Stryjek Opublikowano 31 Lipca 2018 Opublikowano 31 Lipca 2018 15 minut temu, Dariuszcz12 napisał: Nie bede w stanie wybrac najkorzystniejszego rozmiaru z dwoch, bo nie mam mozliwosci przejazdzki np ze 100km na jednym i na drugim rozmiarze , tylko niewielki kawalek drogi w poblizu sklepu. I jak tu wyciagac wnioski ktory rozmiar wybrac? Jest duża szansa że Mka będzie dobra
Dariuszcz12 Opublikowano 31 Lipca 2018 Autor Opublikowano 31 Lipca 2018 W rowerach szosowych tez sie stosuje shimano shadow/shadow plus? (zeby lancuch nie obijal po ramie, bo nie zawsze sie jezdzi po gladkiej nawierzchni/asfalcie).
nctrns Opublikowano 31 Lipca 2018 Opublikowano 31 Lipca 2018 Jest ultegra rx, ale to nowość.Tapatalk'd
Dariuszcz12 Opublikowano 31 Lipca 2018 Autor Opublikowano 31 Lipca 2018 13 minut temu, nctrns napisał: Jest ultegra rx, ale to nowość.Tapatalk'd Czyli ze co? Nie stosuje sie i lancuch obija rame?
nctrns Opublikowano 31 Lipca 2018 Opublikowano 31 Lipca 2018 Czyli że nie widziałem roweru który by miał to fabrycznie. Nie wiem też czy jest w sprzedaży detalicznej już. Tapatalk'd
Dariuszcz12 Opublikowano 31 Lipca 2018 Autor Opublikowano 31 Lipca 2018 4 minuty temu, nctrns napisał: Czyli że nie widziałem roweru który by miał to fabrycznie. Nie wiem też czy jest w sprzedaży detalicznej już.Tapatalk'd Dzieki.
Stryjek Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Opublikowano 1 Sierpnia 2018 16 godzin temu, Dariuszcz12 napisał: Czyli ze co? Nie stosuje sie i lancuch obija rame? W rowerach szosowcy nie ma z tym problemu, dopiero wielkie dziury lub kostka brukowa mogą powodować obijanie łańcucha. Ale kto jeździ szosą po takich drogach, każdy szuka prędkości i idealnych asfaltów Nawet na typowo polskich dziurawych drogach nie zauważyłem problemu z obijaniem ramy przez łańcuch. 1
Dariuszcz12 Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 1 Sierpnia 2018 (edytowane) Jezeli pasuje mi rozmiar ramy w rowerze szosowym (=dlugosc rury gornej) 56cm, a sztyca jest za krotka zeby ustawic siodelko na odpowiedniej wysokosci, to co wowczas? Brac rozmiar 58cm, czy wymienic sztyce na dluższą? A moze macie jeszcze inne rozwiazanie? Edytowane 1 Sierpnia 2018 przez Dariuszcz12
SzpiceR Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Jakim cudem przy takim przekroku sztyca jest za krótka? To ile ona ma długości? 10 cm?
Dariuszcz12 Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 2 Sierpnia 2018 (edytowane) 6 godzin temu, SzpiceR napisał: Jakim cudem przy takim przekroku sztyca jest za krótka? To ile ona ma długości? 10 cm? Zeby prawidlowo ustawic siodelko musze je wysunac do linii bezpieczenstwa. Edytowane 2 Sierpnia 2018 przez Dariuszcz12
WojtekWojtek Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Rozumiem, że dalej zastanawiasz się nad Vento w rozmiarach M (r. pods. 530 / r. górna 557) oraz L (557 / 574)? A L mierzyłeś?
Dariuszcz12 Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 2 Sierpnia 2018 4 godziny temu, WojtekWojtek napisał: Rozumiem, że dalej zastanawiasz się nad Vento w rozmiarach M (r. pods. 530 / r. górna 557) oraz L (557 / 574)? A L mierzyłeś? Tak vento. I nie odczuwam zadnych roznic. No chyba ze przejede jednym i drugim ze 100 km. Ale to nie realne.
WojtekWojtek Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Opublikowano 2 Sierpnia 2018 No to jak nie odczuwasz różnic, a martwisz się sztycą, to weź większy. 1
Dariuszcz12 Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 2 Sierpnia 2018 A przy ktorym rozmiarze: M czy L? , bedac w dolnym chwycie kierownicy , glowe z nad kierownicy bede musial mniej zadzierac (=podnosic) do gory zeby lepiej (=dalej) widziec droge przed soba? Bo mniejsze podnoszenie glowy nie spowoduje cierpniecia karku.
SzpiceR Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Od tego masz regulację na podkładkach/mostku. 3 minuty temu, Dariuszcz12 napisał: Bo mniejsze podnoszenie glowy nie spowoduje cierpniecia karku. A im mniej zadzierasz głowę tym wyższą masz pozycję więc dolny chwyt przestaje mieć sens
Dariuszcz12 Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 2 Sierpnia 2018 24 minuty temu, SzpiceR napisał: Od tego masz regulację na podkładkach/mostku. A im mniej zadzierasz głowę tym wyższą masz pozycję więc dolny chwyt przestaje mieć sens W sensie ze im wiecej zadzieram glowe ku gorze z nad kierownicy w dolnym chwycie, tym dolny chwyt przestaje miec sens?
GBike Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Opublikowano 2 Sierpnia 2018 (edytowane) @Dariuszcz12 rower szosowy to nie jest wygodna kanapa. Nie ma amortyzacji, trzeba zadzierać głowę żeby nie wpaść w studzienkę, jak jedziesz z ludźmi w grupie to musisz trzymać ręce na "łapach" nawet i dwie godziny zeby nie liznąć koła. Pozycja areo w dolnym chwycie jest potrzebna zeby minimalizować skutki oporu powietrza. Jak zaczniesz jeździć pod wiatr to szybko obczaisz że jest różnica. Zadajesz pytania dotyczące rozmiaru ramy @Stryjek kilkukrotnie mówi że bierz mniejszą bo taka jest zasada jeśli jesteś na granicy. Ty wybierasz większą. Edytowane 2 Sierpnia 2018 przez GBike
Dariuszcz12 Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 2 Sierpnia 2018 45 minut temu, GBike napisał: @Dariuszcz12 rower szosowy to nie jest wygodna kanapa. Nie ma amortyzacji, trzeba zadzierać głowę żeby nie wpaść w studzienkę, jak jedziesz z ludźmi w grupie to musisz trzymać ręce na "łapach" nawet i dwie godziny zeby nie liznąć koła. Pozycja areo w dolnym chwycie jest potrzebna zeby minimalizować skutki oporu powietrza. Jak zaczniesz jeździć pod wiatr to szybko obczaisz że jest różnica. Zadajesz pytania dotyczące rozmiaru ramy @Stryjek kilkukrotnie mówi że bierz mniejszą bo taka jest zasada jeśli jesteś na granicy. Ty wybierasz większą. Ale w dolnym chwycie i tak musze mocniej zadzierac glowe zeby nie wpasc w studzienke, zas trzymajac rece na lapach tak mocno nie trzeba zadzierac glowy bo mamy lepsza widocznosc co jest przed nami. Czy ja dobrze to rozumuje? Ponadto rozmar L ma wyzsza glowke ramy niz M, wiec w dolnym chwycie bede lepiej widzial (czyli mniej zadzieral glowe ku gorze) niz przy rozmiarze M?
Zajop Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Wyższa główka nie zrekompensuje tego, że na większym rowerze będziesz bardziej wyciągnięty (odległość od siodełka do kierownicy jest większa). A skoro bardziej wyciągnięty, to zadzieranie głowy żeby coś widzieć będzie na bardziej napiętych mięśniach, więc mniej komfortowe. Ja po przesiadce z M na S (S z dłuższym mostkiem) mam dużo wygodniejszą pozycję. Poza tym, i tak najbardziej aero pozycja to na łapach z ugiętymi łokciami. :P przy okazji witam wszystkich - jestem tu nowy
Rekomendowane odpowiedzi