Skocz do zawartości

X Nowohucki Biathlon Rowerowy

ponczi

Rekomendowane odpowiedzi

@Łabędź

z tego co widziałem na jednym filmie, z jakiejś wcześniejszej edycji. Jedzie się trasę (najpierw będzie start honorowy, a pod Hutnikiem normalny) i na bodajże 10km będzie zjeżdżało się na strzelnicę. Zostawiało rower (chyba jacyś wolontariusze przypilnują) i biegiem na stanowisko. Na miejscu jest wiatrówka i 5 śrutów, oddajemy strzały i znów biegiem po rower, i do mety.

Tu więcej szczegółów:

http://biathlonrowerowy.pl/

A tu możliwość zapisu:

https://dostartu.pl/x-nowohucki-biathlon-rowerowy-v2394.pl.html

Z tego co kojarzę, to trasa przebiega w dużym stopniu takimi haszczami, po płytach betonowych. Generalnie dylemat czy brać szosę czy górala mam z głowy. ;) Też muszę w tygodniu trasę objechać. 

Zapisany już też jestem. :)

38 minut temu, Łabędź napisał:

dylemat czy brać szosę

O szosie zapomnij. Jeszcze jak popada to błoto tam jest straszne. Ogólnie tak jak piszesz, płyty betonowe, później błoto i szuter po którym jeżdżą ciężarówki MPO.

Ja jutro, koło południa.

Patrząc na google maps, to betony i szuter były by przy S7 oraz na Jeżynowej (i jej okolicach). Gdy był półmaraton w Puszczy Niepołomickiej, sporo osób startowało w szosie. Chyba większość osób z top10 miała baranka. Biorąc pod uwagę fakt, że liczy się czas, lepiej chyba skupić się na szybkim przejechaniu (biorąc pod uwagę straty przy pudłowaniu), więc ryzyko jest wliczone w cenę.

Wg mapki trasa ma 7,7 km, a wg opisu - ok 15 km. Czyli domyślam się, ze powrót jest po tej samej trasie? Obawiam się, że może być problem z mijaniem sie z naprzeciwka. Na stronie są zdjęcia z poprzednich edycji, większość jechała chyba jednak na MTB, choć baranki też się zdarzały (może to byli właśnie ci z top10 ;) . Dziś po pracy objadę trasę, ale na 90% się wybieram, o ile tylko nie stwierdzę na trasie przeszkód nie do pokonania  ;)   

ps. wg prognoz na 9-go ma być 25 stopni i sucho :)

Edytowane przez de Villars
23 godziny temu, Puncu napisał:

O szosie zapomnij. Jeszcze jak popada to błoto tam jest straszne. Ogólnie tak jak piszesz, płyty betonowe, później błoto i szuter po którym jeżdżą ciężarówki MPO.

Znam, mam tak KOMa :P

:P

@de Villars

tak będzie nawrót. Puszczanie co 5 minut 5 osób zapewne ma rozładować ewentualny zator.

Jeśli wtedy będzie sucho, to szosowcy raczej mają większe szanse. Tak wyglądała czołówka wyścigu na 21km z Puszczy Niepołomickiej:

31956148_2243764225763940_70928239302342

asfaltu tam było może z 3km. Reszta to szuter, ubita ziemia, ciut luźniejsza ziemia, trawa kamienie. Mimo to widać, że sporo osó jechało szosą. Nadrobienie 5 minut powinno pójsć łatwiej, choć ryzyko większe.

Zrobiłem objazd. Od Giedroycia do Dymarek jazda głównie po tych betonowych, zarośniętyuch i nierównych płytach. Szosa może mieć spory problem. Potem cała Łubinowa to jedna krzywa betonowa płyta i smród z Kujaw. Trzeba dobrze ustawić zawieszenie by dobrze się przejechało i zwracać uwagę na pułapki w postaci dziur porośniętych trawą. Zastanawia mnie dojazd na strzelnice. Mapka wskazuje jakby trzeba było wjechać takim piachopodobnym podjazdem, ale wjazd będzie chyba gdzie indziej. Nie wiem dokładnie bo był szlaban.

Ogólnie trasa będzie wymagała skupienia. Szczególnie, gdy będzie nawrót i zawodnicy będą się wymijać.

Mi nic nie spadło 😜 chociaż trochę amorek dostał, jak nagle dziura i musiał sie nagle pode mną ugiąć. Kilka razy patrzyłem też czy koło całe bo pułapek było sporo i kilka razy nie zdąrzyłem podnieść tyłka. Ciągle mam dylemat jak sobie ustawić zawieszenie by z jednej strony nie bujało, a z drugiej nie tracić dynamiki.