Skocz do zawartości

Nowe siodełko a pomiary SELLE ITALIA

LICHU

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z siodełkami a raczej tyłkami jest taki problem że nie są identyczne i jak jednemu podejdzie siodełka A to komuś innemu będzie uwierać. Dobrze że chociaż cokolwiek wieszczego szukać w siodle :)

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, LICHU napisał:

Co dalej Ja się pytam ? :)

Pytając się trochę na boku - na jakim rowerze jeździsz i ew. jeździłeś ? I jakiej jesteś postury ? Bo samo siodło to nie wszystko i jest bardzo dużo innych czynników - szczególnie w szosach i podobnych rowerach z barankiem gdzie nasza fizjonomia i ogólna sprawność ma naprawdę spore znaczenie.

Edytowane przez pavello
  • Lubię to! 2
  • Pomógł 1
Opublikowano

Zgadzam się we wszystkim co mówicie. Testowałem wszystkie które mieli czyli te 3. Reszta to kanapy. Postury jestem sporej bo 120kg ważę. Obecnie jeżdżę na fathom od gianta. Z moich dedukcji wydaje mi się że powinno być siodło 160+ z żelem. Chyba że się mylę. 

Opublikowano

Zamiast się skupiać na wygodnym żelu ja bym raczej poszedł w stronę twardych siodeł o czym pisałem wyżej...druga sprawa to poprawne ustawienie siodełka w poziomie niby proste, ale często zapomina się o sagu Amorka i ustawia na pustym rowerze...pozdr

Opublikowano

Witajcie mam ten sam problem z doborem siodła, rower to giant touchroad slr 2, miałem możliwość pomiaru w sklepie giant i wyszło ze muszę mieć siodło w wersji upright, próbowałem, dostałem na testy, nadal nie to, wersja comfort tez odpadała, poszedłem wiec dalej, sprawdziłem w innym sklepie rozstaw kości ... sprzedawca zaproponował selle royal scientsia 60st m2 i co mimo ładnego wyglądu, dobrego żelu i markowego siodła dalej nie jest dobrze na wyjeździe 36km trochę czułem otarcie na udzie, kości dobijają do tworzywa. Ogólnie niewygodne  dla mnie. Poddałem się z pomiarami itd. Zaryzykowałem i kupiłem kolejne siodło selle italia discover gel flow. Na razie z braku czasu przejechałem się w koło domu. Ale już na pierwsze wrażenie wydaje się wygodniejsze. 

Opublikowano

Nie wiem wy dziadki jesteście że kupujecie te kanapy żelowe ...mam 43 lata i na twardym z szosy zapieprzam w rowerze MTB...pierwsze 10km twardo ale potem rewelka i po 100km dupsko bez otarć

Opublikowano

To w takim razie jakiego siodełka mam dalej szukać ??

Opublikowano

Niestety to nie część napędu czy coś w ten deseń, musisz szukać aż trafisz, są tacy co po 10 siodeł kupują i sprzedają i ciągle to nie to a niektóry kupią byle jakie i im dobrze.

Opublikowano
20 minut temu, LICHU napisał:

Jakie opcje już sprawdziłeś i się nie przyjęły? Szeroki nosek jak pisałeś. Zmierz go i zapamiętaj że to jest bardzo zły kierunek.

Testowałeś [miękkie, średnie, twarde], z [dużą dziurą, małą dziurą, bez otworu], szerokości od 120-160 mm. , nosek [szeroki, wąski], materiał [żel, magiczna materia od producenta, deska]. Zrób sobie dokument w arkuszu kalkulacyjny i opisz siodełko jego cechy, dodaj ocenę i krótki opis.

Jeżeli testowałeś siodełka np wąskie i twarde z dużą dziurą to wpisz 1 i od tej opcji na razie trzymaj się z dala. Weź totalne przeciwieństwo czyli szerokie, miękkie bez dziury itd. Najważniejsze żebyś zapisywał bo przy takiej ilości prób możesz się zgubić co kiedy i jak testowałeś.

Opublikowano
2 godziny temu, LICHU napisał:

A czytałeś to co Ci wcześniej napisałem ? :)

Opublikowano

Tak, tak czytałem.

Na obecną chwile testowałek :

- selle italia max slr gel flow

- Bontrager Montrose Comp 148

- AJNA COMP 164

- AJNA COMP 154

Opublikowano

A co ma waga do tego? Żona jest chuda jak patyk i ma identyczny problem... 

Bolą kości kulszowe, jedynie nie bolały przy rozmiarze 164 tylko wtedy ocieralo jak wyżej psalem. 

Opublikowano

Są ludzie co mają po 120 kg i jeżdżą :) to może jakieś 164 tylko z wąskim dziobem?

Opublikowano
28 minut temu, LICHU napisał:

A co ma waga do tego? Żona jest chuda jak patyk i ma identyczny problem... 

Bolą kości kulszowe, jedynie nie bolały przy rozmiarze 164 tylko wtedy ocieralo jak wyżej psalem. 

Waga to jest ta siła, która ciśnie kości kulszowe w kierunku siedełka.

A dodatkowo: cieńsze uda - mniej do ocierania przy dziobie siodełka

• Lubię to! 1
Opublikowano

Po części masz rację, waga robi swoje... Ale nie wierzę że pod taką wagę nie można dobrać siodełka... 

Też właśnie zrobilem rachunek sumienia i doszedłem do wniosku że warto spróbować 163 i z wąskim noskiem. Tylko pytanie twarde czy miękkie?? 

Żona swój problem rozwiązała siodełkiem selle italia diva... A przerabiała temat tak samo jak ja. 

Opublikowano

Spróbuj twardego tak myślę, albo takiego średniego, nic miękkiego tak myślę :) Ja ważę koło 105 kg i mam Selle i super mi pod pasowała i też jest raczej twardawa.

• Pomógł 1
Opublikowano

Jeśli jeździsz krótkie dystanse, to ja bym celował w miękkie, jeśli dłuższe, to twarde. (Nigdzie nie wyczytałem że tak trzeba, ale tak mi się zdaje)

I oczywiście, że pod taką wagę można dobrać siodełko. (ale można taniej :P)