PietroS Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Witam W czasie jazdy usłyszałem regularne i częste cykanie w okolicach tylnego koła, okazało się że rusza się jedno z kółek przy napinaczu. Czy da się je jakoś unieruchomić czy tylko wymiana?
trollu Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Opublikowano 22 Sierpnia 2018 a skąd mamy wiedzieć? Jeśli się odkręciło to dokręć, jeśli ma luz bo jest już wyrobione to trzeba wymienić
PietroS Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 22 Sierpnia 2018 3 godziny temu, trollu napisał: a skąd mamy wiedzieć? Jeśli się odkręciło to dokręć, jeśli ma luz bo jest już wyrobione to trzeba wymienić 3 godziny temu, trollu napisał: a skąd mamy wiedzieć? Jeśli się odkręciło to dokręć, jeśli ma luz bo jest już wyrobione to trzeba wymienić A jak to rozpoznać? Nie widze tam żadnych śrub do dokręcania...
Gość Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Najlepiej było by rozkręcić wyczyścić i skręcić spowrotem, wtedy będziesz widział jak to wygląd. Czy kwalifikuje się do wymiany Jeszcze pytanie czy śrubki próbowałeś dokręcić?
trollu Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Opublikowano 23 Sierpnia 2018 (edytowane) Edytowane 23 Sierpnia 2018 przez trollu
Gość Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Kolega trollu zaznaczył ci na czerwono miejsce gdzie masz śrubki do rozkręcenia lub skręcenia naciągu To tak gdybyś nie wiedział
mataman Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Przydało by się też częściej czyścić ten napęd bo syf jest niemiłosierny.
PietroS Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Ostatnio myłem w benzynie po czym nałożyłem po kropli smaru do łańcucha na łańcuch, ale chyba troche przedobrzyłem... Dzięki spróbuję dokręcić śrubkę. A to prawda że to kółko ma się ruszać na boki, tylko nie powinno cykać? Ale rusza się samo to czarne z ząbkami, dokręcenie tej śruby może pomóc? Bo to wygląda jakby czarne było nasadzone na to, co trzyma śruba...
Heboket Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Opublikowano 23 Sierpnia 2018 36 minut temu, PietroS napisał: Dzięki spróbuję dokręcić śrubkę. A to prawda że to kółko ma się ruszać na boki, tylko nie powinno cykać? Co masz na myśli "tylko nie powinno cykać"? Lekki luz na kółeczkach jest normalny.
Gość Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Opublikowano 23 Sierpnia 2018 "Cykanie" czyli tylna przerzutka wymaga regulacji. Nie ma za co...
PietroS Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Tak to wygląda: https://megawrzuta.pl/download/65e732e8a2fa2a874a47f479e4f898b1.html
Heboket Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Opublikowano 23 Sierpnia 2018 14 minut temu, PrzeLuka napisał: "Cykanie" czyli tylna przerzutka wymaga regulacji. Nie ma za co... Dziękuję 😂 3 minuty temu, PietroS napisał: Tak to wygląda: https://megawrzuta.pl/download/65e732e8a2fa2a874a47f479e4f898b1.html Wrzuć na yt, bo na tej stronie nie mogę znaleźć filmu między reklamami
Gość Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Opublikowano 23 Sierpnia 2018 (edytowane) Profilaktycznie wymień kółeczka, wyreguluj przerzutkę i kłopocie. Po co to całe dochodzenie... P.s. Sprawdz czy hak przerzutki się nie wykrzywił. Edytowane 23 Sierpnia 2018 przez Gość
PietroS Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Teraz, PrzeLuka napisał: Profilaktycznie wymień kółeczka, wyreguluj przerzutkę i kłopocie. Po co to całe dochodzenie... No czy da się to jakoś jeszcze naprawić... Bo tak to nie tylko że wydatek, ale czekać na przesyłke, ja też jestem słaby mechanicznie i nie wiem czy szybko bede umiał zmienic itp ;c A chciałem startować w takiej czasówce za 3 tygodnie
Heboket Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Udało się! Mam film 😂 Taki luz jest normalny, rozkręć tylko wózek i nasmaruj kółeczka.
Gość Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Opublikowano 23 Sierpnia 2018 (edytowane) Kóleczka są tanie jak barszcz więc po co je "naprawiać" jak można wymienić. Bez urazy ale jak małpie dać narzedzia to wymieni kółeczka. 3 tygodnie to sporo czasu... chyba, że mieszkasz na kole podbiegunowym to fakt przesyłka może nie dojść na czas. Edytowane 23 Sierpnia 2018 przez Gość
Heboket Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Poradnik: https://youtu.be/-lupHD-dTJs 19 godzin temu, PietroS napisał: regularne i częste cykanie To na 99 procent nie jest wina kółeczek.
PietroS Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 23 Sierpnia 2018 1 minutę temu, Heboket napisał: Poradnik: https://youtu.be/-lupHD-dTJs To na 99 procent nie jest wina kółeczek. Ale to jest identyczny odgłos jak kiedy przesuwam to kółeczko... Wiem że 3 tygodnie to sporo ale już wczoraj nie trenowałem, a przy przesyłce kolejne 2-3 dni wypadają
Heboket Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Opublikowano 23 Sierpnia 2018 4 minuty temu, PietroS napisał: Ale to jest identyczny odgłos jak kiedy przesuwam to kółeczko... Spróbuj nagrać go podczas jazdy, ale jestem prawie pewien, że to nie kółeczka. Możesz je ewentualnie nasmarowac i sprawdzić czy dalej jest podobny odgłos. 4 minuty temu, PietroS napisał: Wiem że 3 tygodnie to sporo ale już wczoraj nie trenowałem, a przy przesyłce kolejne 2-3 dni wypadają Możesz spokojnie jeździć. To tylko cykanie
Gość Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Puść głośniej muzykę w słuchawkach w trakcie jazdy. To będzie najszybsza i najlepsza metoda rozwiazania Twojego problemu.
PietroS Opublikowano 24 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 24 Sierpnia 2018 Rozebrałem wczoraj te kółeczka i okazało się, że w jednym w porównaniu do drugiego wytarł się ten mateeriał między nakładkami i dlatego samo kółeczko się rusza na boki w tej przestrzeni gdzie wczesniej był ten materiał. Po przykręceniu na razie już nie cyka, ale pewnie znowu zacznie więc trzeba będzie kupić nowe kółka... A przy okazji żeby nie robićnowego postu: jest jeszcze je den odgłos, mniej uciążliwy i słyszalny, ale juz od kilku miesięcy. Pod obciązeniem coś tak ni to skrzypi, ni to dzwoni cyklicznie z okolic tylnego koła, jakby szprychy ale nie jestem pewny. Co to może być? Taki metaliczny dźźwięk
Heboket Opublikowano 24 Sierpnia 2018 Opublikowano 24 Sierpnia 2018 29 minut temu, PietroS napisał: Pod obciązeniem coś tak ni to skrzypi, ni to dzwoni cyklicznie z okolic tylnego koła, jakby szprychy ale nie jestem pewny. Co to może być? Taki metaliczny dźźwięk Hamulce dobrze wyregulowane? Jakie masz łożyska w pieście?
PietroS Opublikowano 24 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 24 Sierpnia 2018 Teraz, Heboket napisał: Hamulce dobrze wyregulowane? Jakie masz łożyska w pieście? Tak, hamulce dobrze, to na pewno nie one bo tylko pod obciążeniem, jak kręcę kołem w powietrzu to tego nie ma. Nie wiem jakie... koło shimano rs 10
Rekomendowane odpowiedzi