kbamirek Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2018 (edytowane) Witam. Tak jak w temacie zakupiłem nowy napęd (3x8), ponieważ stary był już całkowicie zjechany. Kasetę i łańcuch kupiłem taki jak poprzednio, natomiast tarcze korby zakupiłem większe niż miałem (wcześniej 42/32/22 - obecnie 48/38/28). Skręciłem wszystko, lecz wystąpił problem na korbie, ponieważ łańcuch nie nachodzi na zębatkę średnią i najmniejszą. Śledząc inne fora spotkałem się z tym problemem, lecz wszędzie była to wina zużytego napędu, a tu jest nówka sztuka... Dodam, że odnoszę wrażenie, iż odległość między blatami jest mała ale składałem korbę tak jak była (ułożenie zębatek). Na kasecie łańcuch chodzi wybornie ale problem występuje z przodu. Z góry dziękuję za pomoc! Pozdrawiam P.S. Dodam, że długość łańcucha dobierałem w ten sposób, że założyłem na kasecie na największą zębatką i z przodu również na największą, z pominięciem tylnej przerzutki. Edytowane 25 Sierpnia 2018 przez kbamirek Odnośnik do komentarza
Heboket Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Kupiłeś odpowiednie zębatki do korby? Odnośnik do komentarza
kbamirek Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Mam korbę Shimano FC-M361 i był z nią taki problem (raczej mój błąd), że zamówiłem nową z większymi zębatkami i jak dotarła to okazało się, że wszystko fajnie ale ma mocowanie na kwadrat (ja mam octalink). Miałem ją zwrócić ale pomyślałem, że po prostu odkręcę zębatki w przykręcę do starych ramion korby (koszt trzech zębatek to jakieś 10 zł mniej niż zapłaciłem za całą korbę, a dodatkowo musiałbym opłacić koszty przesyłki zwrotu, pisać odstąpienia od umowy kupna itp). Przykręciłem je i zamontowałem korbę bez problemu. Także odpowiadajac w skrócie na Twoje pytanie to wydaje mi się, że oprócz tego, że są większe od poprzednich, to są te same (z tego samego modelu) Odnośnik do komentarza
Heboket Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Przerzutkę dobrze wyregulowałeś? Odnośnik do komentarza
kbamirek Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Tylna chodzi bez zarzutu, przednia nie jest do końca wyregulowana ale podczas kręcenia korbą łańcuch o nią nie ociera - wydaje mi się, że ona nie stanowi problemu (ale może się mylę) Odnośnik do komentarza
Heboket Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Przesunąłeś ją wyżej? Odnośnik do komentarza
kbamirek Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Tak, przesunąłem żeby wózek nie ocierał o największą zębatkę Odnośnik do komentarza
Heboket Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Jak ręką przełożysz łańcuch na inne zębatki to się mieści? Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Co to za przerzytka? Ta przednia. Wymieniajac blaty na wieksze pod uwage musisz wziąć to czy przerzutka je obsłuży. Odnośnik do komentarza
kbamirek Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2018 @PrzeLuka Shimano FD-M413@Heboket na największą wchodzi bez problemu, na środkowej i najmniejszej jest problem Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Na 100% jesteś pewien, że jest dobrze wyrwgulowana? Odnośnik do komentarza
Heboket Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2018 22 minuty temu, kbamirek napisał: największą wchodzi bez problemu, na środkowej i najmniejszej jest problem To prawdopodobnie kupiłeś zle zębatki Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2018 (edytowane) Różnica 20t jest, linia łańcucha się nie zmieniła... Z tego co poczytałem m413 obsłuży do 48t, wiec nie widzę innej przyczyny jak zła regulacja. Edytowane 25 Sierpnia 2018 przez Gość Odnośnik do komentarza
Heboket Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2018 7 minut temu, PrzeLuka napisał: Z tego co poczytałem m413 obsłuży do 48t, wiec nie widzę innej przyczyny jak zła regulacja. Jak dobrze zrozumiałem łańchuch nawet po nakierowaniu ręką nie chce wejść Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2018 A napewno dobrze zalozone te zębatki? @kbamirek Wstaw zdjecie tego coś narobił. Odnośnik do komentarza
max Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Wydłużyłeś łańcuch do większych koronek? Odnośnik do komentarza
kbamirek Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2018 (edytowane) @PrzeLuka Jutro wstawię, ponieważ nie ma mnie w domu @Heboket Wydaje mi się, że nie do końca zrozumiałeś. Łańcuch skacze po zębatkach, tylko się na nich nie układa @max Na początku napisałem jak dobrałem długość łańcucha Wygląda to mniej więcej tak: Łańcuch normalnie przechodzi z zębatki na zębatkę, tylko na średniej i najmniejszej układa się podobnie jak na zdjęciu. Edytowane 25 Sierpnia 2018 przez kbamirek Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2018 (edytowane) @Heboket http://www.moruyabicycles.com.au/contents/en-uk/p5705_shimano-fd-m413-66-69.html @kbamirek Nie założyleś tarcz tył na przód? Zmianiarka napewno jest na właściwej wysokości? Na blatach jest znacznik (skierowany do środka) ma isc w jednej lini z ramieniem korby. Na bank coś źle poskładałeś. Edytowane 25 Sierpnia 2018 przez Gość Odnośnik do komentarza
kbamirek Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2018 @PrzeLuka Tak jak pisałem, nie słychać ani nie widać, żeby gdziekolwiek łańcuch ocierał o przednią przerzutkę aczkolwiek nie powiedziałbym, że jest wyregulowana Zajmę się tym w wolnej chwili. A co do tarcz, to sprawdzałem jak są zjechane te stare i jak powinny być założone na internecie, więc wydaje mi się, że są dobrze - nic nie odstaje, wszystko pasuje idealnie Jutro będę w domu, to wstawię foto Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2018 (edytowane) Wkładu suportu nie wymieniałeś? Będziesz w domu zmierz i podaj jaka masz linie łańcucha. Edytowane 25 Sierpnia 2018 przez Gość Odnośnik do komentarza
kbamirek Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Wkład wymieniałem Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Na identyczny z osią o tej samej długości? Odnośnik do komentarza
kbamirek Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Tak, wkład suportu jest o identycznych parametrach jak stary :) Odnośnik do komentarza
max Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2018 To jest łańcuch HG-X? Odnośnik do komentarza
kbamirek Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Wygląda to tak jak na zdj poniżej... Po kolei łańcuch na małej zebatce - widok z boku i góry i na średniej zebatce z boku i z góry... Na najwyższej zębatce jest ideolo. @max łańcuch cn-hg71 8s Słuchajcie, a może to byc kwestia kółek przerzutki? Bo też wymieniłem i wsadziłem rd-4700 tiagra... Może są niekompatybilne? Chociaż na nich łańcuch dobrze się układa... Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi