Ares Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Artykuł stary ale chyba odnosi się też do starych przypadłości bo o to się spieracie. Zasada przy kontrowaniu piast Shimano na kulkach jest taka by zastawić minimalny, ledwie wyczuwalny luz by właśnie skasował go zacisk szybkozamykacza. Dlatego nie zaleca się mocnego zaciskania z czego wielu nic sobie nie robi i potem narzeka na kijowe niby piasty na kulkach bo porobiły się wżery na bieżniach.
mataman Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Opublikowano 25 Sierpnia 2018 O tym właśnie mówię. Piasty na maszynowych łożyskach to inna bajka.W każdym razie nigdy nie ma potrzeby zaciskania na max.
rekop30 Opublikowano 19 Września 2018 Opublikowano 19 Września 2018 Nie chcę zakładać nowego tematu, więc zapytam tutaj. Mam problem z tylnym hamulcem tarczowym... ogólnie hamuje bardzo dobrze, tarcza nie jest krzywa i tłoczki nie są wypchnięte( cofnąlem), ale po ostatniej złapanej gumie i wymianie dętki ociera o koło i spowalnia jazdę. Męczę się aby odpowiednio go ustawić i już tracę nadzieję. gdy wyreguluję hamulec tak że koło się swobodnie kręci to po dociśnięciu szybkozamykacza zmienia się pozycja i znów trze o koło. Przy ściśniętym szybkozamykaczu nie da się ustawić by nie ocierało. Jedynie przy bardzo lekko dociśniętym szybkozamykaczu nie ociera, ale w czasie jazdy może się otworzyć więc strach tak jeździć.
Gość Opublikowano 20 Września 2018 Opublikowano 20 Września 2018 Może zbyt mocno go domykasz?Nie wiem co u ciebie znaczy zbyt lekko a co jak jest mocnoJak dla mnie zbyt mocno dotknięty zamykać powoduje przekrzywienie koła
rekop30 Opublikowano 20 Września 2018 Opublikowano 20 Września 2018 Przy lekko to prawie sie sam otwiera, mocno/normanie to tak że trzyma koło (nie na maxa). Zwykłe domknięcie zamykacza powoduje ocieranie.
Kszycholas Opublikowano 25 Września 2018 Opublikowano 25 Września 2018 Dużo zależy od sztywności wideł. Jak klocki są blisko tarczy i jak się gwałtownie wejdzie w dziurę przy skręcie to tarcza się odzywa u mnie. Tylko na Reconie . Natomiast na Auronie z goleniami 34 mm nigdy jej nie słyszałem. Przy tym samym kole i tarczy. Oba są na sztywną oś.
Kszycholas Opublikowano 25 Września 2018 Opublikowano 25 Września 2018 Ale uważaj na skok gwintu. Bodajże są trzy popularne. 1mm, 1.5mm i 1.75. Jak masz gniazdo w samym amortyzatorze. Chyba że masz przelot to nie ma problemów, ale mi się zdaje że ciężko wtedy na imbus. Szukaj srama. Ma różne gwinty i długości.
Power V2 Opublikowano 25 Września 2018 Opublikowano 25 Września 2018 Może oś krzywo wsadziłeś i lub jest za słabo dociśnięta i się przesuwa.
Rekomendowane odpowiedzi