Skocz do zawartości

Mix grup szosowych z MTB

JacoH

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Orientuje się może ktoś, jaki jest ciąg linki w klamko-manetkach Shimano 105 5800 (11 speed) i jaki jest ciąg w menetkach SLX?

Plan jest prosty. Skoro jest tani (nie aż tak tani na rynku wtórnym) Sram Apex 1x11, to czemu nie zrobić 1x11 z manetek 105 i przerzutki tył SLX M7000?

Ewentualnie 1x10 na starszej ultegrze, lub Tiagrze i z przerzutką Deore XT + 11-42T.

Może ktoś akurat już z tym kombinował.

Pozdrawiam

https://roweroweporady.pl/kompatybilnosc-napedow-rowerowych/

jeżeli chciałbyś zostać przy shimano to zestaw musiałby być x9 (przerzutka mtb i klamka szosowa) - ciąg linki 1:2. 

Można też pokombinować tak jak napisał autor w tekście:

Można również spróbować pomieszać 8/9-rzędową manetkę SRAM ESP, z tylną przerzutką Shimano w systemie Dyna-Sys. Oba rozwiązania ciągną linkę w stosunku 1:1.

Dyna-sys czyli napędy 11s MTB - w/w SLX czy XT

Edytowane przez trollu
  • Pomógł 1
48 minut temu, JacoH napisał:

Orientuje się może ktoś, jaki jest ciąg linki w klamko-manetkach Shimano 105 5800 (11 speed) i jaki jest ciąg w menetkach SLX?

Niekompatybilny. Co więcej, nie połączysz klamkomanetek 105 5800 z żadną przerzutką MTB, nawet 9- i mniej rzędową.

wszystko zależy gdzie rower będzie jeździł. Na jakichś szutrach nie powinno aż tak telepać napędem. Ale prawda, że sram robi bardziej radykalne napędy, które będą lepiej się sprawdzać na nierównościach i w dużym zabrudzeniu/błocie niż szosowe shimano

• 2 tygodnie później...

Jak tylko będę miał możliwość to muszę sprawdzić ciąg linki w łapach 11-speed Shimano i tak samo w grupach górskich. Może akurat ;)

Coś innego ewentualnie proponujecie? Może sami jeździcie na gravelach?

• 4 miesiące temu...

Witam,

Niedawno znajomy podarowal mi stara rame Revolution i mam zamiar zlozyc rowerek zeby jezdzic w okolicy bez strachu ze ktos ukradnie. Mam juz w sumie wszystko oprócz napedu, szukam czegos w miare taniego wiec w gre wchodza czesci uzywane.

Mam fajna okazje dorwac zestaw Sora(3x10): korbe, przerzutki(tyl i przód) i kasete po bardzo fajnej cenie. Znalazlem tez manetki SLX w równie fajnej cenie i pytanie czy to zadziala? Tzn. Czy ciagnieta ilosc kabla bedzie taka sama dla przerzutek MTB jak i dla ROAD? 

Z góry dzieki.

• 3 miesiące temu...

Witam, czy taki set będzie hulał? Mam przełajówkę na sorze 3500 i przeglądając ineternety znalazłem taki rowerek https://skleprowerowy.pl/gravelowe/1429-rower-specialized-sequoia-888818203321.html tam fabrycznie jest zastosowane takie połączenie, ale z nowszą grupą R3000. Zawsze czytałem, że grupa szosowa, a mtb ma inny ciąg linki. Także takie połączenie będzie działać? 

Głównie chodzi mi o ustabilizowanie łańcucha w lesie. Posiadam dwa zestawy kółek, jedne z kasetą 12-25 i czy przerzutka alivio ogarnie taką kasetę bez problemu? W drugim komplecie mam 11-34, ale po świętach zamawiam 12-36, taką kasetę alivio bez problemu oganie, tak samo jak sora ;) 

Także, czy jest sens zamiany przerzutki? Będzie to odczuwalna różnica? I czy to będzie działało w obu zestawach kół bez problemu? Aktualnie sora nie ma z tym problemu, jednak w lesie jest mało sztywna.

31 minut temu, hanus napisał:

Zawsze czytałem, że grupa szosowa, a mtb ma inny ciąg linki.

To jest prawda, ale tylko od 10 rzędów. Poniżej jest w pełni kompatybilne i połączenie jakie chcesz popełnić będzie śmigać. Ja mam klamkomanetki Tiagra, a przerzutkę Acera i działa to bardzo dobrze.

Kwestia sensu zmiany przerzutki to zupełnie inna sprawa, bo wg mnie nic Ci to nie da. Jak chcesz ustabilizować łańcuch to bez sprzęgła w przerzutce nic nie zdziałasz - będzie się tłukł i już. Do tego przerzutki Shadow szosowych kaset nie lubią, więc przy 12-25 będzie to działać najwyżej średnio.

• Lubię to! 1
24 minuty temu, seraph napisał:

To jest prawda, ale tylko od 10 rzędów.

Nie do końca.

Tiagra 4600 ma 10rz a ciąg linki ma jak grupy niższe, 105 5700 zresztą podobnie, ultegra 6700 tak samo

Także z grup 10rz jedyną niekompatybilną w dół jest "obecna" tiagra 4700

• Lubię to! 1
  • 8 miesięcy temu...
  • 4 miesiące temu...

Hej :)

Rozważam zmianę napędu w jednym z rowerów z 2x9 na 1x11 i myślę nad dostępnymi opcjami.

Jedna z wersji to:

- klamkomanetki szosowe 105 5800 2x11 (niestety Shimano nadal nie ma 1x11 do mechanicznych hamulców, a poza tym ostatecznie łatwiej będzie przejść na 2x11 jakby co)
- kaseta 11s 11-40 minimum lub 11-42 najlepiej
- korba 1x Shimano GRX lub jak dorwę to jakaś korba szosowa i zębatka narrow wide w okolicy 38t
- przerzutka... ? No i tutaj jest problem. Shimano GRX mi się podoba bo model RX810 łapie kasetę do 42t ale...

Nie wiem czy GRX 11s będzie kompatybilne z 5800 11s? 
Jeśli nie to co innego? Ultegra zwykła? Ultegra RX? Albo może jakaś przerzutka Shimano z sekcji MTB?

Google niewiele pomaga bo GRX jest dość świeżą grupą i nie widzę, żeby ktoś aż tak miksował GRX z komponentami szosowymi.

Z góry dzięki za rady, szczególnie od osób, które coś podobnego zrobiły u siebie :)

ps. Sram odpada ze względu na inny sposób obsługi prawej klamki, do której nie przyzwyczaiłem się nawet po miesiącach jazdy :)

Grx 11s jest w pełni kompatybilne z szosowymi grupami 11s a grx 10s jest kompatybilny z tiagrą 4700

Żadna przerzutka szosowa shimano ani ultegra rx oficjalnie nie ogarnia niczego więcej niż 34t

Edytowane przez SzpiceR
  • 3 miesiące temu...

Cześć, potrzebuje porady w kwestii doboru przedniej przerzutki do monstercrossa.

Aktualnie posiadam klamki 3500 2x9 oraz korbę alivio 2x9 36-22T, czy istnieje jakaś przerzutka przednia która będzie z tym współpracować? Ze względu na to, że rower będzie jeździł z obciążeniem wolę uniknąć pakowania zębatkę narrow wide. Od razu zaznaczę, że korba szosowa i przełajowa nie wejdzie do ramy.

Dla zachęty przy pomocy wrzucam zdjęcie projektu.

genesis.jpg

Edytowane przez seba
  • 3 miesiące temu...

Witajcie,

Szukałem podobnego tematu na forum i nie znalazłem ale gdyby jednak coś podobnego było to przepraszam i proszę o podpięcie do tamtego wątku. O co chodzi...

Czy da się w rowerze zastosować klamkomanetki szosowe do przerzutek Deore?

Myślę tu o dwóch sytuacjach:

1. Chcę w moim rowerze trekkingowym dokonać upgrade osprzętu na Deore i zastosować kierownicę typu baranek.

Problemem jest jedynie znalezienie odpowiednich klamkomanetek. Mam w tym rowerze hamulce v-brake. Czy da się to zgrać? Czy to w ogóle zadziała?

2. Noszę się z zakupem gravela ale nie zadowala mnie żaden osprzęt jaki w gravelach jest montowany. Mieszkam na terenie mocno górzystym i osprzęt szosowy często jest dla mnie tu zbyt twardy. Chciałbym zatem w gravelu wymienić osprzęt na Deore z klamkomanetkamj szosowymi. Wiem, że jest grupa GRX pod gravele, która mocno jest Deore inspirowana ale mimo wszystko mam poczucie, że na moim terenie Deore daje możliwości bardziej miękkich przełożeń a do tego niestety sama cena GRX póki co też jest mocno zaporowa. Co myślicie o tym?

Dzięki wielkie

Witam, 

Chciałbym zbudować sobie potężny napęd do graveli, niestety Shimano'wskie przerzutki grx'a 800 nie dają takich możliwości co poczciwy m8000 XT'ek z najdłuższym wózkiem (SGS). 

W tym temacie chciałbym dowiedzieć się czy szosowe klamkomanetki podołają obsłudze takiego monstrum jakim jest Shadow RD+

Wszystkie chwyty dozwolone, ma działać i to dobrze. Mam nadzieję że wy, zapalone rowerowe Szajbusy coś wymyślicie 😉

Powodzenia i z góry wielkie dzięki. 

P. S. Konfiguracja napędu wygląda tak:

Korba FC-rx600-11; Przednia przerzutka FD-rx810-f; Łańcuch CN-HG601-11; Tylna przerzutka RD-M8000-SGS; Kaseta CS-M7000 (11-46, wiem że braknie 4 zębów do pojemności ale to przecież nie kłopot)

P. P. S. 

Dziękuję za podpięcie mnie do tego wątku. Po przewertowaniu całej zawartości mam tylko jedno pytanie do upewnienia się. Czy klamkomanetki Shimano SL-R7000 będą współgrały z przerzutką RD-RX812. Tak jak ktoś wcześniej wspomniał, shimano nie ma nic pod gravele z hamulcami mechanicznymi. (w tabelach kompatybilności niby występują w jednej linii, ale wolę się upewnić). I czym u licha są uciągi manetek i przerzutek.

Edytowane przez p_chudy
Sprostowanie
7 godzin temu, p_chudy napisał:

SL-R7000 będą współgrały z przerzutką RD-RX812

ST-R7000 będą działać.

7 godzin temu, p_chudy napisał:

I czym u licha są uciągi manetek i przerzutek.

Jak "cykasz" manetką, mechanizm ciągnie linkę o X mm, co powoduje wychylenie tylnej przerzutki o Y mm. I w ostatnich czasach, nie jest to X=Y. Ze względu na inną konstrukcję, w MTB są to też inne wartości.

• Pomógł 1