Skocz do zawartości

Co robić gdy rower na gwarancji psuje się regularnie co 2 miesiące?

bartekw0706

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam!

Mam problem z moim rowerem marki Kross model B4 z roku 2017, mianowicie kupiłem go 10 miesięcy temu i w tym czasie zdążył już trzy razy zwiedzić serwis. Reklamacje były różne, lecz zawsze był problem z tylną piastą tzn. koło miało luzy, piasta huczała i stawiała opór, oraz bębenek również miał luzy. Ostatni serwis trwał półtorej miesiąca, (gdyż rower został odesłany do fabryki, w której czas jest jak widać na wszystko tylko nie na naprawianie rowerów). Jak mocno się zdziwiłem jak nazajutrz od odebrania roweru z tej reklamacji tylna piasta zaczęła huczeć i mieć luz. Więc, mam pytanie czy przysługuje mi prawo do rękojmi innej niż regularne bieganie na serwis i proszenie się o ponowne naprawienie usterki.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam!

Edytowane przez bartekw0706
Opublikowano

To raczej na forum o ochronie konsumentów z takim pytaniem po szczegóły.

Generalnie zapoznaj się z tym artykułem -> https://www.rp.pl/Konsumenci/309269938-Reklamacja-odstapienie-od-umowy-informacja-klienta.html

Lub w skrócie z tym cytatem

Cytat

Reklamacja

Reklamując niezgodny z umową towar możemy wybrać podstawę prawną naszych roszczeń:

• reklamacja na podstawie rękojmi - odpowiada sprzedawca

• reklamacja na podstawie gwarancji - o ile została udzielona, odpowiada gwarant

Sprzedawca odpowiada wobec konsumenta za sprzedany towar, jeżeli wada zostanie stwierdzona w okresie 2 lat od momentu jego wydania (wyjątek dotyczy nieruchomości, w przypadku których okres odpowiedzialności to 5 lat).

Towar jest zgodny z umową, gdy spełnia następujące kryteria:

• odpowiada opisowi podanemu przez sprzedawcę

• odpowiada próbce lub jest zgodny z wzorem zaprezentowanym konsumentowi

• nadaje się do szczególnych celów konsumenta, o których zawiadomił on sprzedawcę

• odpowiada właściwościom, które są przypisywane towarom tego samego rodzaju

• posiada cechy, jakich konsument może racjonalnie oczekiwać

• odpowiada oświadczeniom publicznym sprzedawcy, producenta lub ich przedstawicieli (np. w reklamie, na etykiecie)

Sprzedawca nie odpowiada za brak zgodności towaru z umową, jeżeli konsument o tej niezgodności wiedział przy zawarciu umowy albo gdy wynika on z jakości materiałów dostarczonych przez konsumenta.

Zgodnie z regulacjami unijnymi, państwa członkowskie UE mogą postanowić, iż w celu skorzystania z przysługujących uprawnień konsument musi powiadomić sprzedawcę o braku zgodności w okresie dwóch miesięcy od daty, kiedy odkrył taki brak zgodności. Obecnie polskie ustawodawstwo rozszerzyło ten termin na rok.

Dodatkowo, jeżeli państwa członkowskie UE nie ustaliły inaczej, przyjmuje się, że każdy brak zgodności, który uwidocznił się w ciągu sześciu miesięcy od daty dostawy istniał już w chwili dostawy. Polski ustawodawca poszedł o krok dalej i wydłużył okres domniemania do jednego roku.

Polski prawodawca ustanowił maksymalny czas - 14 dni, w jakim przedsiębiorca ma obowiązek ustosunkować się do złożonej reklamacji konsumenckiej. Jeżeli konsument domaga się wymiany lub usunięcia wady albo obniżenia ceny i nie otrzyma odpowiedzi w wymienionym terminie – roszczenia uznaje się za uzasadnione.

UWAGA: Jeżeli regulamin sklepu zarejestrowanego w Polsce przewiduje dłuższy termin na rozpatrzenie reklamacji niż 14 dni - jest to klauzula niedozwolona.

Czego może żądać konsument w ramach rękojmi?

Konsument może domagać się:

• naprawy towaru lub wymiany na nowy

stosownej obniżki ceny lub odstąpienia od umowy

Jeżeli pierwszym żądaniem kupującego jest obniżka ceny lub odstąpienie od umowy, przedsiębiorca może nie uwzględnić tego roszczenia. Wówczas sprzedawca powinien niezwłocznie i bez nadmiernych niedogodności dla kupującego wymienić rzecz wadliwą na wolną od wad albo wadę usunąć.

Naprawa bądź wymiana towaru powinna odbyć się w rozsądnym terminie oraz jest wolna od opłat.

Należy pamiętać, że od umowy można odstąpić jedynie wówczas, gdy niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową jest istotna. W przypadku, gdy ujawniona usterka nie ma takiego charakteru, wówczas przysługują konsumentowi pozostałe możliwe rozwiązania.

Opublikowano

Jeśli dany element naprawiany jest minimum trzy razy masz prawo domagać sie wymiany na nowy. Dwa... jeśli serwis trwa dlużej niż 30 dni rownież masz prawo domagać się wymiany elementu na nowy. Jak masz w okolicy rzecznika praw konsumenta to umów się z nim i powinien Ci wyjaśnić co i jak ogarnąć.

Opublikowano

@PrzeLuka ja bym od sprzedawcy żądał odstąpienia od umowy zakupu i zwrotu pieniędzy, bezdyskusyjnie.

Opublikowano

@SpiderMAN Prędzej wymieni na nowy niż odstapi od umowy dlatego polecam spotkać się z rzecznikiem i pogadać jak to ugryźć.

Opublikowano

Z takim czymś się jeszcze nie spotkałem... 

Co mówili gdy za 2gim razem oddałeś im maszynę?

• Lubię to! 1
Opublikowano
Teraz, PrzeLuka napisał:

@SpiderMAN Prędzej wymieni na nowy niż odstapi od umowy dlatego polecam spotkać się z rzecznikiem i pogadać jak to ugryźć.

To fakt, żądać można, a zawrzeć ugodę ostatecznie i mieć nowy rower... Czemu nie.

Opublikowano

Wojtek Z. Gdy za drugim razem oddawałem maszynę serwisant zapisał sobie na kartce usterki, i powiedział, że jak rower będzie gotowy to zostanę poinformowany telefonicznie.

Opublikowano

a za kolejnym? Podobna usterka po raz 3ci a oni jakby nigdy nic po prostu biorą rower i tyle?

• Lubię to! 1
Opublikowano

Dokładnie, a o tym, że rower zostaje wysłany do fabryki nie zostałem nawet poinformowany.

Opublikowano

Mi się kiedyś pedał zepsuł, oddałem na gwarancję i jeszcze tego samego dnia co dostałem go po naprawie usterka się powtórzyła.

Poszedłem do serwisu i kulturalne ale stanowczo wyjaśniłem moje wątpliwości, zostałem przeproszony i dostałem nowy produkt i bon na kilka złotych.

Od tamtego czasu mam w tym serwisie rabat i nie było już więcej problemów.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Jestem ciekaw czy rower był gdzieś odsyłany czy tylko przetrzymany w serwisie🧐
Kross założy jakieś dziwne wynalazki piasty Joy tech i potem są problemy
Jak pisali chłopaki rzecznik prawa konsumenta i z nim pogadać
Ps
Kross nie ma złych rowerów tylko sami nierzadko nie wiedzą co za podzespoły założyć

Opublikowano

@bartekw0706 To co opisujesz to jest jak dla mnie jakiś żart, jeszcze nie zdziwił bym się, gdyby traktowali Cię tak, jakbyś im głowę zawracał...

• Lubię to! 1
Opublikowano

@Wojtek Z. niestety też mam takie wrażenie. Serwis ten z tego co wiem z opinii znajomych traktuje tak każdego, który zgłasza coś na gwarancji.

@piter614 Raczej został odesłany, gdyż po miesiącu do nich poszedłem i zrobiłem małą awanturę (nie wiedząc jeszcze, że rower jest w fabryce), po czym  zostały mi pokazane wszystkie maile które dotyczyły mojego roweru na linii serwis-fabryka, i było tam wyraźnie napisane, że po rower będzie przysłany kurier z fabryki.

Opublikowano
8 minut temu, piter614 napisał:

Kross założy jakieś dziwne wynalazki piasty Joy tech i potem są problemy

Sam miałem z nimi problem. Tył rozpadła mi się już po pierwszych 20 km. Mało tego tak mi ja na serwisie poskładali, że luźna kulka grzechotała mi w korpusie. Po roku piasta rozsypała się kompletnie.

@bartekw0706 Mi jak tylko skończyła się gwarancja zaprzestałem korzystaniu z usług serwisów i wszystko naprawiam sam. Puki masz gwarancje walcz o swoje ale na przyszłość radzę zastanowić się nad wymianą kół.

Opublikowano

Nie po to kupujesz rower z gwarancją na to, że nie będzie się psuł, żeby potem nie móc z niego korzystać jak stoi w serwisie...

Opublikowano

Jak tak czytam to stwierdzam, że za bardzo się z tym sklepem\serwisem cackasz.

Podskocz do rzecznika, opisz sytuację poproś o pomoc i żądaj odstąpienia od umowy.

Koniec i kropka.

To chyba nie jedyny sklep rowerowy w Twojej okolicy.

Opublikowano (edytowane)

To na prawdę kross strzela sobie w kolano
Przed złamaniem w Kasinie poznałem rowerzystę  syn jego śmigał na dartmoor pękła rama obok spoiny przy główce ramy, rower poszedł na gwarancję odesłał rower z nowszą ramą i wymienili nawet piastę tylna na sztywna oś
Wiem że to nie jest do tego tematu ale z tego co tu czytam a słyszałem od tamtego to dwa różne światy z podejściem do reklamacji

Edytowane przez Gość
błąd ort
Opublikowano
2 minuty temu, piter614 napisał:

To na prawdę kross strzela sobie w kolano
Przed złamaniem w Kasinie poznałem rowerzyste syn jego śmigało na dartmoor pękła rama obok spoiny przy główce ramy, rower poszedł na gwarancję odesłał rower z nowszą ramą i wymienili nawet piaste tylna na sztywna oś
Wiem że to nie jest do tego tematu ale z tego co tu czytam a słyszałem od tamtego to dwa różne światy z podejściem do reklamacji

Nie jestem tego taki pewien, czy ten rower w ogóle opuścił ten serwis...

Nie wieszajmy psów na Krossie za wczasu.

Zawsze można się z Krossem także skontaktować po uruchomieniu Rzecznika Praw Konsumenta i opisać sytuację.

Może ich zainteresuje podejście firmy, która sprzedaje ich towar...

Opublikowano (edytowane)

Nie do wiary co to jest za historia. Nie wyobrażam sobie, że jakbym ja się tak z czymś podobnym bujał, nie pozabijałbym tam jeszcze nikogo. ;) Współczuję strasznie przygody, ale wydaje mi się, że co można było zrobić polubownie, to zrobiłeś. A nawet trochę więcej. Teraz - to już faktycznie grzecznie ale stanowczo i bez ustępstw, nawiązać kontakt z rzecznikiem praw konsumenta jak radzą chłopaki i nadać sprawie bieg urzędowy. Do Krossa też warto napisać, niech się określą, czy to oni się tak bujają, czy sklep/serwis sobie bimba. 

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Bardzo, dziękuje za wszystkie odpowiedzi, wyciągnę z nich odpowiednie wnioski, a o tym jak sprawa się zakończy postaram się napisać. 

Pozdrawiam!

Opublikowano

Powodzenia, myślę, że nie tylko ja jestem ciekawy jak rozwinie się sprawa...

• Lubię to! 1
Opublikowano

Fakt obwiniać producenta za nieudolność sprzedawcy trochę na wyrost nie mniej Kross moim zdaniem zbyt przesadnie "oszczędza" na częściach w tańszych rowerach. Jakiekolwiek piasty np. od Shimano były by lepsze niż JoyTech. 

Do Krossa napisać to też nie głupi pomysł. Ws. mojego problemu też się z nimi kontaktowałem. Co prawda nie wymienili mi piasty ale przynajmniej wskazali kierunek. Z reklamacją zgłaszasz się do sprzedawcy, bo z nim zawarłeś umowę kupna/sprzedaży a dopiero sprzedawca zobowiązany jest zgłosić problem producentowi. Chyba, że kupujesz bezpośrednio od producenta.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 7.08.2018 o 10:04, bartekw0706 napisał:

Bardzo, dziękuje za wszystkie odpowiedzi, wyciągnę z nich odpowiednie wnioski, a o tym jak sprawa się zakończy postaram się napisać. 

Pozdrawiam!

Nie wiem czy masz komplet dokumentów. Aby skorzystać z rękojmi to musisz mieć potwierdzone występowanie i zgłoszenie wady ukrytej. Zatem oddając do serwisu powinieneś mieć spisane zgłoszenie wady ukrytej (albo przez Ciebie albo przez serwis). Wymiana towaru na nowy wolny od wad po 3 naprawach. Masz zgłoszenia 3 napraw tej samej usterki na piśmie? Bo jak zauważyłem z Twoich opisów to coś tam zapisał sobie na kartce, a ty musisz mieć dokument.   

Edytowane przez Pinifarina
Opublikowano (edytowane)

Jest pytanie - kto w tym momencie jest gwarantem? Oczywiście powinien być producent, niemniej Kross stosował jakiś dziwny i niezrozumiały dla mnie wybieg - warunkiem zachowania gwarancji był przegląd gwarancyjny, a sprzedawca/serwis, który go podpisze z automatu stawał się gwarantem. Bywało, że jak klient chciał zrobić przegląd w innym punkcie niż kupił rower to tam nie chciano się tego podjąć, bądź żądano irracjonalnie wysokiej opłaty bo nie chcieli odpowiadać za rower, którego nie sprzedali. Znajomy prowadzący sklep rowerowy z tych względów nie chciał wchodzić we współpracę z Krossem. Dla mnie już uzależniane gwarancji od przeglądu to sytuacja kiedy "zapala mi się lampka".

Edytowane przez Karol