Skocz do zawartości

Hamulce Shimano XT 8000, a 8020

lesku100

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej też myślałem kupić 4 tłoczkowe ale mija się z celem. Rozmówili mi koledzy na tym portalu kupiłem m8000 i są to super hamulce. Myślałem ale przerost formy nad treścią nie XC takie można kupić do Downhilu lub all mountain. A nawet jak mam 2 tłoczkowe które wcześniej kupiłem slx m7000 po odpowietrzeniu wymianie klocków i zmianie tarczy z przodu na 180 mm przy mojej wadze 96 kg to nie mało ale wystarczająco. Na 4 tłoczkowych to bym się zabił jak za mocno nacisnąłbym na klamke:)

Opublikowano
W dniu 26.07.2018 o 12:59, PeKa napisał:

A ja tu przy M785 i 90kg chce z przodu wymienić 180mm na 160mm :(

Czterotłok - przerost formy nad treścią do XCO/XCM i pochodnych.

Znajomy latał kilka lat po górach na tarczach 160mm z tymi samymi hamulcami i mocy było aż nadto. Jak ktoś nie umie się posługiwać hamulcami to nawet Sainty "wykorzysta". Każde dorabianie ideologii w tej kwestii tylko potwierdza jakie kto ma umiejętności. Niestety taka to już jest przypadłość wszystkich for rowerowych w tej kwestii. 

Opublikowano
5 godzin temu, Ares napisał:

Znajomy latał kilka lat po górach na tarczach 160mm z tymi samymi hamulcami i mocy było aż nadto. Jak ktoś nie umie się posługiwać hamulcami to nawet Sainty "wykorzysta".

W sedno! Hamować też umieć trzeba :)

Opublikowano

Ja mam 8020 w specu epicu 29 kupiłem je w bardzo dobrej cenie mniejszej niż m8000 i naprawdę jest bardzo duża siła hamowania na metalikach ale gdybym miał płacić normalna cenę to bym wybrał zwykle xt bo oczywiście zaciski to nic in ego jak Saint a że ktoś chce sobie założyć to niech zakłada ma pieniądze podobają mu się to czemu nie.

• 2 lata później...
Opublikowano

Cześć - to pierwszy mój post. Wymieniłem m785 (2 tłoczki) na m8020 (4 tłoczki) i bardzo mi ta zmiana odpowiada. Ważę 100 kg, rower nie lekki 29er, często z sakwami. Jednak w drugim rowerze - xc, też miałem niedosyt przy m785. Wiadomo tylne koło można zablokować byle czym, ale przód jednym palcem już nie tak łatwo przy 2 tłoczkach xt. Generalnie zawsze miałem poczucie, że dla pożądanego efektu muszę naciskać klamkę mocniej niż bym sobie życzył (tarcze w obu rowerach 180). Polecam więc 4 tłoczki. Wiadomo, każdy ma swoje własne priorytety. Ja wybrałem hamowanie (i lans ;-), poświęciłem masę i złotówki...