Skocz do zawartości

Jura Krakowsko Częstochowska

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jesteś szczęśliwcem mając taką okolicę :) nic tylko jeździć. Piękna jest ta Polska nasza. Jeśli o mnie chodzi to już bym wsiadał na rower.... Super post, jeśli będę planował urlop w Polsce i wybór padnie na Jurę to się zgłoszę po trasy i ewentualnie bazę noclegową. Ale to nie wcześniej niż za 2 lata :( No i gratulację za super filmiki, odwaliliście (mniemam, że to Ty śmigasz na nich) kawał profesjonalnej roboty.

Super!!!

Opublikowano
9 godzin temu, Flesz napisał:

(...)

super filmiki

(...)

Zmuszony jestem uwierzyć na słowo. Kina niemego nie lubię, a z włączoną "muzyką" oglądać się nie dało.

Opublikowano
Dnia 24.04.2017 o 08:36, Kufir napisał:

Dla zainteresowanych terenem mogę zamieścić szkice tras

Poproszę!!! Chcemy wybrać się tam z narzeczoną na MTB w te wakacje! Na ile dni powinniśmy rozłożyć trasę i czy nie ma problemów z noclegami?

PS. Super zdjęcia i filmiki! Jesteś wielki :) 

Opublikowano (edytowane)

O

I tak dla uzupełniania informacji:

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Coś pięknego! :) Czytałem również, że ludzie na MTB wybierają piesze szlaki turystyczne, bo można więcej zobaczyć i bardziej się "wyszaleć". Chociaż nie wiem czy lekkie sakwy wytrzymają. Planuję wybrać się pociągiem z rowerami z Warszawy do Częstochowy, tam rozpocząć trasę robiąc dziennie ok. 50/60 km przez ok. 4 dni i wrócić do Warszawy pociągiem również z jakiegoś dogodnego miejsca - może Kraków? 

Opublikowano (edytowane)

Te piesze szlaki turystyczne są czasami bardzo piaszczyste ;)

Zaprezentowałem Wam północną część Jury. Z Bobolic wystarczy kierować się, jadąc przez Morsko do Ogrodzieńca, a później na Skałę i Ojcowski Park Narodowy i tez macie tam wspaniałe tereny. A z Ojcowa do Krakowa to już przysłowiowy "rzut beretem". Powodzenia ! :) .

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Bliżej terminu (prawdopodobnie sierpień) nakreślę jakąś trasę na google maps i odezwę się do Ciebie :) 

Opublikowano
Dnia 27.04.2017 o 20:52, Ilo Na napisał:

Jura jest PRZEPIĘKNA można się w niej zakochać !!! :x

Oj można :x

Opublikowano
Dnia 28.04.2017 o 11:04, Kufir napisał:

Zaprezentowałem Wam północną część Jury. Z Bobolic wystarczy kierować się, jadąc przez Morsko do Ogrodzieńca, a później na Skałę i Ojcowski Park Narodowy i tez macie tam wspaniałe tereny. A z Ojcowa do Krakowa to już przysłowiowy "rzut beretem". Powodzenia ! :) .

Czy mapka na tej stronie jest rzetelna? > http://www.orlegniazda.pl/ < Czy dam radę na MTB jeśli wybiorę trasę pieszą? Ile dni powinienem sobie zarezerwować żeby nie jechać ”na wariata”? 

Opublikowano

Mapka jak to każda mapka, ma dużo braków. Tak jak pisałem szlaki piesze często są bardzo piaszczyste i rowerem nie przejedziesz nawet MTB.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

u

Edytowane przez Gość
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Dnia 28.04.2017 o 11:04, Kufir napisał:

Te piesze szlaki turystyczne są czasami bardzo piaszczyste ;)

Rowerowe też się piaszczyste trafiają ?

Opublikowano

Podłączę się pod temat. 

Ostatnio zawodowo rzuciło mnie w okolice Kłobucka. W czerwcowe delegacje zabiorę ze sobą rower. 

Na pewno będę chciał wybrać się do Parku Krajobrazowego: Lasy nad Górną Liswartą. Pytanie, gdzie szukać jakiegoś dobrego miejsca początkowego, jakiegoś parkingu gdzie można ruszyć na podbój ścieżek rowerowych na terenie parku.

Plus jeszcze gdzie można w okolicach kłobucka pojeździć ok. 40km, tak aby po pracy spędzić aktywnie kilka godzin.

Opublikowano (edytowane)

uu

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Takie tam z wypadu z użytkownikiem @Puncu do Ojcowskiego parku narodowego ;)

20170430_144342.jpg 20170430_152523.jpg 20170430_154416.jpg 20170430_154425.jpg 20170430_161858.jpg 20170430_180120.jpg
Opublikowano (edytowane)

Ojcowski Park Narodowy oraz droga ku Skale to piękne tereny. Po południowej Jurze jeździłem tylko kilka razy :)

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)
Dnia 28.05.2017 o 09:43, malkontent napisał:

Podłączę się pod temat. 

Ostatnio zawodowo rzuciło mnie w okolice Kłobucka. W czerwcowe delegacje zabiorę ze sobą rower. 

Na pewno będę chciał wybrać się do Parku Krajobrazowego: Lasy nad Górną Liswartą. Pytanie, gdzie szukać jakiegoś dobrego miejsca początkowego, jakiegoś parkingu gdzie można ruszyć na podbój ścieżek rowerowych na terenie parku.

Plus jeszcze gdzie można w okolicach kłobucka pojeździć ok. 40km, tak aby po pracy spędzić aktywnie kilka godzin.

Proponuje obejrzeć Rododendrony w Pawełkach.Szlaków jest tam trochę.Poszukaj informacji na ten temat.Standardowe ich kwitnięcie to maj ale 27.05 wyglądały jak na zdjęciu.Może za jakieś 2 tyg.ukażą swoje piękno.

P_20170527_122515.jpg P_20170527_122141.jpg

Edytowane przez fala77
Ortografia
  • Pomógł 1
Opublikowano

Dziękuję. 

Olsztyn już odwiedziłem - chyba z 1,5 godziny chodziłem po ruinach i po okolicy,

Do parku wybiorę się w przyszłym tygodniu.

Opublikowano
Dnia 28.04.2017 o 09:10, Kufir napisał:

Nocleg w Olsztynie  (100 metrów od Ruin Zamku Olsztyn), polecam to miejsce noclegowe (sprawdzone)

dokładnie tutaj spałem :)  byłem pod namiotem swego czasu. ale tak mnie zachęciłeś żeby pojeździć tutaj na rowerze , montuję ekipę na Lipiec i muszę to miejsce zwiedzić z siodełka. piękne dzięki za wspaniałe filmy i zdjęcia.pozdrawiam

Opublikowano

Witam,

To jeszcze ja Cię pomęczę:) Rzucisz jakieś ciekawe szlaki szosowe po jurze? Czy Częstochowa to dobra baza wypadowa na jurę, czy zdecydowanie lepiej poszukać noclegu w tamtych okolicach?