Skocz do zawartości

kupilem rower ale zwróciłem - prośba o pomoc ! FOCUS IZALCO RACE

Pajel

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Aha i jak stoję.. nad gorna rama to absolutnie nie ma mowy ze wisze na tej ramie... mogę spokojnie włożyć palce (bez skojarzeń ;) )

Edytowane przez Pajel
Opublikowano

W małych ramach jest mniejsza baza kół, więc się dotyka oponkę czubkiem buta. W mojej jest to samo, kompletnie to nie przeszkadza.

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Wg. obliczeń na sucho do Twojego wzrostu to M chyba jest ok. Chyba jest taka zasada, że jak M i L jest dobra to bierzemy M. 

Ja mam 184cm i 87cm przekrok i mam Kross Vento rozmiar M też 54. L byłby za duży. 

Ale gdzieś czytałem, że Kross ma trochę wyrośnięte ramy. Buty haczą mi 0.5 - 1cm. 

Edytowane przez art96
  • Lubię to! 1
Opublikowano

nie wiem moze jest jakas inna geo... ale butem w L to ja doslownie mam na centymetr odestep... Ta M naprawde byla totalnie mala.. ta rama byla jak dla dziecka tak sie czulem na tym rowerze 

Opublikowano

Przecież to, czy haczymy o koło, czy też nie, zależy od wielkości buta, a nie od wzrostu. Rower dobieramy do wzrostu, a nie wielkości buta. Można mieć nietypowo dużą stopę do wzrostu, i wtedy będzie się haczyć. Co nie oznacza, że powinno się w takim wypadku wybrać zbyt dużą ramę.

Przykładowo ja mam but 45 (ale wypadający jak niektóre 44 konkurencji) i w Krosie Vento 4.0 w rozmiarze M nie haczę w żaden sposób. Gdybym jednak miał but jeszcze o rozmiar większy, wtedy już może haczyłbym. Jednak L bym na pewno nie wziął z tego Krossa, bo byłby za duży (mam 180cm i nogę 84cm). Po co mi ból pleców potem?

• Lubię to! 1
Opublikowano

moze i tak... ja osobiscie na M w Focusie czulem sie jak facet na dziecięcym rowerze.. 

Opublikowano

Obyś nie musiał skracać mostka teraz. Czas pokaże.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Jak coś to skroce to chyba nie problem wielki 

Opublikowano

Nie, technicznie nie. Z tym, że taki rower prowadzi się już gorzej. Lepiej wydłużyć mostek, niż skracać.

• Lubię to! 1
Opublikowano

walnelem dzis 60 km okolo... co moge powiedziec: 

kolana , stopy , nogi (ogolnie) , plecy wszystko OK - nic nie boli , dobrze sie jedzie

jedynie co to: troche boli mnie dupa ale to od siodla no ale dawno nie jezdzilem wiec mysle ze moze od tego 

no i co jeszcze zauwazylem to troche boli mnie kark na samej gorze odcinka szyjnego , nie jest to duzy bol ale czulem to troche 

nadgarstki wszystko ok...

zamierzam tak pojezdzic jeszcze z pol miecha i wybieram sie na bikefiting do WROCLAWIA 

Z gory dzieki wam za ODP ;) 

pozdrawiam ! 

aha i co jeszcze musze dodac..

kiedys po przejchaniu 50 - 40 km rowerem MTB dosc szybkie tepo naprawde to odczuwalem ,,, w sensie zmeczenie 

szosowka to jednak niezla rakieta... praktycznie o polowe mniejsze zmeczenie jest ... tym sie LATA ;) 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Możesz zważyć bo nigdzie nie widzę informacji a wizualnie bardzo mi się podoba... no i geo race też mi pasuje. Jakieś generlane uwagi? Masz wersje Al czy Carbon?

Edytowane przez sinypl
Opublikowano

aktulizjacia moja jest taka ze moglem posluchac bardziej doswiadczonych kolegow... 

Spowrotem mam Rozmiar M .. takze w sklepie dosc zamiesznia bylo ale sie udalo... Teraz jest juz OK 

co do pytania to zwaze w tyg bo jestem na wyjezdzie ... mam wersje karbon 

co do uwag... na razie mialem z 5 jazd... takze dopiero sie ucze .. tak jak mowilem szybki rower ... ladny ;) jeszcze z uwag to wyposaz sie w klucz dynamometryczny , chociazby jak bedziesz go regulowal pod siebie .. sztyce itp... 

z tego co pamietam waga byla chyba 8.2 kg ale ponoc kola sa pierwsze do wymiany 

• Lubię to! 1
Opublikowano
W dniu ‎26‎.‎07‎.‎2018 o 19:10, Pajel napisał:

Teraz sam już nie wiem.. 

20180726_170100.jpg

jak dla mnie to za daleko do tylu masz ustawione te bloki

Opublikowano
Godzinę temu, sender napisał:

jak dla mnie to za daleko do tylu masz ustawione te bloki

Niektórzy ludzie naciskają na pedały środkową częścią stopy. Ile razy to widzę, to mnie zawsze zastanawia dlaczego tak robią. Ani to wygodne, ani skuteczne.

Opublikowano

teraz jest juz ok ... bylo ok od samego poczatku. tyle ze zmylilo mnie te przednie kolo ze chacze no i te bloki...

co ciekawe teraz w tej M nawet nie chacze o kolo , po dobrym ustawieniu blokow 

ogolnie jestem zadowolony ze mam dobry w koncu rower :)

• Lubię to! 1
Opublikowano
W dniu 12.08.2018 o 10:26, Pajel napisał:

teraz jest juz ok ... bylo ok od samego poczatku. tyle ze zmylilo mnie te przednie kolo ze chacze no i te bloki...

co ciekawe teraz w tej M nawet nie chacze o kolo , po dobrym ustawieniu blokow 

To jak wcześniej miałeś ustawione bloki, ze haczyło o kilka cm? Na piętach ? :)

Odnośnie rozmiaru, to mam praktycznie identyczne gabaryty i 54 jest jak najbardziej w punkt, także dobrze wybrałeś ;).

Opublikowano
4 godziny temu, Simon WRC napisał:

Odnośnie rozmiaru, to mam praktycznie identyczne gabaryty i 54 jest jak najbardziej w punkt, także dobrze wybrałeś

O tym wszyscy mu od początku mówili, ale się uparł i kupił zbyt duży i tak na początku.

Opublikowano (edytowane)

tja juz jest OK :)

praktycznie na pietach ;) hehe 

Edytowane przez Pajel