RowerLover Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Cześć, jestem Krzysiek i to mój pierwszy post i temat na forum. Jeżdżę na rowerze od niedawna. Po miesiącu długich wycieczek na prostym rowerze miejskim (650km w miesiąc), zapragnąłem kupić coś bardziej sportowego co nie będzie mnie ograniczać w jeździe terenowej jak i po szosie. Ostatnio odkryłem podjazdy, jazdę po lesie i ZJAZDY - które mnie fascynują Rower jest podstawowym sprzętem do MTB na początek. Budżet zakładał najlepszy osprzęt przy minimalnym koszcie aby nie zniechęcić się do sportu i nie zostać z wysokim sprzętem za kilka tysiecy w pokoju. Za rower zapłaciłem 900 zł. Bardzo mi się podoba, jest szybki, grupa Shimano która jest tam zamontowana bardzo mnie zadowala. Aspekt estetyczny jest tu także na duży plus. Rower bardzo mi się podoba. Chciałbym was zapytać czy dana konstrukcja wytrzyma zjazdy i podjazdy np. w Lesie Wolskim. Nie liczę na szaleństwa typu: https://www.youtube.com/watch?v=Pj2u_sf7R7g Celuję raczej w XC, maratony i lżejsze enduro na początek. Ale miło byłoby gdybyście mnie uspokoili i stwierdzili, że ten sezon pozjeżdżam bez obaw, że zniszczę sprzęt lub siebie Za rok planuję kupić coś bardziej geometrią odpowiadającemu specyfice enduro i liczę, że sam fakt nauki w pierwszym sezonie pozwoli mi na tym sprzęcie pojeździć z radością. Link do specyfikacji sprzętowej mojego Krossa https://www.kross.pl/pl/2011/mtb-xc/level-a2-disc Dzięki za pomoc, czekam na odpowiedzi
Gość Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Kross Level A2 2011 =/= początki enduro Nie radzę próbować nawet... To nie jest rower do jakichkolwiek wybryków grawitacyjnych... To nie jest sprzęt do jakichkolwiek zabaw. Nie ta geometria, nie ten osprzęt... Chyba, że masz dobre ubezpieczenie na zdrowie i życie i Ci to powiewa. XC/maratony tak, to jest rower który się do tego nadaje, na początek jak najbardziej.
Heboket Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Do xc jak najbardziej się nada. Co do enduro, zależy jak ma to wyglądać 😆
trollu Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Opublikowano 2 Sierpnia 2018 każdy ma swoją definicję ęduro w xc chyba też czasami jedzie się z górki bo ileż można jechać pod górę. Ten rower pojedzie z górki ale jak po drodze będą jakieś dropy, hopy i inne takie to lepiej jechać inną ścieżką a na tą wrócić za rok z innym rowerem 1
isek Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Do tras typu flow jak najbardziej (Twister, Romet line), wszelkie inne bym sobie odpuścił - raz, że na takim rowerze jest to niebezpieczne, a dwa po prostu nieprzyjemne
Heboket Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Opublikowano 3 Sierpnia 2018 To takich tras jak najbardziej się nada. Pamiętaj tylko żeby nim nie "skakać". I rowerek jeszcze długo pożyje 😊
Gość Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Opublikowano 3 Sierpnia 2018 15 godzin temu, trollu napisał: każdy ma swoją definicję ęduro w xc chyba też czasami jedzie się z górki bo ileż można jechać pod górę. Ten rower pojedzie z górki ale jak po drodze będą jakieś dropy, hopy i inne takie to lepiej jechać inną ścieżką a na tą wrócić za rok z innym rowerem Otóż to!
RowerLover Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Dziękuję za odpowiedzi. Dobre rady zwiększają szansę na przeżycie Chciałbym zapytać jeszcze o amortyzator. Posiadam w Levelu SR Suntour XCM-V3 DLO. Amor jest niesamowicie twardy. "Nie wybiera" wybojów i nie mówię tu o XC ale o zwykłych wybojach. Zjeżdżając wczoraj na lekkim zjeździe w Lesie Wolskim nie czułem lewego nadgarstka przez kilka minut. To normalne i muszę się przyzwyczaić ? Sprawdzałem amor w rowerze Scott kolegi i tamten ugina się jak bajka. Nawet gdy ustawię najmniejszą twardość to niewiele to pomaga. Skok jest ale wtedy gdy mocno naciskam na kierownice. Ustawieniem ciśnienia także nie mogę nic zdziałać. Sprężyn nie opłaca się wymieniać bo kosztować będą 100 zł co przy rowerze za 900 zł jest średnio opłacalne.
Puncu Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Szczerze mówiąc to trudni oczekiwać żeby amortyzator w rowerze za 900zł "pracował". Coś się tam ugnie i tyle.
trollu Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Opublikowano 9 Sierpnia 2018 a jakie ciśnienie ustawiasz w amorze na stalowej sprężynie? Ja miałem RS XC30 na stalowej sprężynie i fakt, że to nie amor powietrzny ale pracował całkiem fajnie. Ten SR chyba nie ma tłumienia? Jeśli nie ma, to jest to podstawowa przyczyna czemu "nie działa"
RowerLover Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Czyli pogodzic sie z tym i nauczyc sie pracowac na wybojach na takim osprzecie jaki mam? Co do cisnienia to z lewej mam podkrętło Reload i ustawilem je w strone minusa.
trollu Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Opublikowano 11 Sierpnia 2018 a nie "preload"? to jest wstępne naprężenie sprężyny. Gdyby była sprężyna powietrzna to miałbyś tam korek a pod nim zawór do pompowania komory powietrznej. Albo musisz się pogodzić, że ten amortyzator taki jest albo szukać innego sprzętu
RowerLover Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Juz sie pogodzilem. Jest to sprzet na start. Bardzo ladny rower na dobrym osprzecie jak na moj poziom. Im wiecej przejade na tym tym bardziej zadowolony będę jak za rok przejdę na cos bardziej nastawionego na zawody. Co do zawodow, tras... Gdzie w Krakowie i okolicach moglbym znalezc trasy XC?
Puncu Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Opublikowano 11 Sierpnia 2018 15 minut temu, RowerLover napisał: Gdzie w Krakowie i okolicach moglbym znalezc trasy XC? Nie wiem bo nie jeżdżę XC ale zapraszam do Lasu Wolskiego
RowerLover Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 11 Sierpnia 2018 6 minut temu, Puncu napisał: Nie wiem bo nie jeżdżę XC ale zapraszam do Lasu Wolskiego Eksploracja trwa ☺️ Polecasz cos dokladnego? Zawsze robie podjazd pod Zoo, potem klasztor Kamedułów i potem zjazd i Tyniec.
Puncu Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Rzuć okiem na ten kanał https://www.youtube.com/channel/UCQKTwfH9X61Bjk0nGQvqC_A/videos
Ares Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Opublikowano 11 Sierpnia 2018 1 godzinę temu, RowerLover napisał: Gdzie w Krakowie i okolicach moglbym znalezc trasy XC? Trupi Las w Kosocicach.
RowerLover Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 11 Sierpnia 2018 A co do PRELOAD 😂 To ustawiac w strone minusa czy plusa. Jest mozliwe abym tym ustawieniem utwardzil amortyzacje? Caly czas sie zastanawiam bo kiedys wdrapalem sie na pewna czesc dosyc stromej dla mnie sciezki w Wolskim i zjezdzajac czulem wstrzasy do tego stopnia, ze moje rece ten zjazd odczuwaly caly dzien...
Nurek_ Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Opublikowano 11 Sierpnia 2018 3 minuty temu, RowerLover napisał: A co do PRELOAD 😂 To ustawiac w strone minusa czy plusa. Naprężenie wstępne sprężyny. W stronę plusa naprężasz sprężynę więc utwardzasz amortyzator, minus na odwrót. 5 minut temu, RowerLover napisał: Jest mozliwe abym tym ustawieniem utwardzil amortyzacje? Teoretycznie tak, w praktyce nie widziałem jeszcze amortyzatora w którym to ustawienie sensownie działało..
trollu Opublikowano 12 Sierpnia 2018 Opublikowano 12 Sierpnia 2018 w RS XC30 było czuć jakąś różnicę, na plus - ten amortyzator ma tłumik. Kumple mają SR bez tłumienia (ja w krossie też miałem) to można było sobie kręcić w jedną i w drugą z nudów bo innego sensownego wytłumaczenia nie ma
RowerLover Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 27 Sierpnia 2018 (edytowane) Korzystajac z okazji i zastanawiajac sie nad zakupem czegos na nowy rok to do takich i innych szalenstw bedzie odpowiedni sprzet typu Hornet czy Primal? Dodalbym do tego jeszcze eskapady 50km+. https://youtu.be/a7ljpOGF-O0 Edytowane 27 Sierpnia 2018 przez RowerLover
Gość Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Te rowery na filmiku kosztują gdzieś ponad 3200 euro Co do pierwszego twojego postu i tego filmiku megavalanche oni osiągają tam prędkość nawet 100km/h więc na tym krossi byś raczej zwyczajnie się zabił Rowery Dartmor Hornet czy Primal tak są to rowery do mocnej jazdy
RowerLover Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 28 Sierpnia 2018 (edytowane) Wiem, że są drogie. Nie celuję w taką półkę bo nie będę jeździł obecnie rowerem za 15 000zł. Myślę jednak, że przytoczone przeze mnie modele mogą spisywać się dobrze w takich warunkach mimo, że to typowe hardtaile. Mam tylko wątpliwości co z ich funkcjonalnością na dłuższych wyprawach i podjazdach bo szczerze to moim stylem na pewno nie jest wprowadzenie roweru pod górę aby tylko z niej zjechać. Mam ograniczony budżet i muszę mieć rower do wszystkiego. Maratony, szosowe wycieczki i szaleństwa w terenie. A co do Krossa to już wiem jak to wygląda. Tyrając go w lasku Wolskim widzę poziom eksploatacji i czasami boje się, że zjeżdżając na nim, nie wrócę Edytowane 28 Sierpnia 2018 przez RowerLover
Gość Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Nie ma złotego środka rower hornet lub primal to enduro pośmigasz po lesie spokjnie, zjazdy podjazdy jednak mając w nim oponę 2.35 lub większą nie, przejdziesz maratonu szosowego gdyż zwyczajnie opór toczenia opon zabije cięDo szosy kup szose, gravel był trekingowy rowerDo jazdy jak wskazałes obydwa jak najbardziej
Gość Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Primal chyba bylby w takim zestawieniu najbardziej optymalny. Hornet zniesie wiecej ale nie będzie tak "uniwersalny".
Rekomendowane odpowiedzi