Skocz do zawartości

Klocki hamulcowe z radiatorami

Kkaaeell

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, PrzeLuka napisał:

Nie chodzi o to, że się nie grzeją. Grzeją się jak każde inne ale dzięki radiatorom stygną szybciej przez co zmniejsza się prawdopodobieństwo zagotowania hebli ot wsio

sry, nie mogłem się powstrzymać. - Serio musisz w ten sposób tłumaczyć? Nie sądzisz, że autor miał to samo na myśli tylko ubrał to w inne słowa? Jeśli stygną szybciej - znaczy, że mają lepszą wymianę temperatury do otoczenia to jest to jednoznaczne z tym, że wolniej się nagrzewają - osiągną na danym odcinku trasy niższą temperaturę. Nie ma dymu bez ognia i pewnych rzeczy nie da się rozdzielić 

• Lubię to! 1
8 godzin temu, Kkaaeell napisał:

Faktycznie klocki tak sie nie grzeja dzieki tym radiatorom? Ktos uzywa i moze powiedziec cos na ten temat?

Faktycznie to lipa i ma za zadanie wyciąganie kasy od ludzi. Proste jak drut. Z tarczami jest zresztą dokładnie to samo. 

Czyli lepiej zainwestowac poprostu w wieksze tarcze? Teraz mam 180 przod i tyl. Troche sie przerazilem 2 dni temu bylem z kolega na wyjezdie w gorach i na zjezdzie tak mu sie tarcza nagrzala i pokrzywila ze kolo nie chcialo sie krecic. Ja duzo nie hamuje na zjazdach ale nie chcialbym aby cos takiego mi aie przytrafilo na 2-3 dniowym wyjezdzie

Prawdopodobnie kolega nie umie hamować. Widziałem i sam doświadczyłem przypalenia tarczy ale to co opisałeś to nawet nie jestem w stanie sobie wyobrazić. Większe tarcze stosuje się w grawitacji ale to też wypadkowa odpowiedniego przygotowania pod zaciski i tego co może wytrzymać amortyzator. 

@trollu Nie sądzę ale jeśli jesteś fizykiem i polonistą to wezmę pod uwagę Twoje sugestie 😉

@Kkaaeell Ja zainwestowałem w heble z myślą o górach i nie żałuje ani jednej wydanej złotówki. Na bezpieczeństwie nie ma co oszczędzać i jeśli ktoś myśli, że to tylko wyciąganie kasy z frajerów to nich wywali w ogóle helble i hamuje piętami. Jeździsz po górach? Chcesz mieć pewność, że rower się zatrzyma i nic się przy okazji nie zepsuje? Zainwestuj w dobre heble. To Twoje zdrowie i poczucie komfortu, że nic nie zawiedzie.

Edytowane przez Gość

Ja teraz posiadam xt m8000 plus zaciski 8020 i były oryginalnie klocki z radiatorami ale organiczne. Ja osobiście nie widzę sesu kupowania z radiatorami chyba że jeździł bym w dh lub zjeżdżal po górach w nevadzie. Posiadam tarcze xt sm-rt 86 180 i 160 do tego metaliki od EBC i jest moc. A dodatkowo Nie przemawia za mną żeby płacić np za klocki 150zl na koło ostatni wypad góry Świętokrzyskie teren ciężki z garmina przewyższenie 1437m zjazdy bardzo ciężkie i nic się nie dzialo. Jeśli jeździmy po górach itd to nie ma na czym oszczędzać w granicach rozsądku.

• Pomógł 1

Heble wymienilem bo w orginalnym zestawieniu producent do roweru sciezkowego dal shimano 315. Teraz mam deorki m6000 i jest w ogole inna bajka. Sam narazie nie mialem problemown z heblamina bylem juz na rychlebach i srebrnej. Za miesiac wybieram sie do kasiny i nie chcial bym aby spotkalo mniebto samo co kolege

Heble wymienilem bo w orginalnym zestawieniu producent do roweru sciezkowego dal shimano 315. Teraz mam deorki m6000 i jest w ogole inna bajka. Sam narazie nie mialem problemown z heblamina bylem juz na rychlebach i srebrnej. Za miesiac wybieram sie do kasiny i nie chcial bym aby spotkalo mniebto samo co kolege
Jeśli masz dobre tarcze klocki metaliczne nawet pólmetaliczne to spokojnie wytrzyma ale warto zainwestować w tarczę
Kasina będziesz mile zaskoczony
Srebna góra w porównaniu z tymi trasami,to całkiem inna bajka ciągle w dół sprawdzisz siebie i hample
Trasy świetne
Polecam dobrze się rozgrzać bo wyciągiem wjeżdżasz do góry, i nie ma możliwości rozgrzewki

co do tarcz - ja mam rt56 czyli podstawowy model, obecnie współpracują z klockami metalicznymi i zaciskami Zee. Muszę zmierzyć ich grubość czy może nie nadają się już do wymiany ale jeżdżę czasami po Jurze w okolicach Olsztyna, był wypad do Bielska i heble zatrzymują rower zawsze i wszędzie a nie mam żadnych problemów pt krzywienie czy ocieranie tarcz o klocki 

• Pomógł 1
6 godzin temu, PrzeLuka napisał:

@Kkaaeell Ja zainwestowałem w heble z myślą o górach i nie żałuje ani jednej wydanej złotówki. Na bezpieczeństwie nie ma co oszczędzać i jeśli ktoś myśli, że to tylko wyciąganie kasy z frajerów to nich wywali w ogóle helble i hamuje piętami. Jeździsz po górach? Chcesz mieć pewność, że rower się zatrzyma i nic się przy okazji nie zepsuje? Zainwestuj w dobre heble. To Twoje zdrowie i poczucie komfortu, że nic nie zawiedzie.

No tak się składa, że masa ludzi jeżdzi po górach i jakoś żadnych radiatorów nie posada. Mało tego nawet nie mają Shimano. A jak mają to często z innymi klockami choćby EBC. Jak ktoś nie umie hamować i sądzi, że jakiś kawałek plastiku "wtłoczy" mu do schłodzenia powietrze na tarczę to niech żyje tą iluzją. 

• Pomógł 1

To w takim razir sprawdze jakie mam klocki bo od orginalow nie wymienialem. Podejrzewam ze shimano dalo zywiczne do deorek bo najtansze😜. Jak te siebzuzyja to dam jakies dobre metaliki chociaż te tez dobrze zatrzymuja rower. Mam plusowe opony to jest co zatrzymywac

Zamiast klockow z radiatorami postanowilem wymienic klocki na metaliczne oraz wymienic wieksza tarcze 203mm. Na stronie srama jest tylko nowy model mojego amortyzatora i mozna do niego zalozyc tarcze do 220mm. Moj to sektor silver27,5 boost tk i gdzieś na stronce znalazlem ze max 200mm. Mozliwe jest włożyć tarcze 203? Nie bedziebto z biczym kolidowac?