Skocz do zawartości

GT KARAKORAM sport 2017

slavoog

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No właśnie ta obecna kaseta coś mi się nie podoba, takie alivio hg400 dużo nie kosztuje a będę miał punkt odniesienia, czy coś się zmieni, bo teraz czuje spore wibracje na łańcuchu, a mieści się jeszcze w granicach tolerancji.

@PiotrekGT też miałeś małe problemy z wymianą sterów? te dolne łożyska fajnie siedzą, a te górne bardzo pasowne, musiałem je dobijać lekko bo ta przecięta podkładka się nie chowała całkowicie, obawiam się że kiedyś przy wymianie tych małych łożysk będzie problem.

Opublikowano

@slavoogDomyślam się, że mówisz o podkładce między łożyakiem a górnym kapslem. U mnie tez była tam szpara, po za tym układały się jakiś miesiąc (musiałem dokrecać gwiazdkę co jakiś czas), mimo że mocno skręciłem przy wprasowywaniu. Ale po za tym teraz już zero problemów.

Opublikowano

Tak dokładnie o tej podkładce, mam nadzieję, że te stery będą bardziej szczelne, bo po rozmontowaniu fabrycznych było pełno syfu i wody. Też poobserwuje czy się nie robi luz od układania.

• 1 rok później...
Opublikowano

Dojrzałem w końcu do wymiany napędu, główny powód to starzejąca się już przerzutka Alivio, rozdygotana na wszystkie strony rzucała łańcuchem gdzie popadnie. Wymyśliłem sobie niestandardowy zestaw, żeby nie było tak banalnie i klasycznie. Jak już zmieniać przerzutkę to dlaczego by od razu nie pójść dalej chociaż chwilowo zanim wymieniłem całość testowałem opcje 3x10 i było całkiem ciekawie. Chciałem sobie jednak ułatwić podjazd do góry wymianie także uległa kaseta, łańcuch i średnia zębatka w korbie. Ostatecznie wyszedł napęd 2x10 z przerzutką i manetkami Sram GX, przerzutka przednia Deore M618 , Korba ta co była tylko teraz 22/36z no do całość dopełnia kaseta Shimano HG500 11-42. Poniżej fotki (jeszcze ze starą przerzutką przednią).

20200713_170918.jpg 20200713_170933.jpg 20200713_170942.jpg