Adaminho17 Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Czesc, jestem nowy na forum. Od lat jezdze rowerem MTB. Poniewaz nie jezdze po terenie a po szosie, postanowilem kupic sobie i mojej zonie pierwsza szose. Jako ze potrzebujemy dwa rowery szosowe ( najlepiej takie same) nasz budzet nie jest zbyt wysoki. Nie chcemy na poczatek wydawac za duzo pieniedzy. Ostatnio zastanawialismy sie czy lepiej kupic rower nowy czy uzywany. W sibite bylismy w Decathlonie i tam znalezlismy rower B’twin Triban 500 za 429€. Jako ze mieszkamy w niemczech podaje cene w Euro. Mozecie mi doradzic czy ten rower bylby dobry na poczatek?Razej nie dostane innego dobrego roweru w podobnej cenie? Budzet wynosi tak do max 500-600€ za rower.Najlepiej chcielibysmy nowe rowery by od razu nie inwestowac w ewentualne reperatury, poniewaz wiadomo ze w uzywkach zawsze cos jest do zrobienia Za wasze wskazowki i zastrzezenia bede wszieczny Gesendet von iPhone mit Tapatalk Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Prawy gorny róg opcja "szukaj". Wystarczy przeszukać istniejące wątki. Odnośnik do komentarza
Adaminho17 Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Wiem widzialem juz wiele wpisow. Chodzi mi tez o opinie tego roweruGesendet von iPhone mit Tapatalk Odnośnik do komentarza
Karol Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2018 33 minuty temu, Adaminho17 napisał: Budzet wynosi tak do max 500-600€ za rower Zerknąłem na niemiecką stronę Decathlonu i widzę, że rzutem na taśmę w budżecie mieści się Triban 520, którego jak najbardziej polecam. Niemieckiego rynku nie znam, w Polsce to zdecydowanie jeden z faworytów jeżeli chodzi o to co oferuje za swoją cenę. Sam używam i jestem bardzo zadowolony - rower złożony z rozsądnych komponentów, bezproblemowy, uniwersalny, sprawiający dużo frajdy z jady i bardzo mi pasujący geometrią, chociaż ta ostatnia cecha to sprawa indywidualna. 39 minut temu, Adaminho17 napisał: sobie i mojej zonie pierwsza szose No to dodatkowym atutem może być fakt, że Triban 520 ma wersję damską - różniącą się od męskiej siodełkiem i kolorystyka ramy. Fajnie mieć te same rowery, a jednak jakoś zróżnicowane. Odnośnik do komentarza
Grzeszaldo Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2018 rower jak najbardziej na pierwsza szose bedzie ok , jesli podoba sie wizualnie to brac i cieszyc sie z jazdy Odnośnik do komentarza
Adaminho17 Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2018 rower jak najbardziej na pierwsza szose bedzie ok , jesli podoba sie wizualnie to brac i cieszyc sie z jazdy Chodzi tobie o 500 czy 520? Gesendet von iPhone mit Tapatalk No to dodatkowym atutem może być fakt, że Triban 520 ma wersję damską - różniącą się od męskiej siodełkiem i kolorystyka ramy. Fajnie mieć te same rowery, a jednak jakoś zróżnicowane. A 500 duzo rozni sie od 520? Oprocz ceny roznica jednak 170€ za rower Gesendet von iPhone mit Tapatalk Odnośnik do komentarza
Argi Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2018 8 minut temu, Adaminho17 napisał: A 500 duzo rozni sie od 520? Oprocz ceny roznica jednak 170€ za rower Dużo. Jest tutaj milion wpisów na ten temat. Moim zdaniem dołóż do 520. Z czasem dojdziesz do tego, że było warto. Aha, i na kobiecie nie oszczędzaj Odnośnik do komentarza
Karol Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2018 520 ma inną ramę, chyba inne koła i lepszy osprzęt - nowa odsłona Sory działa bardzo fajnie i dobrze wygląda -ma pancerze pod owijką. Dla mnie to dużo, przy cenie nie tak znów dużo wyższej. Na 500 jednak nie jeździłem więc nie mogę nic napisać o odczuciach z jazdy. Odnośnik do komentarza
Grzeszaldo Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2018 5 minut temu, Adaminho17 napisał: Chodzi tobie o 500 czy 520? Gesendet von iPhone mit Tapatalk A 500 duzo rozni sie od 520? Oprocz ceny;) Gesendet von iPhone mit Tapatalk oczywiscie jesli starczy funduszy to lepiej brac 520 Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Triban 520 jest na pełnej grupie Shimano Sora. Obejrzyj sobie w sklepie i poklikaj klamkomanetkami Microshift w 500tce i zobacz jak działa Sora, wtedy będziesz widział sens dopłaty do 520tki... A różnic na korzyść 520tki jest o wiele więcej... Ja też powoli dojrzewam :P Odnośnik do komentarza
Adaminho17 Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Ok. Przekonaliscie mnie:)Jutro jedziemy zobaczyc 520 z zamiarem kupna. Problemem jest ze nie wszystkie rozmiary sa.Potrzebujemy rozmiary na175cm a dlugosc przekrocza 80cm170cm i 80cmW sklepie jezdzilismy 500 w rozmiarze xl i w sumie byla dobra. Na stronie pisze ze do 175 i 80 cm M, a do 170cm i 80 cm S.Zgodzicie sie z tym ? Czy nie mozna sie tylko tym sugerowac?Gesendet von iPhone mit Tapatalk Odnośnik do komentarza
nctrns Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Na 175cm wzrostu na pewno rozmiar M. Odnośnik do komentarza
Adaminho17 Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Na 175cm wzrostu na pewno rozmiar M.Zarezerwowalem do jutra rozmiar M i L. Zobacze co mi koles powie.To sa jedyne ktore sa dostepne w sklepieGesendet von iPhone mit Tapatalk Odnośnik do komentarza
combi Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Ja osobiście przy wzroście 171 cm i przekrok 79 cm wziąłem rozmiar M i jest idealnie. Odnośnik do komentarza
WojtekWojtek Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 L bedzie za duzy. Szkoda czasu na przymiarki. Odnośnik do komentarza
Puncu Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Weź pod uwage że rozmiar S ma mniejsze koła. I chyba tylko trzech producentów robi od nich opony. Odnośnik do komentarza
jezozwierz Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Dzień dobry, jestem nowy na forum przeczytałem regulamin i mam nadzieję, że nie popełnię na "dzień dobry" żadnego faux pas Miałem kiedyś MTB (nawet ma i stoi na działce - jeżdżę sporadycznie), od 2012 jeżdzę głównie na rowerze miejskim (Niemiec/Holender) ale na trasy powyżej 70km jest niestety trochę męczący, gównie z uwagi na wagę - bo koła 28" spokojnie dają radę i ograniczoną ilość biegów (w piaście -x5). Teraz dojrzałem do zakupu szosówki i wybór padł na Tribana 520, bo co tu dużo mówić - głównie chodzi o finanse, chciałbym się zamkąć w okolicach 3000-3200 zł razem z wyposażeniem (pedały, buty, odrze, licznik, jakieś sakwy małe itp). Z kalkulatora na stronie Decathlonu wychodzi, że przy moim wzroście (170cm( powinienem mieć ramę w rozmiarze S. Niestety albo stety mój wzrost jest pograniczu rozmiaru S i M. I nie wiem co wybrać. Nie ma jej aktualnie w ofercie S (są tylko od M w górę). Dzisiaj przejechałem się do sklepu. Mieli na stanie po sztuce Tribana 500 (S) i Tribana 520 (M). Ale to są te same ramy. Pojeździłem trochę po sklepie i... na obu szuję się dobrze. Także dalej nie wiem co wybrać. Rad będę za wszelką pomoc. Nie spieszy mi się, jeśli w tym sezonie nie będzie ram S, poczekam na następy. Tylko dalej nie wiem co wybrać Odnośnik do komentarza
SzpiceR Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Jeśli kupując szosę jesteś na granicy rozmiarów to bierzesz mniejszy. W razie potrzeby wysuwasz sztycę/wymieniasz mostek i się dopasujesz, przy za dużej ramie nie będzie takiej możliwości 1 Odnośnik do komentarza
Adaminho17 Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 L bedzie za duzy. Szkoda czasu na przymiarki. A pod jakkm wzgledem bedzie za duzy?Gesendet von iPhone mit Tapatalk Weź pod uwage że rozmiar S ma mniejsze koła. I chyba tylko trzech producentów robi od nich opony.Dam rade jako amator rozpoznac ze rama/rower jest dla mnie za duzy?Nie zeby sprzedawca proboeal mi wcisnac rower w L jesli bedzie za duzy a on powie ze ok. Wiadomo ze siodelkiem itd mozna doregulowac.Jak rozpoznam ze rozmiar jest ok?Gesendet von iPhone mit Tapatalk Odnośnik do komentarza
Karol Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 (edytowane) 17 minut temu, jezozwierz napisał: Z kalkulatora na stronie Decathlonu wychodzi, że przy moim wzroście (170cm( powinienem mieć ramę w rozmiarze S. Niestety albo stety mój wzrost jest pograniczu rozmiaru S i M. I nie wiem co wybrać. Nie ma jej aktualnie w ofercie S (są tylko od M w górę). Dzisiaj przejechałem się do sklepu. Mieli na stanie po sztuce Tribana 500 (S) i Tribana 520 (M). Ale to są te same ramy. Co do kalkulatora i Twojego wzrostu - niezupełnie jesteś na pograniczu - wg. tabeli S-ka jest dla wzrostu 166-173 więc jesteś blisko środkowej granicy według sugestii producenta. To są wartości poglądowe, generalnie się sprawdzają jak jesteś typowo zbudowany, bo długość nogi ma duże znaczenie. Po drugie - rama Tribana 500 i 520 różni się od siebie, z pewnością to nie są te ramy, chociaż akurat ich geometrii nie porównywałem. Celowałbym raczej w S, a co do dostępności - zerkaj na stronę www producenta - dostępność poszczególnych rozmiarów może się zmienić nawet kilka razy dziennie. Zamówić też możesz przez Internet (z odbiorem w sklepie, bądź z dostawą do domu). Edytowane 6 Sierpnia 2018 przez Karol 1 Odnośnik do komentarza
jezozwierz Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Bardzo dziękuję Wam za porady, w takim razie będę celował w S. Obserwuję stronę Decathlonu od 3 tygodni, mam ustawione powiadomienie na S-kę, ale nie ma. M-ka za to pojawiała się i znikała kilka razy. No nic, zostaje czekanie Odnośnik do komentarza
Puncu Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Ja wałkowałem wiele tematów szosowych gdy szukałem ramy dla siebie. Po przebrnięciu przez różne kalkulatory, mierzenie przekroku, wzrostu itd. dobrałem dwa rozmiary. A że byłem na pograniczu dwóch rozmiarów, wybrałem mniejszy. Też polecam poszukać kalkulatorów, zawsze to krok do przodu. A i jeszcze jedna rada. Weź metrówkę do sklepu Odnośnik do komentarza
Adaminho17 Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Ja wałkowałem wiele tematów szosowych gdy szukałem ramy dla siebie. Po przebrnięciu przez różne kalkulatory, mierzenie przekroku, wzrostu itd. dobrałem dwa rozmiary. A że byłem na pograniczu dwóch rozmiarów, wybrałem mniejszy. Też polecam poszukać kalkulatorów, zawsze to krok do przodu. A i jeszcze jedna rada. Weź metrówkę do sklepu Ja juz tez szukalem kalkulatoriw i loczylem. Wyszedl mi rozmiar 53 bodajze.Problem w tym ze w decathlon sa rozmiary nie numeryczne. Wedlug ich kalkulatora ja mam M a moja zona SW aklepie kezdzilism na xl taka jazde probna i bylo ok. Dlatego zastanawiam aiw jak dobrac odpowiednia rame.Wiadomo ze sprzedawca moze powiedziec ze jest ok.Ale jak sorawdzic czy jest baprawde ok?Po co mi meteowka do sklepu?Koleknym problemem jest e ostatnie dwa eozmiary w m i l zostaly:/Gesendet von iPhone mit Tapatalk Odnośnik do komentarza
Argi Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Rozmiar 53 oznacza zazwyczaj efektywna długość górnej rury ramy. Zobacz sobie w zakładce "Geometria", że taka długość (TTL Top Tube Lenght) w Tribanie 520 odpowiada rozmiarowi S. Dla Ciebie M może i ujdzie, choć nie polecam. Dla kobiety raczej XS/S. P.S. Rama Tribana 500 nie jest identyczna. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi