Skocz do zawartości

RockShox 30 Silver TK - wyciek z pokrętła rebound.

DanielKos

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 minut temu, Tomek.G napisał:

i zalałem po 12ml (w manualu jest 6ml)

Bo to nie jest jakaś krytyczna wartość, ten olej smaruje tylko shafty i bushingi, nie odpowiada za kontrolę pracy amortyzatora. Właśnie z tego powodu warto raz na jakiś czas obrócić rower kołami do góry i go tak kilka minut potrzymać. Co innego olej w górnej goleni. Tam, jeśli instrukcja każe wlać np 178ml ma go być dokładnie 178ml.

Co do "odkopującego" wątek: ile tego oleju wyciekło, z jednej goleni czy obu? Rebound / kompresja / blokada działa? 

Opublikowano

Dziękuję za porady. Rower został kupiony na miejscu, jednak nie będę nic przy amortyzatorze grzebał, skorzystam z przysługujących mi praw konsumenta. Trzeba korzystać z nich póki jest taka możliwość :) 

• 2 lata później...
Opublikowano

Panowie, mam podobny problem.

Robiłem podstawowy serwis reby i wlałem po 10ml na stronę. Według mnie skręciłem mocno, używając sporo siły i imbusa w kształcie litery T (co ułatwia mocniejsze przykręcenie). Dzisiaj rano zauważyłem olej na podłodze ;( Niby diagnoza oczywista - słabe skręcenie. Ale prawdę mówiąc nie wiem czy można to jeszcze mocniej skręcić. Według mnie w porównaniu z filmikami na yt to ja skręciłem to fest :) 

Teraz nie wiem co zrobić. Bo obawiam się, że mogę przekręcić gwint używając jeszcze więcej siły niż ostatnio. Jest opcja wymiany samych dolnych śrub? Może już się zużyły? Już 3 lata używam tego amora.

Opublikowano

Śrub jak śrub ale jest możliwość wymiany tej uszczelki na śrubie na nową

Najlepiej też wyczyść wszytko z oleju i skręć z powrotem, czasem tak bywa, e olej zwyczajnie skąpał na jakiś zakamarków

Opublikowano
8 minut temu, Piter- napisał:

Najlepiej też wyczyść wszytko z oleju i skręć z powrotem, czasem tak bywa, e olej zwyczajnie skąpał na jakiś zakamarków

Ilość oleju na podłodze nie sugeruje skapnięcia;) Zobaczę tą uszczelkę w takim razie.