Skocz do zawartości

RockShox Dart 3 - zmiana koloru.

Kasztanka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zakładam temat bo nie widzę podobnego.

Czy mogę przemalować dolne golenie amortyzatora farbą w sprayu bez jego (amora) demontażu, jedynie zakleiwszy co trzeba taśmą? Czy ktoś tak robił i może podzielić się jakimiś uwagami, doradzić, odradzić?

Co sądzicie o farbach Bike Belle, stosował ktoś? https://www.bikebelle.pl/571-farby-do-roweru Kobieta na swoich filmikach jedynie odtłuszcza malowane elementy jakimś sprayem do okien, myślicie żeby dodatkowo zmatowić czy wystarczy odtłuścić?

Waham się czy spray czy oddać do malowania proszkowego. Nie ukrywam że bolą mnie koszty drugiego rozwiązania.

Opublikowano

Średni jest to pomysł... Ja odradzam...

Uszczelki zasyfisz farbą i parę innych rzeczy pewnie też...

Moim zdaniem bezsens.

Opublikowano (edytowane)

Jak wyżej. Lepiej się przyłożyć i zrobić to jak trzeba a nie na szybko. Zapaskudzisz amor gdzie nie trzeba i będzie to co najmniej nie estetyczne. Sam demontaż dolnych lagów nie jest niczym skomplikowanym. Tak samo wyjęcie uszczelek. Maskowanie, zmatowienie i pomalowanie.

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Czy w celu demontazu tej obudowy (dolnych lagów) wystarczy odkręcić te śruby u dołu goleni i nie wiąże się z wypadnięciem wszystkich bebechów, tłumika sprężyny itp bo tego nie ogarnę? 

Jakim olejem go pod koniec zalać, coś polecacie w miarę przystępnego? 

Czy uszczelki lubią się niszczyć przy operacjach wyciągnięcia, bo patrzę i komplet nowych 70zł :/

Edytowane przez Kasztanka
Opublikowano

Napisz jaki masz amortyzator bo patrzę czytam i nie widzę?
Dwie śruby z dołu odkrecasz całkowicie, wkrecasz potem z trzy obroty delikatnie mlotkiem gumowym uderzasz w śruby i już rozszczepiles lagi, śruby wykrecasz całkowicie i rozpolawiasz amor. Nic ci nie wypadnie a i przy tym zabiegu wyczyść możesz sobie wszytko

Opublikowano
2 minuty temu, piter614 napisał:

Napisz jaki masz amortyzator bo patrzę czytam i nie widzę?

RS Dart 3 

Opublikowano

Sprężyna stalowa nie ma w dolnych goleniach oleju, więc się nic nie wylej i nic nie trzeba będzie wlewac

Opublikowano
1 godzinę temu, Kasztanka napisał:

Waham się czy spray czy oddać do malowania proszkowego.

Odradzam. Spalisz ślizgi i skrzywisz lagi. Wiele lakernii zawyża temperature wygrzewania lakieru.

Opublikowano

Uszczelki kurzowe wyjmij delikatnie jak są w dobrym stanie to lepiej ich nie zniszczyć a przy skladaniu wszystkiego do kupy warto je nasmarować smarem obojętnym dla gumy. A tak z czystej ciekawości zapytam na jaki kolor i czym masz zamiar pomalować dolne lagi?

Opublikowano
Teraz, Puncu napisał:

Odradzam. Spalisz ślizgi i skrzywisz lagi. Wiele lakernii zawyża temperature wygrzewania lakieru.

@Puncu Już zrezygnowałam, zawołali mi jak za nowy amortyzator. Na razie plan jest taki: zdjąć te golenie. Zdjąć uszczelki, zerwać naklejki, umyć, odtłuścić, zmatowić. Spray z kolorem, nowe naklejki, spray bezbarwny. 

@PrzeLuka Chcę je odmalować bo są podrapane. Myślę o kolorze białym. Zastanawiam się nad tymi sprayami https://www.bikebelle.pl/571-farby-do-roweru Co myślicie?

Jesli chodzi o naklejki, na allegro można kupić do Dart 3 i chcę by były pod warstwą bezbarwnego lakieru.

Właściwie to można kupić każde naklejki, nie wiem jak się to ma do ochrony znaku towarowego ale nie wnikajmy :D

Opublikowano (edytowane)

Nic nie wiem o tej marce farb wiec się nie wypowiem. W każdym razie z niczym się nie śpiesz. Materiałów jak rozebrać amora w necie mnogo. Poradzisz sobie. Lepiej sie zastanawiać 10 minut dłużej niż coś spi... zepsuć 😉

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

@PrzeLuka operację będę relacjonować na żywo więc z Wami nie spier... zepsuję :D. A możesz jakieś inne farby doradzić? Dobranoc i thx za pomoc

Opublikowano

@PrzeLuka Jak długo to się utwardzało zanim zacząłeś użytkować malowany element? Ile warstw kładłeś? Cena kusi.

Opublikowano (edytowane)

Zawsze lepiej położyć 2-3 cienkie niż jedna grubą. Użytkowałem bez obaw dzień lub dwa ale takie 100 % twardości to i do tygodnia mogło trwać. Możesz udać się też do sklepu lakierniczego, bo takowy napewno gdzieś masz w okolicy i tam Ci doradza. Puszka białego akrylu cenowo nie zwala z nóg wiec bez obaw.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

A gdyby tak pomalować lakierem samochodowym koszt nie drogi lakiery można kupić w spreyu, podkład plus farba lakier samochodowy w miarę twardy
Tak mi przyszło do głowy,
https://allegro.pl/lakier-samochodowy-kazdy-kolor-400ml-zestaw-max-i7149187337.html?bi_s=ads&bi_m=listing%3Amobile%3Aquery&bi_c=MmYxOTFjNWYtZjBjYS00YzgyLTg5YzctMzNiMzlhMGI0NTNhAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=c923f5ee-cc2b-4cfc-bd37-f3c092789ff2
Tutaj zestaw do malowania

Opublikowano

Możesz samemu. Zrób próby na innych elementach o podobnym kształcie i fakturze tzn.masz obecnie w połysku i będziesz kładł na połysk zrób próbę na rurze pomalowanej połyskiem. Poćwiczyć sposób łączenia kolorów. Możesz użyć taśmy malarskiej tylko jak najcienszej. Do odcinania użyj taśmy jak najwyższej, umożliwi wykonanie, wyklejenie łuków czy innych trudnych kształtów. Jeżeli nie będziesz jako finiszu kładł "klar-u" to styk dwuch kolorów Możesz "rozmyc". Po polakierowaniu kiedy lakier już "stanie" tzn.jest twardy ale paznokciem zrobisz wglebienie (ok.30min. Minimum) miejsce styku/łączenia kolorów warstw b.delikatnie rozmywasz tamponem nasaczonym obficie rozcienczalnikie/zmywaczem do silikonow). Jest na tyle mało agresywny że zmiekcza tylko powierzchnię świeżo nalozona. Każdą nowa warstwa/kolor musi być nałożona na już utwardzoną. Co do producrnta lakieru polecam nabyć w mieszalni i poprosić o nabicie w spay. Będziesz miał komplet już zmieszany z utwardzaczem. Cena ok.40/50pln za puche 400/450ml ( wystarczy na kilka amorkow). Jeżeli nje kup coś gotowego za kilkanaście pln też da radę. Celuj raczej w szybkoschnace, wiecej wyłączają i trudniej przelać. Ostatnio używałem marki DenBrawen bardzo spoko ale i ogólnie dostępne Deco Color są jak najbardziej dobre. Jak pisał kolega wczesniej, kilka (min.3/4)warstw co kilka minut lepiej niż 2\3 grube bo popłynie i może wyjść skórka pomaranczy. 

Co do schnięcia i wytrzymałości to wg. moich obserwacji decydujacy jest czas. Daj elementom jak najwiecej czasu na utwardzenie lakieru.

Co do zabezpieczenia to nie widzę potrzeby demontażu. Jeżeli masz wolę samodzielnie polakierowac wideł tobraczej znajdziesz checi aby dokładnie zabezpieczyć to czego nie chcesz pomalować.

Jeśli masz czas i cierpliwość zrób próby. Poćwiczyć.

Może na pierwszy ogień pomaluj kask?

20180712_110448.jpg 20180711_191329.jpg
  • Lubię to! 1
  • Pomógł 1
Opublikowano

Roman Wawa piękny efekt uzyskany powiem że ładnie wyszło

Opublikowano (edytowane)

@Roman Wawa na pewno będę ściągać jednak golenie, @SpiderMAN mnie przekonał. Twoje malowanie jest piękne, myslę nad skopiowaniem Twojego wzoru w czerni i bieli, chyba się nie obrazisz :P . Zrobiłam zakupy - Den Braven, benzyna do odtłuszczania, tasma (ponoc lepsza niż te żółte), papier. Dałam 5 dych razem. Czekam jeszcze na naklejki. Chcę je pokryć clearem. Mam nadzieję że styk kolorów się nie rozmaże... Będę robić próby.  Mam też wątpliwość bo na lakierach kolorowych jest informacja  by nie stosować lakieru bezbarwnego na wierzch, ale ja chcę wtopić w niego naklejki. Sprzedawca nie widział przeciwwskazań. Zobaczymy jak to wypadnie w fazie testów. Czekam  na naklejki i ruszam do roboty.

lakiery.jpg

Opublikowano

Dokup mimo wszystko rolkę żółtej (2/3PLN), malarskiej tylko wąskiej i cienkiej. Może masz w okolicy sklep dla lakierników. Znajdziesz tam specjalną taśmę różnych szerokości np:https://lakierniczy-malarski.pl/pl/p/Tasma-maskujaca-odcinajaca-COLAD-6mm-x-55m-120c/7247 lub http://sklep.autoimex.pl/glowna/46-11100333-jtape-tasma-liniowa-plastyczna-niebieska-3mm-x-33m.html specjalnie do wykonywania odcięć. Charakteryzuje się tym że dobrze się kształtuje, ma równomierną krawędz i dobrze przylega co uniemożliwi rzadkiemu lakierowi podciekanie. Odradzam (bardzo) do odcinania użycia tej niebieskiej taśmy.  Jest wysoka i jej faktura jest karbowana. Linia która powstanie na styku będzie podobna do "zębów piły" tylko jak by w pionie. Trudno potem taką różnicę faktury wyrównać, klar to zaleje ale będzie widoczne. Zrób  próbę z każdą taśmą i wybierz zadowalający efekt.

Udanych efektów!

Opublikowano
11 godzin temu, piter614 napisał:

Roman Wawa piękny efekt uzyskany emoji41.png powiem że ładnie wyszło

No klasa... Będę Cię męczył w przyszłości jak mnie najdzie na zmiany kolorów detali ramy.

Opublikowano
15 godzin temu, SpiderMAN napisał:

No klasa... Będę Cię męczył w przyszłości jak mnie najdzie na zmiany kolorów detali ramy.

Polecam się! Do usług.

Opublikowano (edytowane)

Dlaczego nie chce zejść mimo że uderzam tym miękkim młotkiem. Ktoś pomoże. Boję się walnąć za mocno. 

Wkręcam też śruby jak pisaliście 3 okrążenia i stukam i dalej nic. 

amor1.jpg

amor2.jpg

Opublikowano

Możliwe że młotek jest za miękki :P

Jak rozbierałem XC30 to poszła w ruch deska i młotek. Ogólnie to nie ma rady, tłumik i sprężyna się przyssały i trzeba je klepnąć by wysuną dolne lagi z górnych.