Skocz do zawartości

Camelbak podium i koszyk elite

tomon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam problem z połączeniem bidonu podium z koszykiem elite costum race. Bidon wylatuje jeżeli jadę przez gorszy odcinek asfaltu lub po kostce brukowej. Kilka razy szukałem już bidonu w rowie. I teraz pytanie do Was czy znacie jakieś koszyki które dobrze trzymają te bidony? Dodam, że jeżdżę rowerem szosowym. A przy okazji mam dwa koszyki elite w kolorze czarny mat do oddania za dobrą cenę kilka razy użyte 😋

A na pewno wkładasz bidon do końca. Mam właśnie takie połączenie i nie ma szans by bidon wyleciał. Ba powiedziałbym, ze jest to nawet za ciasno spasowane i przy wyciąganiu/wkładaniu bidonu trzeba użyć sporej siły.

• Pomógł 1

Tak, Tacx. Niezależnie, po której stronie mam pełny bidon. Też patrzyłem na elite, ale kolorystycznie ten pierwszy mi "podszedł". 

ps własnie sobie przypomniałem, że mam rower z odzysku, gdzie był elite custome r. Pękł (nieznacznie ale nie chciałem ryzykować).

Edytowane przez piotr.solek
  • Pomógł 1
12 minut temu, piotr.solek napisał:

Tak, Tacx. Niezależnie, po której stronie mam pełny bidon. Też patrzyłem na elite, ale kolorystycznie ten pierwszy mi "podszedł". 

A którego modelu używasz koszyka używasz? I masz bidony podium? Nie chce wydać kolejnej stówy na koszyki żeby później zwalniać na bruku czy dziurach 

W dniu 30.07.2018 o 22:06, tomon napisał:

A którego modelu używasz koszyka używasz? I masz bidony podium? Nie chce wydać kolejnej stówy na koszyki żeby później zwalniać na bruku czy dziurach 

Deva. Tak, mam bidony 710ml i 620ml. W trzech rowerach mam tą samą konfigurację. ps kolejny koszyk (około 35zł) - właśnie - zamawiam z linku w pierwszym poście. 

• Pomógł 1

Wiesz myślę ,że te koszyki (elite) , mogą być lepiej dopasowane pod ich butelki. Wcale bym tego -custome race - nie "spisywał na straty". Dodatkowo bidon, zabezpieczałem gumką. I tak, koszyk w końcu pękł. Może nie był przewidziany, na pojemność powyżej 700ml.. 

Tak, sobie patrzę, na jedną stronkę i polecają 550ml do tego koszyka (elite cr)??

10 minut temu, piotr.solek napisał:

Wiesz myślę ,że te koszyki (elite) , mogą być lepiej dopasowane pod ich butelki. Wcale bym tego -custome race - nie "spisywał na straty". Ja dodatkowo zabezpieczałem w nim bidon gumką. I tak koszyk w końcu pękł. Może nie był przewidziany na pojemność powyżej 700ml.. 

Tak, sobie patrzę, na jedną stronkę i polecają 550ml do tego koszyka (elite cr)??

Jak patrzyłem na umocowanie bidonu w koszyku to też mi się wydaje że za nisko trochę jest gumka trzymająca bidon i środek ciężkości jest wtedy po za nią. Przy pustym bidonie czy w połowie pełnym nie ma tego problemu 

• 8 miesięcy temu...

Witam, odnalazłem wątek, który idealnie komponuje się z moim obecnym problemem.

Posiadam bidon Camelbak Podium 0,6 (21oz). Bidon nie pasuje ani do koszyków SKS, ani do koszyka Elite Custom Race. Nie mam już siły kupować koszyka w ciemno. Czy ktoś może mi powiedzieć, do którego koszyka ten bidon w ogóle pasuje?

O ile jakoś napojów z tego bidonu jest OK, to przepraszam, ale chorym jest fakt, że nie tak trudno wpasować go do koszyka.

Poniżej fotka jak obecnie bidon wygląda (po męczarniach z SKS-em ma ogrom rys) a także dokąd "wchodzi" w kontakcie z Elite Custom Race.

20190427_163725.jpg

Ja u siebie mam zamontowane koszyki Tacx Tao w wersji aluminiowej (ok 50zł) https://tacx.com/product/tao/. Camelbaki Podium 0,6 trzymają bardzo dobrze, żaden jeszcze się nie wysunął. Siedzą dosyć ciasno (oczywiście wiąże się to z obtarciami bidonu), na tyle, że nawet jak nie są dopchnięte do końca to się nie przesuwają. Jednak ten uścisk nie przeszkadza w miarę sprawnie wyciągać bidony w trakcie jazdy.

Ja zmieniłem Elite na Tacx Deva z plastiku i trzyma rewelacyjnie. Przez przejścia z koszykami Elite pojechałem na odcinek brukowy żeby sprawdzić koszyk Tacxa i nic się nie z nimi nie działo. Śmiało mogę je polecić z bidonami Camelbaka 

Mam Elite custom race plus oraz Cannibala, bidony Elite Fly ciężko wchodzą i są bardzo mocno trzymane z powodu tych gumek - mozna je zdjąć i wtedy ramiona koszyka się rozchylają. Jeżdzę bez nich i jest wszystko ok na lekkich szutrowych ścieżkach i korzeniach. Gumki mam w plecaku na wypadek gdyby trzeba było je założyć. 

Edytowane przez Frost

2x Lezyne Flow i 2x Camelbak Podium Big Chill. Trzymają aż za mocno, na początku musiałem lekko się z nimi posiłować żeby wyciągnąć bidon. Jeżdżę na gravelu po wszystkim co mi przyjdzie do głowy i nie pamiętam, żeby bidon przesunął się sam z siebie w koszyku chociażby o centymetr. Trzymają się też dobrze np. przy rowerze zawieszonym w pociągu za przednie koło z bidonem lekko do góry nogami.