Skocz do zawartości

Żywotność baterii.

cypreess

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Akumulatory NiCd i NiMH musiały być rozładowane przed ładowaniem. Akumulatory litowe można doładowywać w dowolnym momencie i nawet jest to dla nich zdrowsze niż cykliczne rozładowywanie do dolnego poziomu. Od lat używam LiPol-i i będę się trzymał swojej wersji. Najwięcej używam w modelach latających, gdzie akumulator doataje nieźle po ()(). Tam rozładowanie pełnego akumulatora to kwestia 5 do 15 minut. Samochody elektryczne też są pędzone na ogniwach litowych. Tam każde zdjęcie nogi z gazu skutkuje odzyskiem energii. Silnik zamieniany jest w prądnicę i doładowuje akumulator. Gdyby to było liczone za cykl, to akumulator wytrzymałby tydzień a nie ileś lat.

Ja swoje akumulatory przechowuję w dowolnym stanie naładowania, byle nie na dolnej granicy. Akumulatory litowe mają bardzo wolne tempo samorozładowania. Te co leżą dłużej sprawdzam raz do roku czy mają odpowiednie napięcie.

Opublikowano

mareq

Z tego co gdzieś czytałem  to w samochodach buforem składującym  odzyskaną z hamowania energie  są  pojemne  kondensatory ,zresztą tej energii jest niewiele  więc i kondzior nie musi być  jakiś  mega  ogromny dopiero po zapełnieniu kondziora prąd  puszczany jest na  ogniwa.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam . Mam problem . Bateria pierwszy raz rozladowala mi sie ( bosch powerpack 500) . I jak podlaczylem do ladowarki ciagle wskazuje 1 kreske naladowania.

jaka moze byc przyczyna ?

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Damianusxx napisał:

Witam . Mam problem . Bateria pierwszy raz rozladowala mi sie ( bosch powerpack 500) . I jak podlaczylem do ladowarki ciagle wskazuje 1 kreske naladowania.

jaka moze byc przyczyna ?

Spróbuj odłączyć i podłączyć jeszcze raz, może na stykach jest problem

Godzinę temu, leszcz napisał:

Tysiąc przyczyn

No może nie aż tyle ;)

1. Sterownik nie zadziałał prawidłowo o pozwolił wyczerpać akumulatory do cna i szlag je trafił i teraz już się nie naładują
  2. Sterownik szlag trafił i nie pozwala ładować
  3. Ładowarka uszkodzona
  4. podczas jazdy/gleby coś się odłączyło w baterii i teraz nie działa prawidłowo
  5. i jeszcze parę innych powodów by się znalazło

Jeżeli sprzęt na gwarancji to zawieź go do serwisu.

Jeżeli już po gwarancji no to trochę gorzej. Gdy z ciebie złota rączka albo masz dobrego elektronika (elektryk może nie dać rady) to można się pobawić i szukać przyczyny z pomocą wujka Google.

Edytowane przez TwardyBlaszak
Opublikowano

Szanse są niewielkie, ale odłącz ładowarkę od prądu i od baterii na 10 minut, następnie (kolejność ważna):

• podłącz ładowarkę do baterii,
  • włącz ładowarkę do prądu.

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Mam baterie yamaha z haibike 400wh yamaha, ktoś regeneruje te baterie? Lub jak podmienić na innego bmsa abym mógł wymienić uszkodzone ogniwa

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam ja mam taką bateria pasb2 yamaha z haibike zablokowaną świecą 2 skrajne diody ktoś potrafi odblokować taką baterie? 

Opublikowano

Z tego co ustaliłem śmietnik, bms całkowicie się blokuje i nikt tego nie ominie.

Wysłane z mojego RMX2202 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Bateria po około 100 cyklach ładowania i wydajności między 75-100% powinni ukarać producenta za produkcie elektrosmieci bo akumulator dobry a oprogramowanie robi z niego śmiecia bo go blokuje. Nawet serwis tego nie ogarnia?

Opublikowano

Jest zablokowana czy można używać? Moja jak była na serwisie to nie było jej 2 miesiące po czym stwierdzili Niemcy że jest ok. Jak wyłączała się przy 30% przed serwisem tak i po. Jeśli bateria nie ma gwarancji to nie wymieniają tylko można kupić nową.

Wysłane z mojego RMX2202 przy użyciu Tapatalka