Skocz do zawartości

ruszające się kółko przy napinaczu

PietroS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nikt tutaj wróżbitą nie jest. Co jakiś czas powinieneś sprawdzać napięcie szprych - to w sumie przed każdą jazdą, wystarczy palcami je ponapinać i sprawdzić czy któraś nie jest luźna. Piastę też trzeba serwisować, może jest już zabrudzona, może smar "się skończył" i trzeba ją nasmarować. Jeśli masz koło na szybkozamykacz to może jest za słabo dociągnięty

Opublikowano
1 minutę temu, PietroS napisał:

Nie wiem jakie... koło shimano rs 10 

Masz łożyska kulkowe czyli dość łatwe w serwisie, zobacz jaki jest ich stan. 

Opublikowano
2 minuty temu, trollu napisał:

nikt tutaj wróżbitą nie jest. Co jakiś czas powinieneś sprawdzać napięcie szprych - to w sumie przed każdą jazdą, wystarczy palcami je ponapinać i sprawdzić czy któraś nie jest luźna. Piastę też trzeba serwisować, może jest już zabrudzona, może smar "się skończył" i trzeba ją nasmarować. Jeśli masz koło na szybkozamykacz to może jest za słabo dociągnięty

No właśnie sprawdzałem, bo tak myślałem że to mogą być szprychy  i niektóre są lekko luźne, ale czy dociągnięcie nie scentruje koła? 

A jak serwisować piaste i sprawdzać stan łożysk? Odkręcić koło i dalej...? 

Opublikowano

Że tak powiem...

A nie mówiłem!

Jak pod obciążeniem to uginać Ci się może tylny trójkat i bedzie ocierala tarcza o zacisk. Nic z tym nie zrobisz.

Opublikowano
1 minutę temu, PrzeLuka napisał:

Że tak powiem...

A nie mówiłem!

Jak pod obciążeniem to uginać Ci się może tylny trójkat i bedzie ocierala tarcza o zacisk. Nic z tym nie zrobisz.

Ale ja mam szczękowe hamulce 

Opublikowano (edytowane)

Oka, moje przeoczenie. Nie zmienia to jednak faktu, że tył może się uginać. 

Może piasta ma luz. Poruszaj kolem na boki. Jak sie rusza to masz winowajce.

Jak przeserwisować piastę wystarczy wpisać podobne hasło choćby na YT... Poradników do wyboru do koloru. Chcesz mieć sprawny rower na czasówkę to odpuść te 2-3 dni i popracuj przy rowerze. Wyczyść go i nasmaruj gdzie trzeba.

Jeśli to piasta (co gorsze sucha i zasyfiona) i trwa to od kilku miesiacy to bieżnie na bank masz zajechane na amen. W takim wypadku wymiana koła lub piasty. 

Wybacz ale jak się zaniedbuje rower i nie likwiduje odrazu niepokojących obiawów to potem problemy się piętrza. Naprawiałem ostatnio mocno zmęczony rower. Czyszczenie i smarowanie skonczyło się wymianą kół i napędu... całego.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

jeśli nie wiesz jak naciągać szprychy to tak, możesz poprzeciągać obręcz. Ale jeśli nie będziesz dokręcać na chama - czasami wystarczy 1/4 - 1/2 obrotu - szprycha będzie lepiej naciągnięta a obręczy nie powinna przeciągnąć. Poczytaj nieco o centrowaniu koła, to nie jest wiedza tajemna i można to samemu ogarnąć