Skocz do zawartości

Zmiana zacisków BR-M447 na SLX/XT

cieq

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
W dniu 1.07.2018 o 10:07, trollu napisał:

sam sobie zaprzeczasz, raz że nie interesuje Cię budowa tylko ma działać ale jednak oczekujesz lepszej pracy, która wynika z budowy hebla... szukanie dziury w całym wchodzi na wyższy level a ignorancja nie zna granic

toz to napisalem ze moim zdaniem hamulce za 50 f hamuja co najmniej tak dobrze jak za 140 i tu nie widze aby wyzszosc budowy hamulcow Shimano rownala sie z ich efektywnoscia- przynajmniej dla moich zastosowan. Wiec nie ma tu zadnej ignorancji. Zreszta nie zawsze cos co jest zrobione z lepszych materialow gwarantuje ze bedzie lepsze bo rowniez liczy sie jak jest zrobione.

W dniu 1.07.2018 o 18:29, SpiderMAN napisał:

Konkrety... LOL

Błagam... Nie kompromituj się już więcej...

no przepraszam Pana bardzo ze nie jestem inzynierem z zakresu budowy hamulcow rowerowych i nie potrafie podac wzoru na wyzszosc Slx-ow a jedynie opisalem swoje spostrzezenia dotyczace 3 modeli hebli z ktorych kazde uzytkowalem przez co najmniej 800 kilometrow(slx-y) i uwazalem ze moge napisac swoja opinie na ich temat. Ale chyba trafilem na czuly punkt bo wiekszosc tu wychwala produkty Shimano a szczegolnie hamulce M7000 wiec przepraszam Pajaka ze skrytykowalem cos co jest swietne. 

Edytowane przez luk30mie
Opublikowano
57 minut temu, luk30mie napisał:

no przepraszam Pana bardzo ze nie jestem inzynierem z zakresu budowy hamulcow rowerowych i nie potrafie podac wzoru na wyzszosc Slx-ow a jedynie opisalem swoje spostrzezenia dotyczace 3 modeli hebli z ktorych kazde uzytkowalem przez co najmniej 800 kilometrow(slx-y) i uwazalem ze moge napisac swoja opinie na ich temat. Ale chyba trafilem na czuly punkt bo wiekszosc tu wychwala produkty Shimano a szczegolnie hamulce M7000 wiec przepraszam Pajaka ze skrytykowalem cos co jest swietne. 

Podałeś trzy typy, posortowałeś na lepszy - gorszy z argumentacją "bo tak mi się widzi". To trochę za mało, przydałoby się napisać (choćby) do czego i jak używasz roweru. Jeżeli objeżdżasz komin, to każdy zestaw się sprawdzi, a zakup droższych hamulców, to kaprys. I tworzenie takich zestawień, przez objeżdżaczy komina, jest małym nadużyciem bo nie przetestowali hampli w trudnych/ekstremalnych warunkach.  

Ja dla kaprysu kupiłem M7000. Są lepsze od poprzednich M396, bo ładniejsze, mają inną kulturę pracy, dzięki nim wiem co to jest modulacja. A dodatkowo nie dzwonią mi w nich klocki i mają regulacje położenia klamki. 

A co do "zwolenników" Shimano, to chcę wspomnieć, że firma ta ma również zdecydowanych przeciwników. :)  

Opublikowano
Godzinę temu, Pietern napisał:

Podałeś trzy typy, posortowałeś na lepszy - gorszy z argumentacją "bo tak mi się widzi". To trochę za mało, przydałoby się napisać (choćby) do czego i jak używasz roweru. Jeżeli objeżdżasz komin, to każdy zestaw się sprawdzi, a zakup droższych hamulców, to kaprys. I tworzenie takich zestawień, przez objeżdżaczy komina, jest małym nadużyciem bo nie przetestowali hampli w trudnych/ekstremalnych warunkach.  

Ja dla kaprysu kupiłem M7000. Są lepsze od poprzednich M396, bo ładniejsze, mają inną kulturę pracy, dzięki nim wiem co to jest modulacja. A dodatkowo nie dzwonią mi w nich klocki i mają regulacje położenia klamki. 

A co do "zwolenników" Shimano, to chcę wspomnieć, że firma ta ma również zdecydowanych przeciwników. :)  

uzywam rower do dojazdow do pracy jak i w weekendy do jazdy po gorach( typu dlugie podjazdy i zjazdy). zadne enduro. Jeszcze raz podkresle tak jak w 1szym poscie ze slx sa dobrymi hamulcami- duzo lepszymi od m445 ale podkreslam w moim przypadku i przy moich zastosowaniach w porownaniu do wczesniej wspomnianych Clarke to Slxy nie sa warte swojej ceny. No i niestety nie moge sie zgodzic ze kazdy zestaw sie sprawdzi bo przy dluzszym zjezdzie m445 nie dawaly zupelnie rady( waze 110kg.) po okolo 100- 200 metrach w zaleznosci od nachylenia przestawaly zupelnie hamowac. tego problemu nie ma ani w slxach ani w Clarke.