Skocz do zawartości

Wymiana napędu

Kasia91

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Kasia91 To na poważnie jaki masz teren w okolicy?  Płasko jak stół? 

Opublikowano

Właśnie nie jest trochę pagórków ;) wyżyna śląska 

Opublikowano

No co... Zmiana blatów w korbie, musisz znać rozstaw śrub mocujących jaki masz aktualnie.

Choć jak patrzę na Twoją korbę to chyba mniejsza tarcza juz nie siądzie. opcja dwa, zmiana korby na Compact, ale tu niech się szosowcy wypowiedzą.

Jak ma być budżetowo to sugeruję wymianę kasety na taką z większym zakresem także 8 biegową jak aktualna.

Klamkomanetki szosowe do tanich nie należą niestety, więc tutaj opłacalność przejścia na 9 czy też 10 biegów jest niska...

Opublikowano

Dzięki ;) właśnie nad tym myślałam wymiana kasety na nowa 8 rzędową tylko czy 12-28 czy inna? Nie mam zamiaru wymieniać klamkomanetek. Jeśli chodzi o przód to przy tej korbie która mam mogę wymienić blaty na 50-34? Myślę ze moga się bardziej sprawdzić niż 52-39 w moim przypadku.

Co masz na myśli pisząc kaseta z większym zakresem?

Opublikowano
5 minut temu, Kasia91 napisał:

Dzięki ;) właśnie nad tym myślałam wymiana kasety na nowa 8 rzędową tylko czy 12-28 czy inna? Nie mam zamiaru wymieniać klamkomanetek. Jeśli chodzi o przód to przy tej korbie która mam mogę wymienić blaty na 50-34? Myślę ze moga się bardziej sprawdzić niż 52-39 w moim przypadku.

Co masz na myśli pisząc kaseta z większym zakresem?

Taka kaseta chyba by była, jesli blaty zmienisz...

Tylko wątpię, czy wejdzie Ci tam ta 34 ka... Patrz jak blisko mocowań już jest 39tka...

Korba chyba raczej cała do wymiany.

Albo próbuj jeszcze szerszej kasety takiej z mtb 11-30t lub 11-32t, bez wymiany korby.

Jak będzie dobrze, to będzie dobrze. A jak nie to te korbę wystawisz na giełdzie i pomożemy Ci znaleźć coś co Ci będzie odpowiadać.

Opublikowano

Poszukaj swojej przedniej zmieniarki na si.shimano i sprawdź jakie zakresy na korbie obsłuży. 

Opublikowano

Myślę że jak poszukać na OLX to znajdziesz 50-34 odzielnie. Z pewnością poczujesz różnicę skoro masz więcej wspinania niż jazdy po płaskim za to z tyłu dałbym 8rz. 11-34 żebyś miała większy zakres i zróżnicowanie przełożeń. Żeby nie było tak że pod górkę super a na płaskim brakuje ;)

Opublikowano
2 minuty temu, PrzeLuka napisał:

Pytanie czy claris obsłuży taka kasetę.

Jak robią dedykowane takie to chyba tak :D 

Opublikowano
2 minuty temu, PrzeLuka napisał:

Pytanie czy claris obsłuży taka kasetę.

Aha czyli rozumiem ze nawet przy tyle samo rzędach przy innej ilości zębów może być problem z obsłużeniem?

Opublikowano

Ewentualnie na 100% jest 11-32 

Opublikowano

Czyli podsumowując mogę spróbować wymienić kasetę na 11-32 i powinno działać a przód to raczej cała korba do wymiany jakbym chciała zmieniać ilość zębów tak?

Opublikowano (edytowane)

Tak. Przed wymiana kasety czy korby trzeba ubewnić się czy zmieniarki obsłużą inne ilości zębów. Podaj dokładne modele przerzutek. Zaraz to sprawdzę.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
1 minutę temu, PrzeLuka napisał:

Tak. Przed wymiana kasety czy korby trzeba ubewnić się czy zmieniarki obsłużą inne ilości zębów. 

A jak to sprawdzić?

Łopatologicznie

Opublikowano (edytowane)

http://productinfo.shimano.com/#/spec/2.8

Jesli masz Clarisa z wozkiem ss to max 32t jesli z gs to 34t. Calkowita pojemnosc napędu dla gs to 43t a dla ss 37t. Na pantografie od strony koła przy oznaczeniu modelu zmieniarki powinno być oznaczenie typu wózka.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Nie mam roweru przy sobie teraz napiszę Ci model jak będę miała dostęp do roweru ;) dzięki za pomoc :)

Będę w omy dopiero koło północy

23 minuty temu, PrzeLuka napisał:

Jesli masz Clarisa z wozkiem ss to max 32t jesli z gs to 34t. Calkowita pojemnosc napędu dla gs to 43t a dla ss 37t. Na pantografie od strony koła przy oznaczeniu modelu zmieniarki powinno być oznaczenie typu wózka.

Ok dzięki sprawdzę to ;)

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Kasia91 napisał:

Może jednak ma ktoś jakąś poradę dla zielonej koleżanki? ;)

Wszystko zależy od tego ile masz zamiar pieniędzy przeznaczyć na całą operację .

• Blaty

Aby dokupić blaty-przednie zębatki  musimy znać dokładnie odległości między otworami oznaczane w specyfikacji BCD lub PCD . I teraz sa dwie możliwości kupujesz taniej wyroby z Chin albo szukasz blatów SHIMANO.  Opcja druga wyniesie Ciebie około 160 zł .Pierwsza będzie tańsza ale dlugo trzeba czekac na przesylke . Jesli twój budżet jest większy to może warto zastanowić się na kupnem korby ze zintegrowaną osią np FC R2000 CLARIS za 200 zł + 50 za łożyskowanie (czasem sprzedawca jest uczciwy i nie wyjmuje łożysk z pudełka) .

• Kaseta

Z wymianą kasety się wstrzymaj . Założysz nową korbę nowy łańcuch i w celach testowych przejedź się swoją trasą.  Może okazać się że największą koronka z tylu w zupełności tobie wystarczy gdyż po czterech latach moc w nodze zapewne jest a roznica miedzy 39 i 34 jest kosmiczna. Po jezdzie testowej kupisz kasetę zestopniowaną pod twoje możliwości . Reasumując ja bym na twoim miejscu kupił nową korbę tak jak napisałem.  

P.S. Chińskie blaty testowalem troche i się z nimi nie pokochałam. Więc odradzam.

Edytowane przez GBike
  • Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, GBike napisał:

Wszystko zależy od tego ile masz zamiar pieniędzy przeznaczyć na całą operację .

• Blaty

Aby dokupić blaty-przednie zębatki  musimy znać dokładnie odległości między otworami oznaczane w specyfikacji BCD lub PCD . I teraz sa dwie możliwości kupujesz taniej wyroby z Chin albo szukasz blatów SHIMANO.  Opcja druga wyniesie Ciebie około 160 zł .Pierwsza będzie tańsza ale dlugo trzeba czekac na przesylke . Jesli twój budżet jest większy to może warto zastanowić się na kupnem korby ze zintegrowaną osią np FC R2000 CLARIS za 200 zł + 50 za łożyskowanie (czasem sprzedawca jest uczciwy i nie wyjmuje łożysk z pudełka) .

• Kaseta

Z wymianą kasety się wstrzymaj . Założysz nową korbę nowy łańcuch i w celach testowych przejedź się swoją trasą.  Może okazać się że największą koronka z tylu w zupełności tobie wystarczy gdyż po czterech latach moc w nodze zapewne jest a roznica miedzy 39 i 34 jest kosmiczna. Po jezdzie testowej kupisz kasetę zestopniowaną pod twoje możliwości . Reasumując ja bym na twoim miejscu kupił nową korbę tak jak napisałem.  

P.S. Chińskie blaty testowalem troche i się z nimi nie pokochałam. Więc odradzam.

Dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedź :) myślę że z tego skorzystam ;)

3 godziny temu, PrzeLuka napisał:

Sprawdziłam max 32t :)

Edytowane przez Kasia91
Opublikowano

Widzisz nie jest to wiedza tajemna zarezerwowana dla wąskiej grupy wtajemniczonych członków rowerowej masonerii 😉

Opublikowano
3 godziny temu, PrzeLuka napisał:

Widzisz nie jest to wiedza tajemna zarezerwowana dla wąskiej grupy wtajemniczonych członków rowerowej masonerii 😉

Osiągnęłam kolejny stopień wtajemniczenia :)

Opublikowano

Pomału i sama będziesz składać rowery :D

• Pomógł 1
Opublikowano

Dzień dobry wszystkim.Chciałbym się dowiedzieć czy korba fullcrum rs torq, to jest dobry wybór pod względem techniczny czy capgiolo.Przepraszam jak się pomyliłem z pisownią.Posiadam rower szosowy kellys arc 1.0 i mam w tym rowerze korbę shimano rs200 compact (50-34) length 170 mm(s-m) 175 mm(L).A suport shimano bb-es26.Proszę o odpowiedz.