Skocz do zawartości

Wybór owijki

Filipeu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, gdzie znajdę taką owijkę?

36653582276_07f1f8af79_c.jpg

Chodzi o to, aby była jak plastikowa, gładka cienka. 

Bora i quick step na podobnych jeżdzą. 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Jaką owijkę wybrać do roweru szosowego - Specjalized Allez? Kto produkuje waszym zdaniem najlepsze - Lizard Skins, Fi'zi:k, Bontrager, a może pójść w owijkę od Specjalizeda? Ktoś ma przetrzepany rynek i ciekawe doświadczenia?

Opublikowano (edytowane)

Rynku nie mam przetrzepanego ale mogę  napisać coś o owijkach jakie używałem/używam.

- Fizik Soft Touch - miła w dotyku jak zamsz, dość łatwa w czyszczeniu. Mało elastyczna przez co trzeba dość ciasno zawijać, podklejana klejem przez co poprawki sę dość kłopotliwe, zbytnie nie tłumi drgań i dość łatwo się przeciera. Ogólnie nie polecam.

- Pro Sport Comfort- elastyczna, bardzo łatwa do zakładania, praktycznie nie łapie zabrudzeń, podklejana na siliconowym pasku. Średnio tłumi drgania, łatwo łapie odkształcenia i mogła by być nieco przyjemniejsza w dotyku.

- San Marco Corsa Dynamic - komfortowa, miła w dotyku dość dobrze tłumi drgania.Na siliconie. Średnio łatwa do założenia, bez użycia odpowiedniej siły lubi się zsuwać. Łatwo zbiera kurz.

- Specialized S-Warp Roubaix - świetne tłumi drgania, miła w dotyku  i dość łatwa do nawijania.Posiada od spodu siliconowe paski. Zbiera kurz.

Edytowane przez Nemrod
  • Pomógł 1
Opublikowano

Hej. Jako że obecna owijka choć ładna, to niestety niezbyt przyjemna w dotyku i raczej słabo tłumi drgania, potrzebuję kupić nową. W oko wpadły mi Fiziki w wersji soft. 

https://m.bikester.pl/fizik-superlight-soft-touch-owijka-kierownicy-fizik-logo-czarny-312856.html

https://m.bikester.pl/fizik-performance-soft-touch-owijka-kierownicy-czarny-365058.html

Pierwsza mi się badziej podoba, ale jest to wersja superlight, czyli o grubości 2 zamiast 3mm. Może ktoś używa/używał i podpowie czy jest jakaś zauważalna różnica między nimi? Ewentualnie coś komfortowego od innych producentów?

Opublikowano (edytowane)

Ja używałem superlight. Miła w dotyku i łatwa do czyszczenia...tyle z zalet.

Łatwo się przeciera, słabo tłumi, klej którym jest podklejona strasznie schodzi ( lepiej brać owijke na podklejonym pasku siliconowym) i wrazie ewentualnych poprawek paprze część owijki która była pod spodem.

Jeżeli chcesz dobrego tłumienia to polecam specialized roubaix s-warp.

W tym temacie krótko opisałem owijki jakich używałem: 

Edytowane przez Nemrod
Opublikowano

Nie miałem dodatkowych wkładek żelowych. Na przełaju mam dwie owijki. Fizika light a na nim San Marco. Jak będę w domu mogę zrobić fotę jak to wygląda.

Opublikowano

Zamówiłem owijkę Pro Sport Team i te pady żelowe, wyszło 70zł więc w sumie tyle co sama owijka u konkurencji. Dam znać jak przetestuję.

Opublikowano

W sobotę testowałem Meridę Reacto 6000 i spodobała mi się owijka, była bardzo komfortowa i przyjemna w dotyku. Wiecie może co to za model? Panowie ze stoiska nie potrafili powiedziec jaki to model.

Opublikowano

Tego nikt nie wie :D u mnie w Cyclocrossie była taka sama i nikt u 2 dystrybutorów nic nie wiedział.

Opublikowano

Miałem trochę owijek, fizik, majfrend, prologo itp. i odkąd kupiłem supacaz to już przy niej zostałem, może kiedyż jeszcze przetestuję Lizadskins bo podobno też jest super :) 

Opublikowano

Owijka Pro + pady żelowe zdecydowanie lepiej tłumią drgania. Sama kierownica ma też teraz większą średnicę (nie jakoś zauważalnie, ale na pewno wyczuwalnie), a przez to lepszy chwyt. W dotyku też jest przyjemna. Jeden minus - jest dosyć śliska przy dłoniach bez rękawiczek.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Link nie działa. Sam zastanawiam się nad zakupem nowej owijki. Obecna która posiadam jest taka sobie. Myśle o owijce fizika lizadr skin. Obie w kolorze białym.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

Opublikowano
4 godziny temu, Antyszprycha napisał:

Link nie działa. Sam zastanawiam się nad zakupem nowej owijki. Obecna która posiadam jest taka sobie. Myśle o owijce fizika lizadr skin. Obie w kolorze białym.

Dziwne ze nie dziala

chodzi mi o PRESA CORSA DYNAMIC

chxe czarne-fajnie będą się komponować 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Gregory34 napisał:

Miałem coś takiego od Fizika

https://www.cyklomania.pl/fizik-owijka-superlight-tacky-logo-biala,id4477.html

same właściwości owijki suuuper ,natomiast utrzymanie czystości masakra .Jak już złapała troszkę brudu to koniec.Nie szło tego doczyścić niczym,robiły się takie delikatnie szare przebarwienia i już nie było tak pięknie i czyściutko biało 🙂

właśnie o takiej myślałem :) Może spróbuje ten lizard skin.

Link już działa:)

Edytowane przez Antyszprycha
  • Pomógł 1
Opublikowano
5 godzin temu, Gregory34 napisał:

Miałem coś takiego od Fizika

https://www.cyklomania.pl/fizik-owijka-superlight-tacky-logo-biala,id4477.html

same właściwości owijki suuuper ,natomiast utrzymanie czystości masakra .Jak już złapała troszkę brudu to koniec.Nie szło tego doczyścić niczym,robiły się takie delikatnie szare przebarwienia i już nie było tak pięknie i czyściutko biało :-) 

Nie chce tyle wydać.Cenowo mniej więcej jak te co podalem

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jeżeli jeździsz w rękawiczkach, to mogę polecić Pro Sport Control. Na allegro do dostania już od 35-40zł.

Opublikowano
W dniu 15.08.2018 o 08:28, Antyszprycha napisał:

Też myślałem o Lizard Skin, ale po przeczytaniu tego artykułu zdecydowałem się na Supacaz i jestem bardzo zadowolony.

http://www.cyclingstu.com/supacaz-super-sticky-kush-bar-tape-review/

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 20.06.2018 o 14:01, Stryjek napisał:

Miałem trochę owijek, fizik, majfrend, prologo itp. i odkąd kupiłem supacaz to już przy niej zostałem, może kiedyż jeszcze przetestuję Lizadskins bo podobno też jest super :) 

Jednak lizadr Sklins jest według mnie fajniejszy, łatwiej się nawija, ładniej wygląda, lepiej się czyści. 

Jedyna wada jak na razie to zdarza się że owijka potrafi się rozwarstwić, miałem takie miejsce po sezonie używania, nawinąłem ciaśniej i ukryłem to miejsce. 

Ogólnie obie są super i mogę z czystym sumieniem je polecić. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Podepnę się pod temat. Chcę wymienić owijkę, samemu. Znalazłem taki film i w sumie na jego podstawie chcę to zrobić.
Jakieś jeszcze sugestie czy podpowiedzi na co zwrócić uwagę? 
Odnośnie klamek wybiorę chyba trzecią metodę od 8:15.

Opublikowano

Ja uczyłem się nawijać na tym filmie, jak się przyłożysz to wychodzi bardzo ładnie.

d2fbb747e844766fec04a2e3bc0a31bd.jpg

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to! 1