Skocz do zawartości

Pomoc w wyszukaniu osprzetu

Karolinkaa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Slick Tires a mógłbyś poprawić posta?

Użyć trochę Enterów i Tabulatora?

Tego się czytać nie da...

Linki Ci poprawiłem, jest taki button 5ty od lewej w edytorze do wstawiania linków... :P

Opublikowano

sorry, moj pierwszy raz tutaj, ale sami przyznajcie, czy tak nie bedzie najlepiej, postawic na 50/39/30 oraz z tylu wolnobieg 13-25 lub 13-28 i to wszystko w miare niskim kosztem 

Opublikowano

A dlaczego wolnobieg 13-25 zebow? To nie jest tak ze om wiecejzebow tym lzej a podjazdach?

Opublikowano

tak, im wiecej zebow z tylu tym lzej, im wiecej zebow z przodu tym ciezej ale pamietaj ze 30t przod i 25t tyl da lzejszy bieg niz 48 przod 34 tyl a to wszystko mozna policzyc w roznych kalkulatorach przelozen, no i tak, na teraz najlzejsze przelozenie jakie masz teraz to 16,4 kmh (48 przod 34 tyl) gdybys zdecydowala sie na moj zestaw i postawila na 3 rzedowa korbe 30/39/50, to najlzejsze przelozenia wygladaja tak , wolnobieg 13-25 14 kmh, wolnobieg 13-28 12.4 kmh,  wolnobieg 13-34 10.3 km, ja chyba bym postawil na 13-28 bo mamy i w miare male odleglosci pomiedzy biegami oraz lekkie przelozenie na podjazdy

oczywiscie te predkosci co podalem dotycza standardowych 90 rpm korba 

Opublikowano

A moglbys mi powiediec jak szybko moznaby bylo jeździć?  Czy takie przelozenia bylyby twarde?

( sorry za takie pytaia, ale nke mam prownania, bo to dopiero moj pierwszy "powazny" rower ;) )

Opublikowano (edytowane)

najszybsze przelozenie takze jest troche szybsze, o pare kmh, zyskujemy przede wszystkim wieksza mozliwosc dostosowania przelozenia do aktualnej sytuacji na drodze, podejrzewam ze czesto masz problem z tym ze na 4 biegu jedzie sie za ciezko a na 3 za lekko, dzieki ciasniejszemu stopniowaniu zyskujemy tak jakby "bieg 3,5" czyli cos pomiedzy 3 a 4, proponowalbym takze popracowac nad kadencja poniewaz 32 kmh na 48 14 to zdecydowanie za wolno, na tym biegu powinnas dac rade wycisnac 40kmh a moze sproboj na lzejszym biegu sie rozpedzic, juz najwieksza dziure masz pewnie pomiedzy 1 a 2 tak? no to na moim zestawie juz nie bedzie tego problemu poniewaz pomiedzy 16.4 kmh a 23.2 km dla 90 rpm zyskujesz jeszcze trzy "półbiegi" 21.6 kmh 20.4 kmh  18.3 kmh teraz wrzucac w Twoim rowerze z 1 na 2 to tak jakby w aucie po ruszeniu wrzucic trojke z jedynki 

czyli na koniec, biorac jakis lekki podjazd, jedziesz na 1, za lekko, wrzucasz 2 bieg, czujesz gwaltowny wzrost obciazenia, nie dajesz rady tak jechac, wracasz do 1, znowu za lekko, to jest problem ktory sam doskonale znam, no a w tym zestawie wrzucisz sobie bieg do jazdy 20.4 kmh i okaze sie ze jest idealnie, ani za ciezko ani za lekko, i o to mi dokl chodzi w tym ciasnym stoponiowaniu oraz lepszym dostosowaniu przelozenia do sytuacji na drodze

Edytowane przez Slick Tires
Opublikowano

Moge wycisnac 42  na prostej, ale to na finiszu. Normalnie nie dalabym rady utrzumac 40 km/h.

Dokadie jest tak jak mowisz ze jest dziura pomiędzy 1., a 2. biegiem...

Opublikowano

wiec podejrzewam ze blat 50t nie bedzie ci potrzebny,  proponowalbym wsadzic korbe 48/36/26 co da juz naprawde bardzo lekkie przelozenie do podjazdow (26/28 90 rpm 10.8 kmh) na ktorym da rade podjechac kazda gorke na jaka trafimy, przykladowo na tym przelozeniu wyjechalem na gore zar a troche waze, gdy masz korbe 3 rzedowa, po kolei biegi ida mniej wiecej tak, najlzejszy bieg to oczywiscie 1-1, zostajesz na 1 biegu z przodu az do 4 biegu z tylu, chcac jechac szybciej, z przodu przerzucasz na  2 bieg natomiast z tylu trzeba zredukowac do 2 biegu, potem zostaje sie na srodkowym blacie az do 5 biegu z tylu (max to 2-5) chcac jechac szybciej przerzucasz z przodu na 3 bieg oraz z tylu redukcja do 3 biegu, na 3 biegu z przodu zostaje sie juz do konca, dzieki temu zyskujesz krotkie odstepy miedzy biegami oraz nie krzyzujesz lancucha

10.8 12.6 14.3 15.9 17.4 20.0 22.0 24.6 26.6 29.3 32.8 37.2 42.8   kmh

to sa wszystkie predkosci na 90 rpm na zestawie 48/36/26 wraz z 13-28

16.4 23.2 25.3 27.8 30.9 34.8 39.8   kmh

a to masz teraz, czyli jak juz bylo wczesniej, mozna idealnie dostosowac przelozenie do drogi co tez sprawi ze bedziesz jechac szybciej, lzej przyjemniej

tak jakby przejscie z 7 biegow na 13 biegow, oczywiscie nie musisz ruszac zawsze na 1-1, wygodniej na plaskim ruszyc np na 2-2 co daje minimalnie ciezej niz teraz pierwszy bieg

Opublikowano

Też mam taki rower. U siebie wprowadziłem następujące zmiany:
- wolnobieg zmieniony na 13/28 Shimano,
- korba zmieniona na 50/34 Shimano (chyba Clarks - na kwadrat)
- przedni automat dwurzędowy Shimano tourney
- manetka do przedniej przerzutki do kompletu z tej serii co tylna manetka.

W takim układzie jeździ się super.

Wcześniej miałem z przodu 3 blaty (28/38/48) i tylny wolnobieg 24/28. Manetka przednia obsłuży 3 blaty bez problemu.
W tym układzie było za dużo wachlowania biegami.

Także ja już 2 razy przerabiałem napęd w tym rowerze. teraz chodzi mi po głowie trzecia zmiana. Korba 44t + piasta Shimano Nexus 8 z zębatką 18t. Stracę trochę na miękkim przełożeniu ale zyskam na twardym. Ogólnie rozpiętość niewiele będzie się różniła od napędu 2x7, który mam obecnie.

No i tak na koniec, zabawa z wymianą napędu z 3x7 na obecny 2x7 kosztowała mnie około 500 zł - pół ceny roweru nowego, a miałem już manetkę do przedniej przerzutki ze starego roweru. Chciałem założyć jeszcze klamkomanetki, aby wygodniej zmieniać biegi. Ale doszedłem do wniosku że to bez sensu.

Pozdrawiam i życzę powodzenia w modyfikacji roweru.

Wysłane z mojego Redmi 5A przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

500 zl ?  no to troche sporo, jak liczylem to ok 110 za lancuch i wolnobieg, korba ok 50 zl za 48/36/26 no i przerzutka z manetka w granicach 100, moze troche wachlowania biegami jest ale za to ma sie bardzo lekkie przelozenie na podjazdy, i tak najmniejszy blat to tylko na podjazdy do jazdy po plaskim to 36/48, to niemalze to samo co 34/50 ale mamy jeszcze te 26 w zapasie na podjazdy wiec az tyle mieszania w biegach nie powinno byc no bo caly czas sie jezdzi "jak w dwublacie"

Opublikowano

Z 28 w ogóle nie korzystałem, więc po co to wozić A na przełożeniu 48/14 zabrakło mi kadencji na Cyklo Strzepcz Ja jechałem na najtwardszym przełożeniu, a ludzie na lepszych rowerach mieli jeszcze 2 lub 3 przełożenia do końca kasety.

Wysłane z mojego Redmi 5A przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Jeju wielkie dzięki, teraz to bede sobie powoli dokupowac osprzet , choc i tak mam metlik w glowie;) kiedy najlepiej kupowac patrzac na promocje?

P.s. 

Jeszcze  półtora roku temu forumowicze nie chcieli doradzac w sprawie tribana, piszac ze lepiej kupic drozszy rower.. ;)

Edytowane przez Karolinkaa
Opublikowano

ja tez bym tak raczej doradzil, ewentualnie uzywany, taki triban 500 ma juz kasete, klamkomanetki szosowe no i karbonowy widelec, raczej ceny czesci sa stale, jak jest z promocjami to nie wiem, ja bym juz teraz kupowal, przynajmniej wolnobieg i lancuch, nie bedzie juz  tej dziury pomiedzy 1 a 2 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Slick Tires napisał:

taki triban 500 ma juz kasete, klamkomanetki szosowe no i karbonowy widelec

Zgodzę się z widelcem karbonowym,jednak starsze modele tribana miały widelec aluminiowy

Więc trzeba by patrzeć na roczniki

Edytowane przez Gość
edycja posta
Opublikowano

bedziesz mogla szybciej jechac dzieki temu ze najciezszy bieg ma o 1 zab mniej, (14 vs 13) do 150 zl spokojnie, suportu nie musisz zmieniac poniewaz na 99% masz obecnie kwadrat a nowa korba takze bedzie na kwadrat, powiedz jeszcze w jakim terenie jezdzisz rowerem? czy to sa niziny? gory? czy masz duzo podjazdow, bo jesli nie to mozna dalej jechac na napedzie 1x7, kupic korbe powiedzmy 42t a z tylu 13-28, 48 bedzie za ciezkie

Opublikowano

Jezdze na terenie nizinnym, ale czesto wybieram trasy w lesie z podjazdami,na ktore obecnie musze raczej wchodzic niz podjezdzac.

Opublikowano

jak taki masz styl jezdzenia to chyba jednak lepiej odpuscic jednak 1x7 i pojsc w to co wczesniej pisalem 3 rzedowa korba 26 36 48 i z tylu 13-28 lub to co masz obecnie, pomiedzy 1 a 2 przelozeniem z tylu bedzie dziura ale za to mamy zebatke 34t a tak to 28t, powiedz czy masz zuzyte zeby na wolnobiegu, czy wydaje jakies dziwne dzwieki itd itp. bo jesli nie to mozna na razie odpuscic zmiane wolnobiegu i postawic na korbe  manetke i przerzutke przednia, warto by bylo jeszcze lancuch zmienic

Opublikowano (edytowane)

Hmm. A jezeli mialabym juz 8rz wolnobieg? Bo tak sie zlozylo ze koledze nie byla potrzebna... Czy oplacaloby sie wymieniac przy obecnej korbie? 

Wolnobieg 13-28

Lub wymienic sama korbe do tego wolnibiegu 13-28.. Bo niestety tarczy przy obecnym mechanizmie w korbie nie da sie wymienić

Edytowane przez Karolinkaa
Opublikowano (edytowane)

8 rzedowy wolnobieg mozesz wsadzic i pominac jedno z skrajnych przelozen, oczywiscie o ile da rade zamontowac, kaseta 7 a 8 rozni sie szerokoscia, nie wiem na 100% czy wejdzie 8 rzedowy wolnobieg w miejsce 7 rz, mimo wszystko nie wiem czy nie bedzie lepiej sprzedac ten rower i kupic jakis uzywany, juz z kaseta oraz klamkomanetkami, z wolnobiegiem moga pojawic sie problemy typu wyginajace sie osie

Edytowane przez Slick Tires