Justyna Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Okazuje się , że mój wspaniały Hexagon X1 ( rama 17 cali na 26 calowych kołach ) jednak nie jest taki wspaniały :-) . Noszę się z chęcią zmiany roweru o lepszym wyposażeniu. Jednak okazuje się , że przy moim wzroście 158 cm , długość wewnętrzna nogi 72 cm ciężko mi coś wybrać. Poza półką rowerów komunijnych nie widzę już rowerów z kołami 26 , zmuszona będę do 27,5. Mierzyłam dzisiaj Krossa Level R9 karbon ( w tej chwili nie moja półka cenowa , ale może się uda później ) 17 cali i rama niestety jest za wysoka , zmierzyć mniejszej 16 nie mogłam , bo nie było. Jeździć chcę głównie po lasach , jak się nauczę to również górki i pagórki , amatorsko w wyścigach MTB . Czy coś możecie podpowiedzieć ? Jaką Wy macie odległość ramy od krocza ?
Gość Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Córka moja ma Liv Tempt 3 2016. Zobacz sobie generalnie tę linię rowerów Gianta. Modele z 2016 są teraz tańsze. Rozmiarów jest trochę, a geo jest dedykowana dla kobiet. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Justyna Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 6 Kwietnia 2017 SpiderMAN :-) Zapomniałam napisać , że nie chcę modelu damskiego z wygiętą ramą . I na trochę lepszym osprzęcie : amortyzator powietrzny ( blokada skoku , tłumienie powrotu ) , napęd 2x10 , lub 1x11 , osprzęt z grupy SLX , XT .
Gość Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Już wiem w co celujesz, rozejrzeć się muszę...Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Gość Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Justynko zobacz sobie specyfikację Treka Superfly 5.https://www.trekbikes.com/gb/en_GB/bikes/mountain-bikes/cross-country-mountain-bikes/superfly/superfly-5/p/2050600-2017/ Najmniejszy jest 15,5" na kole 27,5", według tabeli na stronie będzie dobry dla Twojego wzrostu. Resztę możesz tylko stwierdzić po jeździe testowej, ja uwielbiam geometrię G2 (kąt główki 69.3). Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Justyna Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 6 Kwietnia 2017 SpiderMan dziękuję . bardzo interesująca propozycja :-) Dopisuję do listy " do zmierzenia " :-) A tak z ciekawości jaką odległość krocza od rury uważasz za optymalną ?
Gość Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Hmmm. 6-12cm, nie mniej niż 5cm.My mamy trochę gorzej Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Justyna Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Dzięki :-) W sumie my też nie lubimy się obijać ;P
Justyna Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Niestety model odpadł Wysokość przekroku podana przez producenta to 72.1 przy najmniejszej ramie . Dużo za dużo.
iza Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 (edytowane) Mam ten sam wzrost co Ty i prawdę powiedziawszy w życiu bym nie dała rady jeździć na rowerze 17' (także 26 calowym) w terenie, ogólnie dla nas są rowery 15-16 cali ale niestety ciężko o takie rozmiary, z tego co pamiętam, Kross w zeszłym roku miał męskie 16 calowe w modelach 27,5 od modelu z ósemką, może jeszcze gdzieś dostępne na przecenie, ale też nie wiemy ile chcesz wydać Edytowane 8 Kwietnia 2017 przez iza 1
Gość Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 z tymi wymaganiami to już na kołach 26 nie kupisz. tu masz rower kobiecy z małą ramą ale niestety nie ten osprzęt http://www.dobrerowery.pl/kross-lea-r6-2017?from=listing
Lumperator Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 (edytowane) Z nowych rowerów na 27.5 zdecydowanie szukaj w rozmiarach 15-16" maks (z rurą górną około 555-570mm). 17" to przeważnie rozmiar dobry dla osób powyżej 170cm. Edytowane 8 Kwietnia 2017 przez Lumperator
Wojtek_S Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Dnia 6.04.2017 o 23:34, Justyna napisał: A tak z ciekawości jaką odległość krocza od rury uważasz za optymalną ? Kiedy mieści się pięść, to jest minimum. 1
Justyna Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Iza na jakim jeździsz ? I ile cm masz przekroku ? Zastanawiam się , czy nie poczekać trochę dłużej i wybrać Kross Level R9 - miałam okazję przymierzyć się do 17 calowej ramy , była na styk , może 16-stka byłaby dobra ? Ale wtedy to już bardziej odległa pieśń ze względu na cenę roweru . Najbardziej bym chciała ramę 15 ale chyba takiego roweru nie ma z tym osprzętem , który mi się wymarzył, a przynajmniej ja nie trafiłam. Kwota 5-6,5 tys. Samuel wiem :-) Pisałam , jaki chcę osprzęt i że damska rama nie wchodzi w grę . Lumperator zgadzam się , nawet 16 okazuje się być spora. Wojtek_S dziękuję :-)
Gość Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Iza na jakim jeździsz ? I ile cm masz przekroku ? Zastanawiam się , czy nie poczekać trochę dłużej i wybrać Kross Level R9 - miałam okazję przymierzyć się do 17 calowej ramy , była na styk , może 16-stka byłaby dobra ? Ale wtedy to już bardziej odległa pieśń ze względu na cenę roweru . Najbardziej bym chciała ramę 15 ale chyba takiego roweru nie ma z tym osprzętem , który mi się wymarzył, a przynajmniej ja nie trafiłam. Kwota 5-6,5 tys. Samuel wiem :-) Pisałam , jaki chcę osprzęt i że damska rama nie wchodzi w grę . Lumperator zgadzam się , nawet 16 okazuje się być spora. Wojtek_S dziękuję :-) Justyna zostaje coś złożyć... Myślę, że w tej kwocie będzie spoko.Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
iza Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 13 minut temu, Justyna napisał: Iza na jakim jeździsz ? na Kross level a6 ramka z 2009, więc już raczej nieosiągalny i na jakimś rockriderze w rozmiarze M - ale ten jest jeszcze starszy 17 minut temu, Justyna napisał: I ile cm masz przekroku ? 73cm 17 minut temu, Justyna napisał: Zastanawiam się , czy nie poczekać trochę dłużej uważam, że jeśli masz możliwość, to nawet wskazane, bo rowerki pod koniec sezonu są dużo tańsze, więc może uda się coś tanio ustrzelić w odpowiednim rozmiarze (ale to też, żadna gwarancja, w końcu ram w tym rozmiarze dużo nie ma, a zauważyłam, że większość babek jeżdżąca trochę więcej niż przeciętna, raczej celuje w męskie - pewnie choćby dlatego, że są zawsze na lepszym osprzęcie za tą samą kasę niż damskie ), tym bardziej, że masz taką kasę do wydania 1
lukashi Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 (edytowane) Dnia 6.04.2017 o 22:29, Justyna napisał: Jednak okazuje się , że przy moim wzroście 158 cm , długość wewnętrzna nogi 72 cm ciężko mi coś wybrać. napęd 2x10 , lub 1x11 , osprzęt z grupy SLX , XT Moja żona ma identyczne wymiary, tzn. 158cm wzrostu i 72cm długości wew. nogi. Do tej pory jeździła na GHOST LANAO 2 27,5" rozmiar S 17" ale z giętą ramą Teraz jeździ na Kellys DESIRE 70 w rozmiarze S 15" . Ma prostą ramę, dlatego może Cię zainteresuje ta seria rowerów damskich w rozmiarze 15" Poniżej strona producenta: https://www.kellysbike.com/pl/mtb-xc-c0000000000549/ Edytowane 8 Kwietnia 2017 przez lukashi
Gość Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Miałam podobny problem. Ostatecznie kupiłam nową ramę Merida Carbon FLX w rozmiarze 16 cali i sama złożyłam sobie rower. Mam wszystkie części dokładnie takie, jakie chciałam, masę frajdy ze złożenia i dokładnie wiem co i jak w tym rowerze siedzi. Mój wzrost to 162cm i przekrok 73cm (na bosaka). Od górnej rury mam około 5cm luzu - mogłoby być ciut więcej, ale też na żadnym innym rowerze tak dobrze mi się nie jeździło. Do tej pory się nie poobijałam o górną rurę i mam nadzieję, że tak zostanie.
Justyna Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Trudna sprawa . Z tym składaniem to kiepsko by było , bo jestem antytalenciem technicznym :-) Może faktycznie poczekam na posezonową obniżkę i ustrzelę tego Krossa R9 z ramą 16 . Szkoda , że tak późno zaczęłam przygodę z rowerem, wcześniej koła 26 były raczej normą :-)
Gość Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Zawsze można zlecić złożenie - czy to znajomemu czy też w serwisie.
nonz Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Justyno zastanawiałaś się może nad systemem spd? Dzięki wymianie pedałów i butów możesz zyskać do 3 cm przekroku co zwiększy liczbę pasujących Ci rowerów.
Lumperator Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Nie kierowałbym się przekrokiem na podstawie butów spd. Zysk około 1-1.5cm, sprawdzałem.
Red Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Dnia 6.04.2017 o 22:55, Justyna napisał: SpiderMAN :-) Zapomniałam napisać , że nie chcę modelu damskiego z wygiętą ramą . I na trochę lepszym osprzęcie : amortyzator powietrzny ( blokada skoku , tłumienie powrotu ) , napęd 2x10 , lub 1x11 , osprzęt z grupy SLX , XT . Scott Contessa Scale 710 masz w rozmiarach od XS. Ma trochę gięta górną rurę ale nie tak mocno jak kobiece rowery Giant'a. Zastanów się też na Kellys'em Torx 90, który w najmniejszym rozmiarze również powinien ci podpasować. PS. Czy ktoś potrafi sensownie odpowiedzieć w którym miejscu mierzony jest przekrok?
Justyna Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Wyczytałam , że przekrok mierzy się w miejscu kroku , gdy zejdziesz z siodełka i staniesz nad ramą dotykając wiadomą częścią ciała do siodełka :-) Ale specem od tego nie jestem :-) Faktycznie Contessa ma giętą rurę . Kelly's wydaje się rowerem wartym zastanowienia:-) Dziękuję !
Justyna Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 9 Kwietnia 2017 nonz nie biorę pod uwagę spd , gdyż roweru używam również do codziennych spraw typu zakupy itp . Pozdrawiam :-)
Rekomendowane odpowiedzi