Skocz do zawartości

Mix grup szosowych z MTB

JacoH

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, nctrns napisał:

I w ostatnich czasach, nie jest to X=Y.

Tak to nigdy nie było.

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

DLA ZAPALONYCH DRUCIARZY

Jeśli ktoś bardzo chciałby połączyć przerzutkę MTB z manetką szosową, można użyć tego patentu co w tym filmie ok. 7:30. 

Edytowane przez p_chudy
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Witam czy przednia przerzutka Claris Będzie kompatybilna z korba deore fc m5100 36/26? 

Edytowane przez vojtor
Opublikowano

Napisz dokładny model 

FD-....

Z resztą, jak przerzutka ma pojemność 10T,to będzie OK

Opublikowano

Słabo to widzę. To szosowa przerzutka, więc słabo to widzę. W sankach masz takie wyżłobienia pod dużo większe tarcze. Spróbować zawsze można.

Opublikowano

No Właśnie dlatego pytam bo mam romet aspre 1 i chce wrzucic na tył 10s a przód troche zmniejszyć bo dużej tarczy na ostatnich zebatkach kasety prawie nie używam a 36/26 dałoby przewage w terenowych wspinaczkach

Opublikowano
12 minut temu, vojtor napisał:

dlatego pytam

Z tego co patrzę to FD ma pojemność 16T 

,czyli raczej do wymiany :/

13 minut temu, vojtor napisał:

wrzucic na tył 10s

Wiesz że wiąże się to z wymianą bębenka,bo 10T są tylko pod XD lub Micospline 

Opublikowano

Chodziło mi o 10 rzędów 11-36. Ogólnie setup na tył będzie wyglądał tak Klamka Tiagra 4700 Wózek Grx rx 400 i Kaseta 11-36. Próbuje coś zrobić z przodem żeby wrzucić korbe Mtb 36/26 ale chyba żadna klamkomanetka mi tego nie ogarnie bo szosowe przerzutki przednie obsługuja duże zębatki. Chyba że jest jakiś sposób mógłbym nawet wrzucic druga manetke od tiagry 4700 byleby działało

Opublikowano
15 minut temu, vojtor napisał:

byleby działało

Skąd w ogóle pomysł,żeby do szosy wrzucić napęd MTB?

16 minut temu, vojtor napisał:

wrzucić korbe Mtb 36/26

Jak zmienisz korbe i przerzutke MTB 2x,to manetkę wyregulujesz.

Opublikowano
2 minuty temu, Accent_Szaj napisał:

Skąd w ogóle pomysł,żeby do szosy wrzucić napęd MTB?

Do Gravela. Pomysł stąd że mam obok trase xc i brakuje mi biegów pod górki w terenie a na dużej zębatce i tak jeżdże w środkowych przełożeniach kasety wiec ich nie potrzebuje a miekkie biegi sie przydadza.

5 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Jak zmienisz korbe i przerzutke MTB 2x,to manetkę wyregulujesz.

Czyli korba Mtb i przerzutka mtb bedzie kompatybilna z klamkomanetka ? W sensie że da się to wyregulować. Bo tył to wiem że inny ciąg linki 

Opublikowano
13 minut temu, vojtor napisał:

bedzie kompatybilna z klamkomanetka ?

Zanim cokolwiek ruszysz,to najlepiej wskoczyć w kompatybilność.

https://productinfo.shimano.com/#/com

Przy 11s GRX i 4700 jest,to bardzo trudne.

Tak czy inaczej wymiana to ostatni krok.

Opublikowano

A może inna korba? Nie wiem jakie są najmniejsze zębatki dla bcd104, ale ja w aspre 1 mam założona korbę Mtb (slx?) 3x, mam założone 2 blaty w miejsce drugiego i trzeciego więc oby dwa pod bcd104. 34 i 48. Przerzutki przedniej nie zmieniałem i z takimi tarczami to działa. Tyłu jeszcze nie ruszałem, ale coś mi klamkomanetka nie domaga więc i na tył przyjdzie czas. Musiałem pokombinować z podkładkami suportu aby zgrać jako tako linie łańcucha. Wiem że druciarstwo ale czasem lubię tak pokombinować szczególnie jak części leżą :)

Opublikowano

Dobra po chwili szukania w internecie okazuje sie ze tiagra4700 wspolpracuje z tylu z grx 10rzedow a z przodu z deore m6025 dual pull. Tylko ciut inaczej sie to reguluje. Wiec pozostaje tylko ogarniecie suportu i bedzie dzialac o tu jest wyjasnione pod koniec

• 1 rok później...
Opublikowano

Cześć

odświeżę trochę temat :D

Czy do korby SLX M7000-11 podejdzie lewe ramię korby 105 R7000? 

Oba hollowtech II, ale czy szerokościowo podejdzie. 

Opublikowano
14 godzin temu, ankorst napisał:

Czy do korby SLX M7000-11 podejdzie lewe ramię korby 105 R7000?
Oba hollowtech II, ale czy szerokościowo podejdzie.

Nawet jakbyś to połączył jedno z drugi, to raczej i tak ta korba by była niesymetryczna.
Ramię 105 byłoby bardziej do środka (Q=146) a od SLX bardziej na zewnątrz (Q=176).
Mowa o punktach gdzie montuje się pedały.
Jeśli suport miałby podkładki, to trzeba by było je wszystkie dać po stronie ramienia 105 to może by to się jakoś wyrównało. Może tak a może nie.

• Pomógł 1
Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. Mam możliwość kupna w dobrej cenie pomiaru mocy na takim ramieniu i stąd moje pytanie. Też właśnie obawiałem się niesymetryczności bo 105 jest bardziej płaska. Ten parametr Q to jest odległość mocowania pedału od środka osi roweru? Skąd masz takie dane?

Opublikowano
23 godziny temu, ankorst napisał:

Dzięki za odpowiedź. Mam możliwość kupna w dobrej cenie pomiaru mocy na takim ramieniu i stąd moje pytanie. Też właśnie obawiałem się niesymetryczności bo 105 jest bardziej płaska. Ten parametr Q to jest odległość mocowania pedału od środka osi roweru? Skąd masz takie dane?

Do środka to raczej połowa.

A dane są z oficjalnych stron
https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/slx-m7000/FC-M7000-11-2.html
https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/shimano105-r7000/FC-R7000.html

Kliknąć "wyświetl więcej" a tam "Współczynnik Q"

• Pomógł 1
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Siema!

Pytanie, czy da się pomotać Srama X5 MODEL ID RD-X5-A1 10rz. z jakimiś klamkami szosowymi Hydro?

Rozważam konwersję MTB na "g"

Z góry dziękuję!