Skocz do zawartości

RockShox 30 Silver TK - wyciek z pokrętła rebound.

DanielKos

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich bardzo serdecznie:)

Sprowadza mnie tutaj problem, mianowicie wyciek oleju w okolicach pokrętła rebound, pod rowerem gdy stał kilka dni w garażu pojawiła się plamka oleju a okolice samego pokrętła są widocznie zapocone, druga dolna goleń suchutka, Ktoś może miał podobny problem i wie jak go rozwiązać? Za wszystkie pomocne komentarze był bym bardzo wdzięczny. Pozdrawiam !;)

Dorzucam kilka zdjęć żeby było wiadomo o co dokładnie chodzi:

https://zapodaj.net/25ac7eaa27d7a.jpg.html

https://zapodaj.net/96792f228806d.jpg.html

https://zapodaj.net/3bdb2eecaa6c3.jpg.html

https://zapodaj.net/aea860a77b332.jpg.html

Wyciągnij pokrętło i dokręć śrubę w której owe pokrętło jest osadzone ale z głową nie ile wlezie. Jak nie pomoże to czeka Cie rozbiórka amora i możliwa wymiana uszczelki (choć wiem czy ten kawałek gumy wewnątrz dolnych lagów spełnia funkcje uszczelki czy poprostu tam jest).

Albo za słabo. Z dynamo czy bez po paru km warto sprawdzić czy śruby nie złapały luzu. Jak za mocno i zerwałeś gwint to masz problem. Wykręć śrubę obejrzyj gwint i wkręć jeszcze raz do oporu i odrobinę. Tego naprawdę nie trzeba wkręcać nie wiadomo jak mocno. Z głową.

Nie mam dynamo a odpukać nie zdarzyło mi się źle poskręcać amora.

Weź odpowiedni imbus i wyzeruj nim rebound potem wsadź pokrętło.

Edytowane przez Gość

Dzisiaj miałem chwile i rozkręciłem dolne golenie, sprawdzilem stan uszczelek i wyglądają na moje oko ładnie, po skręceniu zauważyłem że pokrętło jeżeli jest ustawione na "żółwiu" wciska się idealnie a jak mam ustawione na "królika" nie moge go docisnąć i stąd najprawdopodoniej robil się luz na uszczelnieniu rebound'a, jakieś pomysły dlaczego tak się dzieje ?:(

20180627_192046.jpg 20180627_192006.jpg

Samo pokrętło nie ma nic do wycieków. Odtłuść skręć jeszcze raz. Nawet jeśli po kręceniu pokrętłem zaczyna cieknąć to obstawiam uszkodzony tłumik lub popychacz. W tłumiku jak by nie było jest olej. Tłumik też serwisowałeś?

Blokada na poplocku dziala prawidlowo ... jest mozliwosc ze jest w nim za duzo oleju dlatego tak odbija pokretlo rebound?
Może być że za dużo wlales i jak go dobijasz ciśnienie go wybija, aby to sprawdzić wylej olej wyczyść wszytko i wlej nowy jak pisane było wyżej po 6 ml na stronę

Jedna pisze ze 5 ml musisz uwzględnić też to że jak masz w strzykawce dłuższy wężyk to bierz poprawkę by nie łac całej strzykawki tylko trzeba policzyć ile się wlewa to taka mała sugestia sam za pierwszym razem tak zrobiłem jedna odrazu olałem i zrobiłem korektę

• 6 miesięcy temu...

Mam podobny problem, zauważyłem w mojej maszynie z amortyzatorem  ROCK SHOX XC30 TK SOLO AIR 100 mm wyciek oleju na dolnych goleniach. Amortyzator nie był jeszcze serwisowany., Rower jest na gwarancji. Czy słusznym będzie przewiezienie roweru do sklepu i reklamowanie u sprzedawcy?

7 ml na lagę dolną to nie tragedia jakbyś wlał po 10 to tak. Jak masz manual do niego to lej tyle ile trzeba, jeśli leci Ci z dolnych lagów z pod śrubki to koniecznie dokręć mocniej lub wymień tą uszczelkę i dokręć tak proforma. W pewnym momencie i tak nie dokręcisz mocniej bo zacznie się kręcić rebound w kółko.

Jeżeli jest na gwarancji nie kombinuj oddaj i tyle
Powiedz że zauważyłeś wyciek jak będziesz sam kombinował powiedzą że sam zepsułeś a teraz oddajesz na gwarancję

Ewidentnie jest to nie dokrecone ale jak jest nowe to powinno być bez wycieków

Jak kupił rower na miejscu warto podjechać i dać na gwarancję
Ale jak bym miał wysyłać wystarczy zrobić jak było napisane wyżej wykręcić, wyczyścić uzupełnić olej by się nie okazało że jest za mało
Ponownie skręcić