Yan Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Rozglądam się za nowymi pedałami zatrzaskowymi. W oko mi wpadały M8000 od Shimano, Force (293 g, około 200pln) i jeszcze patrzyłem na Crank Brother. Co wybrać. Klasyka od Shimano, lekkie Force czy "biżuteria" od Crank Brother. W przypadku Crank Brother nie wiem jaki model jest wart uwagi więc wszelakie sugestie są jak najbardziej wskazane. Odnośnik do komentarza
Heboket Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2018 W jakim terenie jeździsz? Startujesz w zawodach? Odnośnik do komentarza
Yan Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Lekki teren bez szaleństw. Zero zawodów. Głównie zależy mi na wytrzymałości rozwiązanie ale nie ukrywam że Crank Brother bardzo mi się podoba i jakiś dobry model z ich oferty bym kupił. Odnośnik do komentarza
Heboket Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2018 4 minuty temu, Yan napisał: Crank Brother bardzo mi się podoba i jakiś dobry model z ich oferty bym kupił. To teraz trzeba tylko model wybrać 😊 Znajomy ma "egg beater 3", bardzo sobie chwali, po przejściu z SPD mówił, że do nich nie wrócić 😉😊 Odnośnik do komentarza
Franz Mauer Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Ja od 3 sezonów używam Force. Rzeczywiście są lżejsze niż XTRy od Shimano i o dziwo bardzo wytrzymałe. Za CB trzeba słono przepaącać i niestety stosować do nich niekompatybilne z powszechniejszym systemem SPD bloki. Bloki CB mają ogromną wadę - szybko się ścierają i powstają szybko luzy. Do Shimano czy Force można kupić wiele wytrzymalszych niż oryginały zamienników w dobrych cenach. Co jest niewątpliwym plusem. Wcześniej jeździłem na Shimano 520, 530,540. Też są warte uwagi, choć jeśli zależy Ci przy okazji na niższej wadze to niestety w stosunku do Force są spore róznice wagowe na ich niekorzyść. Jedyne co mogę zarzucić pedałom Force to to, że mają wsadzone jakieś chińskie łożyska, które przy cieżkim rowerzyście mogą szybko się zorać. Tak było w moim przypadku, ale wymiana łożysk to 10 minut i po wsadzeniu porządnych japońskich sądzę,że przetrwają one i 4 sezon 1 1 Odnośnik do komentarza
trollu Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2018 w CB o ile wiem nie idzie też ustawić siły sprężyny przy wypinaniu chociaż nie jestem pewien, nigdy ich nie miałem. Ale jeśli tak jest - dla mnie byłby to minus 1 Odnośnik do komentarza
Franz Mauer Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2018 @trollu to prawda. Tam nie ma żadnej regulacji. Odnośnik do komentarza
Yan Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2018 1 godzinę temu, Franz Mauer napisał: Jedyne co mogę zarzucić pedałom Force to to, że mają wsadzone jakieś chińskie łożyska, które przy cieżkim rowerzyście mogą szybko się zorać. Tak było w moim przypadku, ale wymiana łożysk to 10 minut i po wsadzeniu porządnych japońskich sądzę,że przetrwają one i 4 sezon Łożyska są łatwo dostępne? Jaki jest ich wymiar? Odnośnik do komentarza
Franz Mauer Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Nie wiem. Wyciągnąłem stare łożysko i poszedłem do sklepu. Bez problemu mi dobrami właściwie 😁 Odnośnik do komentarza
Papynsky Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Do rozebrania pedałów Force potrzebne są jakieś specjalne klucze? Odnośnik do komentarza
Puncu Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Bloki CB są zrobione z bardzo miękkiego metalu. Zużywają się dość szybko. Odnośnik do komentarza
Yan Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Dzięki za pomoc. Padło na bloki od Force. Czerwone na łożyskach maszynowych. Po pierwszej jeździe wrażenia super, w końcu nic mi nie hałasuje z okolic korby. Czasem słychać lekkie piski ale jak się zmieni pozycje w blokach to mija. Dzisiaj nawet miałem mały problem z wypięciem więc dobrze trzymają. Odnośnik do komentarza
PiotrRockrider Opublikowano 7 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2019 W dniu 22.08.2018 o 12:20, Franz Mauer napisał: Nie wiem. Wyciągnąłem stare łożysko i poszedłem do sklepu. Bez problemu mi dobrami właściwie 😁 Hej, dalej uzywasz force? Czaje sie na nie, bo 200 zl i lekkie, ciekawe sa tez Bontranger. Force luzy lapaly? Gdzie te lozyska kupowales do nich? Odnośnik do komentarza
Franz Mauer Opublikowano 7 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2019 (edytowane) Miałem Force i żadnych luzów nie złapały. Teraz mam Bontrager i też dają radę 😁A ważę trochę 😉 Mogę z czystym sumieniem polecić oba modele. Są banalnie proste w serwisie. Nawet nie trzeba ich ściągać z roweru. Łożyska kupowałem we Wrocławiu firma Sped. Edytowane 7 Września 2019 przez Franz Mauer Odnośnik do komentarza
PiotrRockrider Opublikowano 7 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2019 5 godzin temu, Franz Mauer napisał: Miałem Force i żadnych luzów nie złapały. Teraz mam Bontrager i też dają radę 😁A ważę trochę 😉 Mogę z czystym sumieniem polecić oba modele. Są banalnie proste w serwisie. Nawet nie trzeba ich ściągać z roweru. Łożyska kupowałem we Wrocławiu firma Sped. A co sie stalo, ze zmieniles na Bontrager? Odnośnik do komentarza
Yan Opublikowano 7 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2019 Skusił mnie force wagą, kolorem i ceną. Jeżdżę na nich rok i kupiłem jako drugi komplet. Mam jeszcze SPD Shimano 520 czyli najtańsze ze zwykłymi łożyskami. Dzisiaj szukam zamiennika dla force bo słabiej trzymają i zdarzyło mi się wypiąć co było bolesne i niebezpieczne. Zastanawiam się nad Shimano XT bo są stosunkowo lekkie. Patrząc na jakość wykonania 520 to posłużą jeszcze długo, serwis nie wymaga części zamiennych i nie mam jeszcze luzów po 7-8 kim a buty trzymają się bardzo dobrze na najniższym napięciu. Radzę kupić pedały od Shimano nawet jak są droższe bo szybciej wymienisz rower niż pedały Jak chcesz poszukać jeszcze czegoś innego to zobacz na b'twin, Bontrager, Crankbrother, Look X-track, Ritchey MTB, Time Atac albo XLC. Odnośnik do komentarza
Franz Mauer Opublikowano 7 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2019 2 godziny temu, PiotrRockrider napisał: A co sie stalo, ze zmieniles na Bontrager? Nic się nie stało. Sprzedałem rower z pedałami i w ramach testów kupiłem jeszcze lżejsze Bontrager, bo podobały mi się w czarnym kolorze 😁 Odnośnik do komentarza
PiotrRockrider Opublikowano 7 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2019 Godzinę temu, Franz Mauer napisał: Nic się nie stało. Sprzedałem rower z pedałami i w ramach testów kupiłem jeszcze lżejsze Bontrager, bo podobały mi się w czarnym kolorze 😁 A jaki to dokładnie model Bontragów ? Odnośnik do komentarza
Franz Mauer Opublikowano 8 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2019 Ten model tylko czarne http://pmrider.pl/produkt/pedaly-spd-bontrager-comp-mtb-gold-purple/ Odnośnik do komentarza
PiotrRockrider Opublikowano 11 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2019 W dniu 7.09.2019 o 19:17, Yan napisał: Skusił mnie force Force nie maja regulacji napiecia sprezyny? W dniu 8.09.2019 o 08:40, Franz Mauer napisał: Ten model tylko czarne http://pmrider.pl/produkt/pedaly-spd-bontrager-comp-mtb-gold-purple/ Bontranger ma regulacje napiecia sprezyny? Odnośnik do komentarza
Yan Opublikowano 11 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2019 2 minuty temu, PiotrRockrider napisał: Force nie maja regulacji napiecia sprezyny? Mają ale i tak się wypina. Wczoraj w mieście podczas rozpędzania wypiął mi się po raz ostatni. Wracam do 520 a dokupuje XT. Odnośnik do komentarza
Franz Mauer Opublikowano 11 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2019 Nie mam problemu z samoczynnym wypinaniem się buta w Bontragerach. Śrubę sprężyny mam skręconą na 1/5 maxa, więc niewiele. Spotkałem się z przypadkiem samoczynnego wypinania się buta dwukrotnie : 1. Blok był mocno zużyty i nawet lekki ruch buta na bok wypinał but. 2. Bloki w butach były nieprawidłowo ustawione i ruch nogi w stawie wymuszał wypicie buta. Nie jest sztuką dokręcać śrubę sprężyny na Maxa, bo w razie potrzeby musimy mieć możliwość swobody wypięcia. @Yan jakie masz bloki? Może masz wielokierunkowe? Te modele mają skłonność do szybszego wypinania się. Jednokierunkowe są stabilniejsze pod tym względem. Odnośnik do komentarza
PiotrRockrider Opublikowano 11 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2019 (edytowane) Chyba Bontragery jednak wybiore. Edytowane 11 Września 2019 przez PiotrRockrider Odnośnik do komentarza
PiotrRockrider Opublikowano 17 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2019 Przyjechały Bonragery, nie przetestowałem bo pogoda dziś w Bydgoszczy piękna, typowa jesień. 10 stopni, wiatr, deszcz, chmury zapyerdalajo szybko jak samolot. Aż bardziej się przekonuje do wydania kasy na trenażer ale jak czytam, jak się psują te smarty za 1000 - 1500 to się odechciewa. Testowałem jedynie pedały na sucho w domu, trudniej się wpiąć niż w shimano, potrzebny mocniejszy docisk, może się wyrobią. wypinają się też inaczej, jak wykonałem zły ruch, to albo się nie wypinało i blokowało w bloku, albo jakoś o bieżnik buta, sam nie wiem. Trzeba wypinać zdecydowanym ruchem, to jest OK. Nie jest to wada, a cecha, na którą bym nie zwrócił uwagi, gdbym wcześniej w shimano nie jeździł. Mam nadzieję, że jutro się pogoda poprawi, bo mam podjazdy do zrobienia i po nich poregulowałbym pedały. Odnośnik do komentarza
komandosek Opublikowano 20 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2019 W dniu 7.09.2019 o 19:17, Yan napisał: Skusił mnie force wagą, kolorem i ceną. Jeżdżę na nich rok i kupiłem jako drugi komplet. Mam jeszcze SPD Shimano 520 czyli najtańsze ze zwykłymi łożyskami. Dzisiaj szukam zamiennika dla force bo słabiej trzymają i zdarzyło mi się wypiąć co było bolesne i niebezpieczne. Zastanawiam się nad Shimano XT bo są stosunkowo lekkie. Patrząc na jakość wykonania 520 to posłużą jeszcze długo, serwis nie wymaga części zamiennych i nie mam jeszcze luzów po 7-8 kim a buty trzymają się bardzo dobrze na najniższym napięciu. Radzę kupić pedały od Shimano nawet jak są droższe bo szybciej wymienisz rower niż pedały Jak chcesz poszukać jeszcze czegoś innego to zobacz na b'twin, Bontrager, Crankbrother, Look X-track, Ritchey MTB, Time Atac albo XLC. b'twin - rozpadło się łożysko po pół roku. Oddałem do sklepu i wziąłem 520tki XLC - https://www.bruegelmann.de/fahrradteile/pedale/xlc-mtb-system-pedal-pd-s03/14732.html ten model jest bardzo wredny, bo jak sie dostanie trochę brudu to czasem ciężko wyszarpać nogę. Jeżdziłem tak kilka lat, ale nigdy w terenie bo się zwyczajnie bałem. Na tym samym modelu przejechał się mój kolega. 2 bite miesiące gadania o rowerach w pracy, w koncu sobie kupił rower i nim przyjechał do pracy. Wracając, nie udało mu się wypiąć. Ręka złamana w łokciu, druty i kwartał L4. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi