gpientaszek Opublikowano 28 Lipca 2018 Opublikowano 28 Lipca 2018 Witam wszystkich. Od kilku dni użytkuję garmina edge 820. Ogólnie super sprawa ale mam jeden problem. Podczas korzystania z mapy rastrowej licznik się zawiesza. Jest ok przez jakąś godzinę po czym urządzenie się zawiesza i restartuje. Podczas jazdy około 60 cio kilometrowej zawiesił się 3 razy. Ktoś używa takich map?
Antyszprycha Opublikowano 29 Lipca 2018 Opublikowano 29 Lipca 2018 No to ja tez wtrącę swoje 3 grosze. Może ktoś udzieli mi odpowiedzi na kilka pytań związanych z edge 820 i jego platforma garmin Connect. Ogólnie rzecz biorąc jestem zadowolony ale....używam do garmina pilota tej samej firmy którego zamontowałem pod górnych chwytem lewej ręki dzięki czemu w prosty szybkimi bezproblemowy sposób mogę „skakać” między ekranami, zatrzymywać iniruchamiac aktywność czy robić zrzut ekranu garmina. Plusem takiej operacji jest to ze na stronie aktywności mogę umieścić mniej kafelków bo przełączanie stron nie wymaga ode mnie odrywania ręki do nie oszukujmy się nadal pozostawiającego wiele do życzenia ekranu dotykowego.W swoim edge &20 mam tez sparowany miernik mocy favero assioma i radar garmin barka rtl 510. W tym wypadku brakuje mi tego. O ma chociażby „tysiączek” tzn podglad aktualnego stanu naładowania bateri w radarze. Cały czas myśle czy nie przerzucić się na tysiączka przez wzgląd na większy ekran i dłuższe działanie na bateria bo w moim przypadku pełna bateria edge 820 z sparowanym radarem, pilotem oraz czujnikiem mocy a także telefonem i włączonym gps pozwala na czas jazdy w okolicach 120 km (4,5-5,5h) a nie jak deklaruje producent do 15h. No i tu również szkoda ze bateria zewnętrzna dedykowana jest jedynie do flagowca 1030. Poniżej kilka pytań i problemów z którymi nie mogę sobie poradzić. - podczas uruchomienia aktywności i przejechaniu zaledwie kilkunastu metrów za każdym razem wyskakuje mi info błąd live track- garmin connect mobile po włączeniu aplikacji prosi mnie o dostęp garmina do kontaktów. W zakładce ustawień i w zasadzie w żadnej innej opcji nie mogę włączyć udostępnienia kontaktów do garmina w związku z czym nie mogę korzystać z funkcji powiadomień o wypadku która ten model posiadaIMG_1516.PNG- dodając zdjęcia do garmin connect czy to z pozycji komputera czy tez telefonu dodają mi się ona do góry nogami (dopiero jak wyedytujesz i położenie i wrócę spowrotem do prawidłowego to jest jak być powinno przy dodaniu zdjęć)- udostępnienie np na facebook’u aktywności (uwaga tylko w opcji łącza internetowego ze zdjęciami) nie jest w ogóle możliwe bo garmin pokazuje mi ze zajęło mu to za dużo czasu i zrywa zadana operacje.Dzięki i pzdrWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
Eldo Opublikowano 29 Lipca 2018 Opublikowano 29 Lipca 2018 (edytowane) 11 godzin temu, Antyszprycha napisał: No to ja tez wtrącę swoje 3 grosze. Może ktoś udzieli mi odpowiedzi na kilka pytań związanych z edge 820 i jego platforma garmin Connect. Ogólnie rzecz biorąc jestem zadowolony ale....używam do garmina pilota tej samej firmy którego zamontowałem pod górnych chwytem lewej ręki dzięki czemu w prosty szybkimi bezproblemowy sposób mogę „skakać” między ekranami, zatrzymywać iniruchamiac aktywność czy robić zrzut ekranu garmina. Plusem takiej operacji jest to ze na stronie aktywności mogę umieścić mniej kafelków bo przełączanie stron nie wymaga ode mnie odrywania ręki do nie oszukujmy się nadal pozostawiającego wiele do życzenia ekranu dotykowego. W swoim edge &20 mam tez sparowany miernik mocy favero assioma i radar garmin barka rtl 510. W tym wypadku brakuje mi tego. O ma chociażby „tysiączek” tzn podglad aktualnego stanu naładowania bateri w radarze. Cały czas myśle czy nie przerzucić się na tysiączka przez wzgląd na większy ekran i dłuższe działanie na bateria bo w moim przypadku pełna bateria edge 820 z sparowanym radarem, pilotem oraz czujnikiem mocy a także telefonem i włączonym gps pozwala na czas jazdy w okolicach 120 km (4,5-5,5h) a nie jak deklaruje producent do 15h. No i tu również szkoda ze bateria zewnętrzna dedykowana jest jedynie do flagowca 1030. Obciazenie aku w tym garminie masz chyba na maksa z tego co opisujesz wiedz nie wiem z kad zdziwienie ze energii jest na 5h 😏 Producent podaje czas pracy przy normalnym uzytkowaniu i tyle dokładnie jest. Normalne uzytkowanie licznika czyli ladujesz go na 100% klikasz start i zajmujesz sie pedałowaniem. W moim przypadku mam sparowany czujnik kadencji, pulsometr i czasem miernik mocy a telefon przy synchronizacji i przy takim obciazeniu bez trybu oszczedzania aku przy podswietlaniu auto wystarcza na ok 13h jazdy w trybie nawigacji lub bez. Czas pracy 820 jest na poziomie 520 😏 Co do dodatkowego aku to znalazlem ogloszenie w opisie ktorego napisali ze jest kompatybilny z Garminem : Edge® 1000 Edge® 1030 Edge® 520 Edge® 520 Plus Edge® 520 Plus Edge® 820 Edge® Explore 820 Forerunner® 645 Forerunner® 645 Music Forerunner® 935 Edytowane 29 Lipca 2018 przez Eldo
eathan Opublikowano 29 Lipca 2018 Opublikowano 29 Lipca 2018 U siebie też miałem problem z czasem pracy na baterii. Rozwiązałem to kupując power bank. Taki mały rozmiarem podobny do latarki Convoya. Garmin działa po podłączeniu. Power bank stercza na 3-4 ładowania garmina. Koszt z dodatkowym kablem z kątowa wtyczkę to jakieś 50 zł. Całość wpinam do zaczepu na latarkę. A jeszcze o czasie pracy. Ciągle nawigowanie przy włączonym ekranie to ok 10h.
gpientaszek Opublikowano 29 Lipca 2018 Opublikowano 29 Lipca 2018 Ponowię pytanie. Korzysta ktoś z map rastrowych? Co do baterii to dziś zrobiłem trasę która zajęła mi lekko ponad godzinę i baterii zeszło 6%. Dla mnie to super wynik. Podłączone czujniki tętna, kadencji i prędkości oraz telefon po bluetooth.
Eldo Opublikowano 29 Lipca 2018 Opublikowano 29 Lipca 2018 (edytowane) Ja korzystam z mapy OSM (obszar Polski) nie wiem czy to cos wnosi do pytania 😏 Właczony ekran non stop to jeszcze nie wszystko, ile czasu wyswietlacz jest podswietlony i jak mocno 🙂 Edge 520 wytrzymywał 4 jazdy po 3h spokojnie. 820 przejechałem od pełnego naładowania niecałe 10h i zostało 18% z tym ze bawiłem sie ustawieniami troche w miedzy czasie. Edytowane 29 Lipca 2018 przez Eldo
gpientaszek Opublikowano 29 Lipca 2018 Opublikowano 29 Lipca 2018 Chodzi mi o mapy w formacie kmz, które wkleja się do folderu custom maps. Skanowane papierowe mapy. Ja nie korzystam z podświetlenia wyświetlacza bo w dzień na szosie nie widzę takiej potrzeby.
Eldo Opublikowano 29 Lipca 2018 Opublikowano 29 Lipca 2018 A co takie mapy daja ? Podswietlenie w trybie automatycznym działa lux w 820 szczegolnie jak sie np wjezdza w tunel itp 😊
gpientaszek Opublikowano 29 Lipca 2018 Opublikowano 29 Lipca 2018 Mapa papierowa to mapa papierowa. Ja jestem zagorzalym zwolennikiem.
Gość Opublikowano 14 Sierpnia 2018 Opublikowano 14 Sierpnia 2018 Hej, mój Garmin 750 już drugi raz wyciął mi numer i skaszanił plik z długiej jazdy. Nawet po naprawie pliku nie ma połowy trasy i wygląda na to, że szwankuje pamięć. W związku z tym chce się przesiąść na coś nowszego. Zależy mi na stabilnym liczniku z gps oraz nawigacją. Z opisów, porównań, tabel itd. wyszło mi, że dla mnie najlepszy na ten moment byłby Garmin 820. W związku z tym chciałabym się dowiedzieć o użytkowników tego licznika czy spotkali się z jakimiś mankamentami tego urządzenia - zawiechy, psucie plików, brak reakcji na dotyk itp. Jak to wygląda po dłuższym użytkowaniu? Nadal jesteście zadowoleni?
Gość Opublikowano 14 Sierpnia 2018 Opublikowano 14 Sierpnia 2018 @Sziva na szosa.org jest duży wątek o Garminie ,może to Ci trochę pomoże.Sam stałem niedawno przed podobnym wyborem ,wahałem się pomiędzy 820 a 520plus.Wybór padł na 520plus,po prawie 3 m-cach używania same pozytywy.Opcja wyznaczania kursu,większa pamięć niż w 520,nawigowanie po wgranym śladzie super.nic się nie wiesza,nie ''kaszani'':-) a do tego dużo funkcji treningowych.
Eldo Opublikowano 14 Sierpnia 2018 Opublikowano 14 Sierpnia 2018 (edytowane) Przesiadlem sie z 520 ktory to monitorował bez awaryjnie rok moje treningi na 820 ktory z koleji przejechał ze mna jak narazie cos ok 1,5k km. W skrocie edge 520 solidny sprzęt ktory ani raz nie sprawił problemu. Edge 820 to klon poprzednika ktory dostal ekran dotykowy i pamiec 16gb. Na obu mam identyczna folie matowa a wiec wymiary takie same. Ekran dotykowy dziala wysmienicie ! Nawigacja prowadzi znacznie plynniej jak w 520, tak jak by bylo wiecej ram-u 😏 nie wiem czy w wersji plus tez tak jest ale gdy sie zblizalem szybko na 520 do skrzyzowania odswierzanie bylo na tyle słabe ze pokazywało mi skret za pozno. Nie zawsze ale musiałem czasem zawracac, w 820 smiga to lux. Bateria na podobnym poziomie ok 13h jazdy ogarnia bez problemu. Gps na identycznym poziomie w obu modelach, w gestym lesie stosuje czujnik predkosci (np podczas jazdy na czas w puszczy). 😏 Treningi na garmin connect (dalej na strave czy endomondo) ida z automatu przez BT lub BT i wifi w przypadku 820. Edytowane 14 Sierpnia 2018 przez Eldo
eathan Opublikowano 14 Sierpnia 2018 Opublikowano 14 Sierpnia 2018 Użytkuje 820 od mniej więcej 1000 km. Jestem zadowolony i nie ma większych problemów. Czasem zdarza się, że na chwilę ginie sygnał. Jeżdżę po lesie więc pewnie tak musi być. Urządzenia działa stabilnie, nie ma zwisów i innych problemów. Pierwsze uruchomienie po wyjęciu z opakowania było z problemami ale natychmiastowa aktualizacja załatwiła sprawę. Do ekranu da się przyzwyczaić. Bateria w trybie nawigowania starcza na ok 10h jazdy. Przy samej rejestracji śladu jest dłużej. Poza tym można podłączyć pod powerbank i używać ładując jednocześnie. Przydaje się wtedy kable z zagiętą końcówką + odpada montaż na mostku. PS Zastanawiają mnie dwie kwestie. 1) Tryb nawigowania. Jadę po zadanej trasie. Następnie przez mój błąd zjeżdżam z trasy i jadę inną drogą. Garmin zaczyna przeliczać, prosi o zawrócenie ale nie robię tego. Dalej przelicza i niby wyznacza nową drogę. Tyle, że odniosłem wrażenie, że on prowadzi mnie do zadanej trasy i do miejsca w którym zgubiłem trasę. Trochę to upierdliwe bo spokojnie mógłbym naprowadzić mnie na trasę w innym miejscu tak by kontynuować jazdę bez wracania i kluczenia. 2) Po zgubieniu trasy i powrocie na nią zdarza się, że Garmin sugeruje skręt w przeciwną stronę niż zadany kierunek. Znowu mam wrażenie jakby chciał mnie doprowadzić do miejsca w którym zgubiłem trasę. Pytanie czy ten typ tak ma? A może ja coś źle robię albo błędnie odczytuje to co widzę na ekranie
Eldo Opublikowano 14 Sierpnia 2018 Opublikowano 14 Sierpnia 2018 Kurcze zawsze smigam z kursu wiec nie pomoge. Kurs wgrywam z garmin connect przez bt (telefon). Nie wspomnialem wczesniej o tym a fajna opcja, automatyczne podswietlanie ekranu przy wjezdzie np w tunel, ciemny las itp W gestym lesie przydaje sie czujnik predkosci 😏
Eldo Opublikowano 10 Września 2018 Opublikowano 10 Września 2018 Panowie czy u Was tez jest problem z połaczeniem przez BT po aktualizacji do wersji 10.0 ? Kurde za fixa nie moge sie połaczyc z Iphone
eathan Opublikowano 10 Września 2018 Opublikowano 10 Września 2018 U mnie po ostatnich aktualizacjach nadal się łączy. Za to coś głupiał przy wysyłaniu lokalizacji. Naprawiło się samo
gpientaszek Opublikowano 10 Września 2018 Opublikowano 10 Września 2018 U mnie po aktualizacji naprawił się błąd z restartem w czasie korzystania z map rastrowych. Nie ma problemu z bluetooth.
Eldo Opublikowano 10 Września 2018 Opublikowano 10 Września 2018 (edytowane) Zrestartowałem Gada do ustawien fabrycznych i zmieniłem nazwe BT, od nowa trzeba wszystko ustawiać :-/. Trzeba było też zainstalowac ponownie aplikacje i skonfigurować w niej Garmina, trochę roboty ale wydaje sie że wszystko juz OK Edytowane 10 Września 2018 przez Eldo
Łukasz_P Opublikowano 23 Listopada 2018 Opublikowano 23 Listopada 2018 Czy pod Edge 820 (520) podepnę czujnik kadencji oraz HR po Bluetooth?
eathan Opublikowano 23 Listopada 2018 Opublikowano 23 Listopada 2018 Zauważyłem inną anomalię. Zwykle robię tak. 1. Pobieram z chmury gpx na smartfona, 2. Otwieram w Garmine Connect i z jego poziomu wysyłam do EDGA Niestety nie działa. Cały proces przechodzi poprawnie. Dochodzę do momentu w którym mam tapnąc urządzenie z listy i ma iść synchronizacja... To już nie działa. Ktoś się z czymś takim spotkał?
pozytywna89 Opublikowano 20 Stycznia 2019 Opublikowano 20 Stycznia 2019 Czy ktoś się orientuje czy tylko po zakończeniu treningu można go przenieść do endomondo? Czy jest możliwość, że powiedzmy jadę te 10 h i pada mi bateria w Garminie i mogę niezakończony trening przenieść do endomondo i w telefonie go kontynuować tak żeby mieć potem w endomondo całą nieprzerwaną trasę? Taka sytuacja może mi się przydarzyć kiedy np. zapomnę powerbanku, a jadę gdzieś na całodniową wyprawę:) I drugie pytanie czy dobrze rozumie, że aby udostępnić zakończony trening z Garmina nie muszę mieć przez całą trasę włączonego endomondo w telefonie?
nctrns Opublikowano 20 Stycznia 2019 Opublikowano 20 Stycznia 2019 W sytuacji gdy padnie ci bateria w garminie, możesz sobie odpalić endomondo czy co tam lubisz na telefonie, a potem, w domu, wyeksportować z garmina plik gpx, wyeksportować z endo plik gpx i potem je połączyć. Nie musisz mieć w ogóle ze sobą telefonu mając garmina.
pozytywna89 Opublikowano 20 Stycznia 2019 Opublikowano 20 Stycznia 2019 1 minutę temu, nctrns napisał: W sytuacji gdy padnie ci bateria w garminie, możesz sobie odpalić endomondo czy co tam lubisz na telefonie, a potem, w domu, wyeksportować z garmina plik gpx, wyeksportować z endo plik gpx i potem je połączyć. Nie musisz mieć w ogóle ze sobą telefonu mając garmina. Dziękuję za szybkie rozchwianie moich wątpliwości, wszystko przemawia za zakupem Garmina
eathan Opublikowano 20 Stycznia 2019 Opublikowano 20 Stycznia 2019 22 minuty temu, nctrns napisał: Nie musisz mieć w ogóle ze sobą telefonu mając garmina. To zależy. Do powiadomień, live tracka, jazdy w grupie telefon jest konieczny.
Gość Opublikowano 24 Stycznia 2019 Opublikowano 24 Stycznia 2019 Jak jest z gwarancją? Mam do kupienia Garmina 820 bundle, trochę taniej niż w sklepie. Garmin nie otwierany, kupiony w listopadzie na Amazonie. Sprzedający twierdzi, że dwuletnia gwarancja leci od zakupu na Amazon, ale oprócz tego też jest jakaś od Garmina, która się zacznie liczyć od zarejestrowania produktu. Prawda to, czy jakiś farmazon?
Rekomendowane odpowiedzi