Kasia91 Opublikowano 6 Lipca 2018 Opublikowano 6 Lipca 2018 Hej. Mam Meridę race 880. Moja pierwsza szosa. Po 4 latach napęd trochę zużyty, myślę o wymianie kasety i mechanizmu korbowego. Dodam, że przerzutki mam Shimano Claris. Napęd tył 8s 12-28 i przód 2 tarcze 39-52. Moje pytanie, bo na tę chwilę nie chcę wymieniać przerzutek, czy przy 9s z tyłu i kasecie kompaktowej 34-50 będzie to działało na Clarisie? Czy raczej trzeba wymienić przerzutkę? Dzięki za podpowiedź Jeśli macie jakieś inne pomysły dajcie znać, chodzi mi głównie o możliwość lżejszej jazdy na podjazdach i większej płynności przy zmianie przełożeń:)
GBike Opublikowano 6 Lipca 2018 Opublikowano 6 Lipca 2018 5 minut temu, Kasia91 napisał: czy przy 9s z tyłu i kasecie kompaktowej 34-50 będzie to działało na Clarisie? Claris jest 8s więc nie obsłuży prawidłowo kasety 9s.
Marek Horoś Opublikowano 6 Lipca 2018 Opublikowano 6 Lipca 2018 jak wyżej, tutaj nie tylko w grę wchodzi kaseta ale i klamkomanetki i przerzutka.
Marek Horoś Opublikowano 6 Lipca 2018 Opublikowano 6 Lipca 2018 ewentualnie zobaczyć w jakim stanie są kółeczka przerzutki
Kasia91 Opublikowano 6 Lipca 2018 Autor Opublikowano 6 Lipca 2018 Aha dzięki, czyli kupując kasetę musi być 8s, a pozostając na 2 tarczach z przodu mogę wymienić z 39-52 na 34-50? Czy też bedzie problem z obsłużeniem? Przepraszam może pytania głupie ale się uczę dopiero bo 39-52 mi trochę nie pasuje 2 minuty temu, Marek Horoś napisał: ewentualnie zobaczyć w jakim stanie są kółeczka przerzutki co masz na myśli pisząc kółeczka przerzutki? 6 minut temu, GBike napisał: Sugeruję wymianę blatów oraz samej kasety. masz na myśli tarcze z przodu?
Marek Horoś Opublikowano 6 Lipca 2018 Opublikowano 6 Lipca 2018 Zależy jaką masz korbę tam. Zdjęcie by wszystko wyjaśniło.
Marek Horoś Opublikowano 6 Lipca 2018 Opublikowano 6 Lipca 2018 w dodatku dobrze będzie dobrać ilość zębów z kasety do korby żeby były jakies sensowne przełożenia
Kasia91 Opublikowano 6 Lipca 2018 Autor Opublikowano 6 Lipca 2018 A pytanie o tarcze dotyczyło "blatów" Teraz, Marek Horoś napisał: w dodatku dobrze będzie dobrać ilość zębów z kasety do korby żeby były jakies sensowne przełożenia Czyli jakie np? myślicie, ze te 12-28 i 39-52 jest ok? bo mi ten przód nie bardzo odpowiada Ostatnio wymieniałam łańcuch i kółeczka wydają się ok Ale wydaje mi się, że za długo nie był wymieniany łańcuch i kaseta jest jak najbardziej do wymiany tak wyglada korba
GBike Opublikowano 6 Lipca 2018 Opublikowano 6 Lipca 2018 @Kasia91 rozumiem że jest tobie za twardo tak?
Gość Opublikowano 6 Lipca 2018 Opublikowano 6 Lipca 2018 Nie ten dział... Czy ta struktura na prawdę jest niejasna?
Kasia91 Opublikowano 6 Lipca 2018 Autor Opublikowano 6 Lipca 2018 (edytowane) 5 godzin temu, GBike napisał: @Kasia91 rozumiem że jest tobie za twardo tak? Tak za twardo 5 godzin temu, SpiderMAN napisał: Nie ten dział... Czy ta struktura na prawdę jest niejasna? No chyba w takim wypadku tak. Jest to dział odnośnie rowerów szosowych i napędów tak? Może ja po prostu tego nie rozumiem. Proszę więc o wyjaśnie. Edytowane 6 Lipca 2018 przez Kasia91
Gość Opublikowano 6 Lipca 2018 Opublikowano 6 Lipca 2018 Post przeniosłem, umieściłaś go w dyskusji ogólnej... Temat dotyczy napędu ogólnie, więc powinien być konkretnie tu gdzie jest teraz. Będziesz coś chciał doprecyzować w temacie tylnej przerzutki, to post umieszczasz w odpowiedniej sekcji działu o napędach. Proste jak budowa roweru
Kasia91 Opublikowano 6 Lipca 2018 Autor Opublikowano 6 Lipca 2018 1 minutę temu, SpiderMAN napisał: Post przeniosłem, umieściłaś go w dyskusji ogólnej... Temat dotyczy napędu ogólnie, więc powinien być konkretnie tu gdzie jest teraz. Będziesz coś chciał doprecyzować w temacie tylnej przerzutki, to post umieszczasz w odpowiedniej sekcji działu o napędach. Proste jak budowa roweru Ok dzięki wielkie za przeniesienie mam nadzieję, że szybko się tu odnajdę pozdrawiam ps. Budowa roweru nie dla każdego jest taka prosta pozdrawiam
Gość Opublikowano 6 Lipca 2018 Opublikowano 6 Lipca 2018 Teraz, Kasia91 napisał: Ok dzięki wielkie za przeniesienie mam nadzieję, że szybko się tu odnajdę pozdrawiam ps. Budowa roweru nie dla każdego jest taka prosta pozdrawiam Prosta, prosta... To nie prom kosmiczny
Kasia91 Opublikowano 6 Lipca 2018 Autor Opublikowano 6 Lipca 2018 Teraz, SpiderMAN napisał: Prosta, prosta... To nie prom kosmiczny Haha każdy kiedyś zaczynał może za rok będziemy jak równy z równym jak przeczytam całe to forum
Marek Horoś Opublikowano 6 Lipca 2018 Opublikowano 6 Lipca 2018 6 minut temu, SpiderMAN napisał: Prosta, prosta... To nie prom kosmiczny Coraz wiecej elektroniki w "rowerach" więc chyba im coraz bliżej do promów kosmicznych hahaha
Gość Opublikowano 6 Lipca 2018 Opublikowano 6 Lipca 2018 1 minutę temu, Marek Horoś napisał: Coraz wiecej elektroniki w "rowerach" więc chyba im coraz bliżej do promów kosmicznych hahaha U mnie tylko licznik Reszta sama mechanika
Marek Horoś Opublikowano 6 Lipca 2018 Opublikowano 6 Lipca 2018 2 minuty temu, SpiderMAN napisał: U mnie tylko licznik Reszta sama mechanika Oby tak jak najdłużej haha. Choć elektroniczne przerzutki i klamki fajny bajerek Teraz, PrzeLuka napisał: ... i oświetlenie 😒 a może lampę ma na kasku, a tylną na plecaku albo tylko w dzień jeździ!
Gość Opublikowano 6 Lipca 2018 Opublikowano 6 Lipca 2018 (edytowane) A może nie ma plecaka i świeci telefonem przyklejonym taśmą do uda 😉 Pośmieszkowali i wystarczy. Edytowane 6 Lipca 2018 przez Gość
Gość Opublikowano 6 Lipca 2018 Opublikowano 6 Lipca 2018 4 minuty temu, PrzeLuka napisał: ... i oświetlenie 😒 To raczej elektryka EOT
Kasia91 Opublikowano 6 Lipca 2018 Autor Opublikowano 6 Lipca 2018 Może jednak ma ktoś jakąś poradę dla zielonej koleżanki?
Rekomendowane odpowiedzi