Skocz do zawartości

Nowe siodełko a pomiary SELLE ITALIA

LICHU

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

I kupiłem slr gel flow L3... Masakra po 5km nie da się wysiedziec gorsze niż moje oryginalne. Czuję że jest za wąskie... Masakra. 

Opublikowano

W zeszłym roku w Decathlonie była promocja na SLR L3. Wziąłem na próbę i już po 4 km zarządziłem odwrót z planowanej trasy bo wiedziałem że będzie źle. L3 z uwagi na duże wycięcie jest wg. mnie tylko dla osób które jeżdżą w naprawdę mocno pochylonej do przodu pozycji i w dobrych spodenkach kolarskich. W ogóle ze wszystkimi żelowymi siodełkami mam problem bo on się rozłazi pod tyłkiem i siedzimy na plastikowej skorupie która jest  pod spodem. Dodatkowo odcina dopływ powietrza i pewnie częściowo dopływ krwi. Jak do tej pory najwygodniej mi się siedziało na oryginalnym siodełku które dostałem z rowerem. Była to plastikowa skorupa na której było odrobinę gąbki i czegoś skóropodobnego. W dotyku masakra a robiłem na nim trasy po 12 godzin w zwykłych slipkach i dżinsach. Niestety pękło ze starości i teraz walczę od paru miesięcy. Idealne było Selle Italia Net (żadnego żelu, ażurowa konstrukcja), dość nietypowe, ale bez wycięcia w środku i kiedy trochę obsiadło pod kościami na których siedzi zaczęło mi uciskać krocze. Jedno co Ci mogę doradzić to nie licz na cud i nie kupuj siodełka bez możliwości przetestowania i to co najmniej przez kilka dni.

Opublikowano

Kilka ostatnich lat jeździłem na Accent Veno (132mm) - na tyle wygodne bym nie kombinował w czasie jazdy ... ale coś mi zaczęło przeszkadzać.

Przy okazji zakupów wziąłem sobie Brand-x (145mm). W dotyku dość miękkie, na rowerze pod zadem twardsze. Kilka jazd po około 30km i nie myślę już o zmianie.

Ucisku na 'wiadomo co' nie odnotowano, podobnie jak i drętwienia czy jakiegokolwiek bólu już po jeździe.

Opublikowano

Te 30 km można przejechać na większości siodełek. Chociaż powinniśmy raczej operować czasem a nie dystansem bo jeden przejedzie to w godzinę a inny w dwie. Ja zauważyłem że u mnie problemy zaczynają się dopiero powyżej 2 godzin. Chciałbym w końcu móc trafić coś na czym będę mógł wysiedzieć bez problemu chociaż te 6 godzin z godzinną przerwą.

Opublikowano

Dziś jadę do rowerowego maja tam krzesełko z bontragera zobaczymy co wyjdzie i jakie mi dobiora siedzisko. Te pomiary selle italia mogą sobie wsadzić między bajki... 

Opublikowano
51 minut temu, LICHU napisał:

Te pomiary selle italia mogą sobie wsadzić między bajki...

Pomiary może są i dobre ale te wszystkie siodełka są za miękkie. Jak ono ugina się pod kciukiem naciskane z siłą max kilku kilogramów to łatwo sobie wyobrazić co się dzieje kiedy posadzimy tyłek i tych kilogramów jest kilkadziesiąt. Wygodne siodełka na których jeździłem były pod kciukiem twarde jak deska.

Opublikowano

Dam dziś znać co mi zaproponowali z bontragera... 

Opublikowano

Ok byłem usiadłem pomierzyli i z bontragera wychodzą dla mnie siodełka 148. Pan na prawdę znający się w temacie polecił mi siodełko Bontrager Montrose Comp. Jeżeli nie podejdzie mogę wymienić na inne. Natomiast odniósł się do mojego zakupu iz to siodełko może i dobrze dobrane ale sportowe do mocno pochylonej  pozycji.

Opublikowano

Dzisiaj 4 godzinki w siodle Brand-X. Zapomniałem o nim w trakcie jazdy, jest dobrze. Będę nim siodłał nowego Pik't'a.

Opublikowano

Miękkie siodełko jest wygodne tylko na początku...nie jestem już "młodzieniaszkiem" ale na pewno nie kupię siodła żelowego, bo mi jajka odpadną już lepiej kupić gacie z wkładką żelową, a siodło niech pozostanie twarde obecnie w mtb mam siodło prawdopodobnie od szosy...jest wąskie i twarde, a jak na niego wsiadam po dłuższej przerwie to mocno piłuje w doope, ale jadę na nim 100km i po powrocie czuję się wyśmienicie szacun

Opublikowano
6 godzin temu, wozo13 napisał:

Miękkie siodełko jest wygodne tylko na początku..

Sprzedawca w sklepie rowerowym żalił mi się że nie może ludziom tego wytłumaczyć. Przychodzą i mówią że chcą miękkie i wygodne. To mu poradziłem. Nich im pan wtedy daje dwa. To jest miękkie a to wygodne. Zapakować razem czy osobno ? :)

• Lubię to! 3
Opublikowano
Sprzedawca w sklepie rowerowym żalił mi się że nie może ludziom tego wytłumaczyć. Przychodzą i mówią że chcą miękkie i wygodne. To mu poradziłem. Nich im pan wtedy daje dwa. To jest miękkie a to wygodne. Zapakować razem czy osobno ?
A to dobre jest

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
W dniu 2.05.2019 o 19:55, LICHU napisał:

Ok byłem usiadłem pomierzyli i z bontragera wychodzą dla mnie siodełka 148. Pan na prawdę znający się w temacie polecił mi siodełko Bontrager Montrose Comp. Jeżeli nie podejdzie mogę wymienić na inne. Natomiast odniósł się do mojego zakupu iz to siodełko może i dobrze dobrane ale sportowe do mocno pochylonej  pozycji.

Witam , i jak siodlo od Bontragera daje rade ??

Opublikowano

Jadę w sobotę na przymiarki. Dam znać 🙂

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

No i trafiłem w końcu siodełko marzeń. W sumie mógłbym założyć nowy temat pod tytułem najlepsze siodełko świata :) Ale wiadomo jak to z siodełkami. Co człowiek to inne potrzeby. Moje cudo wygląda tak:

https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/części-rowerowe/komponenty-rowerowe/siodełka-rowerowe/siodełka-do-rowerów-fitness/bontrager-sport-bike-saddle/p/14011/

Najlepiej wydane 100 zł na osprzęt rowerowy w życiu.

Ja go używam zgodnie z przeznaczeniem w trekkingu. Mam podniesioną wysoko kierownicę i to stwarzało największy problem z doborem siodełka. Okazało się że potrzebowałem siodełka całkowicie płaskiego a większość ma podniesiony tył. Siodełko jest sprężyste, ma sporą ilość wypełnienia w środku więc spokojnie można jeździć bez spodenek kolarskich. Ale też nie zapada się w tym tyłek więc nie ma ucisku na tkanki miękkie. Zresztą kształt jest taki że ten ucisk jest ograniczony do absolutnego minimum. Wg. mnie spokojnie można spróbować je założyć do MTB.

Edytowane przez Chrismel
  • Lubię to! 1
Opublikowano
W dniu 6.05.2019 o 08:28, Grzeszaldo napisał:

Witam , i jak siodlo od Bontragera daje rade ??

Ja na takowym jeżdzę i jest w porządku - zdarzyło mi się zrobić na nim 50-60km i było OK - coś tam trochę doskwiera, ale mogę kilka godzin jechać. Bez spodenek z wkładką jest kiepskawo i nie polecam ze względu na twardość.

Opublikowano
Godzinę temu, pavello napisał:

Ja na takowym jeżdzę i jest w porządku - zdarzyło mi się zrobić na nim 50-60km i było OK - coś tam trochę doskwiera, ale mogę kilka godzin jechać. Bez spodenek z wkładką jest kiepskawo i nie polecam ze względu na twardość.

ale wcześniej byleś na mierzeniu czy kopiłeś na oko ??

Opublikowano
Godzinę temu, Grzeszaldo napisał:

ale wcześniej byleś na mierzeniu czy kopiłeś na oko ??

Mierzyłem w sklepie za pomocą Selle Italia Idmatch i kupiłem co było w budżecie - Selle Italia było poza zasięgiem.

Opublikowano
14 godzin temu, pavello napisał:

Ja na takowym jeżdzę i jest w porządku

A jak z trwałością ? Bo u mnie po paru dniach jazdy już pojawiają się ślady użytkowania. W porównaniu z takim Brooksem wygląda mi to dość niepokojąco. Nic nie ujmując samej wygodzie którą mi zapewnia.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Chrismel napisał:

A jak z trwałością ? Bo u mnie po paru dniach jazdy już pojawiają się ślady użytkowania. W porównaniu z takim Brooksem wygląda mi to dość niepokojąco. Nic nie ujmując samej wygodzie którą mi zapewnia.

Póki co nie dzieje się nic niepokojącego, a mam je około roku.

Edytowane przez pavello
Opublikowano

Ok jestem po testach (nie były udane)

Na pierwszy ogień poszło Bontrager Montrose Comp tylko usiadłem czułem mocny ucisk na kości kulszowe. Przejechałem 15km i jednym słowem massssaaakkkrraaa ! Więcej nie skomentuję.

Drugie było AJNA COMP 164 usiadłem i poczułem błogą ulgę ! Poważnie dupsko przestawało boleć ! Czułem się na prawdę komfortowo w porównaniu do mojego, selle italia czy wyżej wymienionego. Wiadomo musi sie ułozyc do pupy i trzeba troche pojeździć, natomiast tak to było to. Chodź po x km zaczynało delikatnie boleć, ale to raczej była wina dłuższej przerwy. Natomiast odczuwałem inny ból.... a mianowicie otarcia w pachwinie !

Na koniec poszło to samo siodełko tylko rozmiar 154 tutaj nie ma co opisywać podobnie jak w pierwszym plus obtarcia i ból w pachwinie !

Na koniec dodam, że te wszystkie siodełka w moim odczuciu były dla mnie za twarde !

Co dalej Ja się pytam ? :)

Opublikowano

Sorki ale ktoś Ci doradzą przy tych testach ? "Anja" to jest linia damskich siodełek bontragera. Także pewnie będzie szersza wpachwinach i nic dziwnego, że obcierały.

Opublikowano

Testowałeś wszystkie kombinacje? Od szerokich z dziurą po wąskie bez otworu? Może czas przestać się sugerować pomiarami a sprawdzić inne nawet niepasujące siedziska. Jeżeli masz możliwość testowania siodełek bontragera to pociągnij temat dalej. Drogą prób i błędów w końcu musisz znaleźć najbardziej optymalne siedzie od bontragera.

Ja jak szukałem eliminowałem po kolei poszczególne czynniki aż w końcu mi wyszło że siodełko musi być wąskie, bez dziury i dość twarde. Brałem siodełko na 40-50km i starałem się wyczuć czy nic nie doskwiera. Po drodze znalazły się takie co nie powodowały żadnych obtarć czy drętwień a jeżeli nawet coś w nich nie pasowało (za bardzo czułem kości) to odpadało.

Opublikowano
3 godziny temu, LICHU napisał:

Co dalej Ja się pytam ?

Jak masz możliwość spróbuj tego którego ja używam. Masz linka parę postów wyżej. Dla mnie rewelacja. Nie twierdzę że Tobie będzie pasować ale przetestować wg. mnie warto.