzator sprężynowy czyli będzie bardzo twardy i nawet gdy będzie otwarty będzie ci go ciężko ugiąć

On jest na tyle twardy że nawet gdy jeździsz po asfalcie nie wpłynie to na twoją jazdę

Konkretnie jaki efekt byś chciał uzyskać?

Opublikowano (edytowane)

Jak jade po asfalcie na na odblokowanym to się buja a na zablokowanym jest sztywno.

Aż tak twardy nie jest gdy jest otwarty.

Na większości dołków się ugina tylko na seri małych nierówności mógłby lepiej amortyzować.

Edytowane przez Power V2
Opublikowano

Najlepszym rozwiązaniem są amory powietrzne bardziej czułe i łatwiejsze w ustawieniu czułości

W tym amorze który masz możesz np wymienić sprężynę na miększą

Opublikowano

A mogę go blokować i odblokowywać w czasie jazdy czy nie?

On ma chyba  80mm skoku a są SR Suntour XCM co mają 100mm skoku.

Ciekawe czym się różnią?

Opublikowano

Wszytko zależy czy długo śmigasz na rowerze obecnym może przydał by mu się serwis?

Generalnie blokowanie amortyzatora wykonuję się na podjazdach lub jeździe po prostych nawierzchniach,jedna nie sądzę by tak pracował byś musiał go blokować.

Mam w swoim starym rowerze amor sprężynowy nie zdarzał mi się by była potrzeba go blokowania.

W nowym rowerze mam powietrzny amortyzator nie mam potrzeby przy zwykłej jeździe go blokować.

Opublikowano (edytowane)

Niebieskie pokrętło + napis "Speed Lock" oznacza, że to blokada hydrauliczna. Możesz z niej bez stresu korzystać podczas jazdy.

Dopowiadając całość, blokada mechaniczna w widelcach Suntour to czarne pokrętło z czerwono-zielonym wskaźnikiem (w sumie takim jak w publicznych toaletach). Takiego mechanizmu nie można przestawiać, gdy widelec jest obciążony. Ale u Ciebie jest hydraulika, więc używaj do woli.

Edytowane przez Fenthin
Opublikowano

Rower kupiłem 4miesiące temu.

W instrukcji pisze serwis co rok.

Opublikowano

To jak pisałem musiał byś wymienić sprężyne stalową na miękką, lub tutaj na formu ktoś proponował że można założyć zamiast tej sprężyny wkład, taki kartridż i zamiast sprężyny regulujesz ciśnieniem powietrza
SpiderMAN coś by wiedział na ten temat

Lub PrzeLuka nie wiem czy on o tym nie pisał, jednak któryś z nich będzie wiedział coś na ten temat

Opublikowano

takie zestawy są do RS XC30 ale nie jest powiedziane, że będzie to pasować do Suntoura. 

Opublikowano

Pokrętło które masz po lewej które wygląda jak zamknięcie ono ściska i luzuje sprężyne co powoduje że amor jest twardzszy lub miękkszy
Gdybyś chciał by był bardziej miękki na stronie activia można było by popatrzeć za taką sprężyną, czy wogóle jest coś dostępnego

Opublikowano

A można do niego włożyć przy serwisie lepsze uszczleki kurzowe?,z jakiegoś lepszego amortyzatora?

Opublikowano
2 godziny temu, Power V2 napisał:

A można do niego włożyć przy serwisie lepsze uszczelki kurzowe?,z jakiegoś lepszego amortyzatora?

Uszczelki nic nie dadzą mają za zadanie utrzymać golenie w nienagannym stanie.

Powiem tak mam rst sprężynowy i działa on po prostu tak jak opisywałeś , mimo serwisu i kręcenia działa on na swój sposób.

Opublikowano

Wiem,że uszczelki nie mają wpływu na prace amortyzatora.

Ale podobno te uszczleki są nie naljlepsze i przepuszczają troche smaru i kurzu.

A i tam gdzie jest sprężyna to pcha się smar aż cała sprężyna będzie w smarze czy olej?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Najważniejsze żebys nie psikał żadnymi środkami bezpośrednio na rury goleniowe

Opublikowano (edytowane)

Niczym nie psikam tylko wycieram szmatką górne golenie.

Ale pomyślałem,że jak już będę go rozbierał do serwisu to włoże jakieś lepsze uszczelki.

Albo simmeringi zamontować pod uszczelki?

A i czy da się zrobić serwis tego amortyzatora,smarowanie bez odkręcania korków na górze?

Edytowane przez Power V2
Opublikowano

Mam ogromną prośbę czy ktoś by mógł mi zmierzyć zewnętrzną średnice uszczlek kurzowych w tym miejscu co wchodzą w dolne lagi.Niestety nie posiadam suwmiarki.

Proszę.

Albo czy simmeringi 30x42x7 mm będą pasować.

Planuje u góry pod uszczelki kurzowe wstawić simmeringi a na dole naładować tubke silikonu z zewnątrz i zalać to w środku olejem aby nie było problemu z rdzewieniem,tarciem i syfem w środku.

Opublikowano
Wiem,że uszczelki nie mają wpływu na prace amortyzatora.
Ale podobno te uszczleki są nie naljlepsze i przepuszczają troche smaru i kurzu.
A i tam gdzie jest sprężyna to pcha się smar aż cała sprężyna będzie w smarze czy olej?
Tam gdzie sprężyna nie trzeba wlewac oleju ani pchać smaru
Wystarczy że np pędzelkiem przesmaruj es cała sprężyne smarem i to wystarczy
Opublikowano (edytowane)

Ty masz prostej budowy amortyzator przez co nie ma co kombinować z jakimiś zimeringami a ponadto zalaniem go olejem. Wystarczy mała ilosć zalania dolnych lag od strony tłumika i tak jak szybko nalejesz tak ci szybko szlak on trafi bo uszczelki w tych tłumikach nie są przystosowane do tego

Edytowane przez ACTIVIA
Opublikowano

To założe simmeringi i naładuje tam smaru wapniowego.

Opublikowano
3 minuty temu, Power V2 napisał:

To założe simmeringi i naładuje tam smaru wapniowego.

Po co?

W amortyzatorach nie stosuje się smarowania smarem stałym, @ACTIVIA dobrze Ci radzi, a t idziesz w zaparte.

Chcesz, to ładuj smar, moim zdaniem nie da Ci to nic poza zmuleniem uginacza.

Jak to mówi stare porzekadło: "z gó..a bata nie ukręcisz..."

To się tyczy tego ugninacza, nie ulepszysz go w żaden sposób.

Opublikowano

Przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem post @ACTIVIA

10 godzin temu, ACTIVIA napisał:

Ty masz prostej budowy amortyzator przez co nie ma co kombinować z jakimiś zimeringami a ponadto zalaniem go olejem. Wystarczy mała ilosć zalania dolnych lag od strony tłumika i tak jak szybko nalejesz tak ci szybko szlak on trafi bo uszczelki w tych tłumikach nie są przystosowane do tego

Opublikowano

Jeżeli masz zamiar w przyszłości sam sobie wszystko robić i serwisować bardziej zaawansowane modele to kup lepszy smar. To jest moje zdanie. Mam w rowerze córki najprostszy  sprężynowy z regulacją tłumienia i mam przesmarowany pm600 rock shoxa. Bawiłem się różnym tanimi i ten zapewnia znośną pracę tego modelu najdłużej. Co do zalewania olejem to też nie polecam bo olej wyrzyga się górą Ale założenie gąbek za 6 pln nasączonych olejem da poprawę. Jest tam rant gdzie pasuje. To jest znowu tylko moje doświadczenie.