jason1612 Opublikowano 1 Listopada 2017 Opublikowano 1 Listopada 2017 Witam jak w temacie. Są wyprzedaże na koła i mam ochotę kupić jeden komplet ale mam u siebie 8rzedowa kasetę Shimano, a w kole jest założony bębenek 11rzedowy. Pytanie jest czy używając podkładek da się założyć kasetę z podkładka na bębenek i będzie to chodzić? Z góry dziękuję za odpowiedzi
Zalas Opublikowano 2 Listopada 2017 Opublikowano 2 Listopada 2017 3 godziny temu, jason1612 napisał: Witam jak w temacie. Są wyprzedaże na koła i mam ochotę kupić jeden komplet ale mam u siebie 8rzedowa kasetę Shimano, a w kole jest założony bębenek 11rzedowy. Pytanie jest czy używając podkładek da się założyć kasetę z podkładka na bębenek i będzie to chodzić? Z góry dziękuję za odpowiedzi kasety 8s mają tą samą szerokość co 10s a z tego co wiem to 10s da się założyć na bębenek 11s tylko potrzebna jest podkładka dystansowa. Tak więc jeżeli dasz odpowiedni dystans i wyregulujesz przerzutkę powinno śmigać. Pamiętaj jednak, że odrobinkę może ci się zmienić linia łańcucha jednak nie powinna być to jakaś wielka zmiana która będzie ci uniemożliwiać lub obrzydzać jazdę Jednak nie rozumiem kupowania koła z bębenkiem 11s do kasety 8s "bo okazja". Okazje trafiają się co chwilę i spokojnie można dobrać coś do swojego sprzętu... No chyba, że planujesz przejść na system 11s.
jason1612 Opublikowano 2 Listopada 2017 Autor Opublikowano 2 Listopada 2017 Planuje przejść na system 11 rzędowy 1 godzinę temu, Zalas napisał: kasety 8s mają tą samą szerokość co 10s a z tego co wiem to 10s da się założyć na bębenek 11s tylko potrzebna jest podkładka dystansowa. Tak więc jeżeli dasz odpowiedni dystans i wyregulujesz przerzutkę powinno śmigać. Pamiętaj jednak, że odrobinkę może ci się zmienić linia łańcucha jednak nie powinna być to jakaś wielka zmiana która będzie ci uniemożliwiać lub obrzydzać jazdę Jednak nie rozumiem kupowania koła z bębenkiem 11s do kasety 8s "bo okazja". Okazje trafiają się co chwilę i spokojnie można dobrać coś do swojego sprzętu... No chyba, że planujesz przejść na system 11s. Planuje przejść na system 11 rzędowy tylko chce korbę dura Ace i osprzęt ultegry czyli cena +-3500zl, a najpierw wolę pomiar mocy kupić Assioma niż zmieniać osprzęt. Więcej mi da trening z mocą dziękuję za informację
Gość Opublikowano 2 Listopada 2017 Opublikowano 2 Listopada 2017 Jak wyżej. Kaseta 8,9,10 mają tą sama szerokość różnią się tylko odległościami pomiędzy koronami. Podkładka i powinno działać bez problemu. Upewnij się tylko czy nowe koła zmieszczą Ci się w ramie.
Wooyek Opublikowano 2 Listopada 2017 Opublikowano 2 Listopada 2017 Dla potomnych, którzy trafią na ten wątek, dodam tylko że trochę inaczej sytuacja wygląda w MTB, gdzie między 8 a 11 rzędów jest pełna kompatybilność (ten sam bębenek). Wyjątkiem jest tylko oddzielny standard SRAM XD.
Gość Opublikowano 2 Listopada 2017 Opublikowano 2 Listopada 2017 (edytowane) 20 minut temu, Wooyek napisał: ten sam bębenek Bębenek 11s jest inaczej frezowany niżeli 10s dlatego przy zakładaniu kasety 10s na bębenek 11s trzeba użyć podkładki. Wymiary generalnie są te same jednak 11s jest głębiej frezowany przy kołnierzu bębenka co umożliwia założenie kasety 11s. Przykład bębenka 11s z podkładką/redukcją do 10s: Bębenki SRAM to zupełnie inna konstrukcja i przy wymianie kasety na węższą lub szerszą trzeba również wymieniać bębenek na odpowiedni. Ale nie o tym mowa... @jason1612 Jak się domyślam bębenek o jakim rozmawiamy jest w standardzie "shimano"? Edytowane 2 Listopada 2017 przez Gość
Wooyek Opublikowano 2 Listopada 2017 Opublikowano 2 Listopada 2017 55 minut temu, PrzeLuka napisał: Bębenek 11s jest inaczej frezowany niżeli 10s dlatego przy zakładaniu kasety 10s na bębenek 11s trzeba użyć podkładki. Wymiary generalnie są te same jednak 11s jest głębiej frezowany przy kołnierzu bębenka co umożliwia założenie kasety 11s. Zauważ, że ja piszę o piastach/kasetach MTB.
jason1612 Opublikowano 4 Listopada 2017 Autor Opublikowano 4 Listopada 2017 Dnia 2.11.2017 o 10:40, PrzeLuka napisał: @PrzeLuka Tak, chodziło mi o bębenek Shimano.jest najpopularniejszy więc nie pisałem dziękuję wszystkim za pomoc ! @jason1612
Gjoy Opublikowano 2 Listopada 2018 Opublikowano 2 Listopada 2018 Witajcie, mam pytanko czy ktoś może załączyć wymiary takowej podkładki, najbardziej interesuje mnie grubość oraz średnica zewnętrzna podkładki. Z góry dziękuję!
Rekomendowane odpowiedzi