Poul3R Opublikowano 14 Czerwca 2018 Opublikowano 14 Czerwca 2018 Cześć! Przyszła dziś do mnie nowa kaseta 11-rzędowa. Chciałem aby zamieniła obecną 8-rzędową. Niestety bębenek wydaje się być na nią za mały, dużo za mały... I stąd moje pytanie, czy na bębenek poza zębatkami powinienem zakładać też wszystkie plastikowe separatory dodane do kasety? Ja tak oczywiście zrobiłem, ponieważ wydało mi się to logiczne, ale przez to bębenek jest dużo za mały. Kłóci się to z tym co wiele osób pisze na forach, że powinno się zmieścić, albo, że brakuje 1-2mm i można coś spiłować. U mnie zakrętka nawet nie dotyka gwintu... Czy ja mam jakiś ultra mały bębenek czy może zrobiłem coś nie tak?
Poul3R Opublikowano 14 Czerwca 2018 Autor Opublikowano 14 Czerwca 2018 37 minut temu, hanus napisał: A z bębenka podkładki zdjął? nic nie ściągałem. Jakie podkładki, gdzie one się znajdują?
hanus Opublikowano 14 Czerwca 2018 Opublikowano 14 Czerwca 2018 A tym wątku wszystko ładnie widać ;-)https://forum.szajbajk.pl/topic/4159-kaseta-8-rzędowa-na-11rzedowy-bębenek/
Poul3R Opublikowano 14 Czerwca 2018 Autor Opublikowano 14 Czerwca 2018 26 minut temu, hanus napisał: https://forum.szajbajk.pl/topic/4159-kaseta-8-rzędowa-na-11rzedowy-bębenek/ Dzięki za ten wątek. Faktycznie prawie wszystko mi wyjaśnił. Problem w tym, że ja u siebie nie mam żadnych podkładek na bębenku Zastanawia mnie jednak temat SRAM i tego ich innego standardu... Skoro przerzutki, manetki oraz korbę (na kasecie nie znalazłem żadnego info) mam od sram'a to można by przypuszczać, że bębenek też będzie w ich niekompatybilnym standardzie, ale nie... Jest to Joy Tech D142DSE i w sklepach jest napisane, że "standard Shimano 8/9/10". Dodam, że kaseta to SHIMANO SLX CS-M7000. Czy jest jakaś szansa, że jakoś źle ją nakładam i przez to są za duże odstępy pomiędzy tarczami? Nie mam pomysłu co można zrobić nie tak i czemu nie pasuje.
hanus Opublikowano 14 Czerwca 2018 Opublikowano 14 Czerwca 2018 Bębenek dla sram i shimano jest taki sam.Kurcze nie wiem. Zrób może zdjęcia jak to wygląda. Może coś poradzimy ;-)
Ares Opublikowano 14 Czerwca 2018 Opublikowano 14 Czerwca 2018 Kaseta ma wejść na bębenek taka jaka jest zapakowana bez plastikowej tulei "udającej" bębenek. Jeśli tak ją osadziłeś i nadal nie ma gwintu to znaczy, że Twoja piasta jej nie przyjmie. Pisałem o tym, że jest taka opcja. Być może czeka Cię zmiana piasty.
Poul3R Opublikowano 14 Czerwca 2018 Autor Opublikowano 14 Czerwca 2018 @hanus @Ares dzięki za pomoc udało mi się przykręcić. Gdy kręciłem to nie łapał od początku, dlatego mocniej przycisnąłem klucz i w końcu złapało gwint. Trochę fuckup z mojej strony
Rekomendowane odpowiedzi