Skocz do zawartości

Wymiana kasety 11-36 na 11-42 lub 11-46, napęd 1-10 jaka przerzutka

magikmajster

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Czy może mi ktoś doświadczony podpowiedzieć czy przy napędzie 1-10 dam radę wymienić obecnie używaną kasetę 11-36 na 11-42 (lub 11-46 choć nie sądzę po zapoznaniu się z kilkoma postami). Mam przerzutkę Deore XT M786 SG, czy ona obsłuży największą zębatkę (w specyfikacji shimano wskazany jest maksymalny zakres 36T)? Jeśli coś takiego nie podejdzie to co byście doradzili za rozsądne pieniądze? Nie jestem jakimś maniakiem od czasu do czasu robię wypady po górach ale przy obecnym przełożeniu wymiękam na podjazdach. Nadmienię że zmiana napędu na 2-10 nie jest do końca moim celem z kolei 1-11 na razie z troszkę za drogie (nie jeżdżę tak dużo żeby doinwestować 2tyś w rower). Z góry bardzo dziękuję.

Opublikowano

Niektórzy mówią że działa. Inni że działa ale kultura pracy jest kiepska. Ja polecam zmienić przerzutkę na 11rz SLX M7000 ;)

Opublikowano

Cześć Puncu

Ale wiesz konkretnie czy z tą przerzutką będzie działało czy tak tylko domniemasz? Czytałem na forach o zestawach  11-42 z Deore XT M786 ale SGS nie wiem czy w przypadku 1-10 długość wózka będzie miała aż takie znaczenie. Z tego co ludzie też piszą to stosują jakieś patenty do przerobienia mocowania przerzutki tak żeby ją nieco obniżyć pytanie tylko czy taki myk wystarczy żeby chwyciło zębatkę 46 czy jednak 42 to max co się da wycisnąć z tego.

Opublikowano

https://www.cyklomania.pl/wolf-tooth-components-lacznik-goatlink-10s-shimano,id8787.html

Wrzucam po raz n-ty ;)

Producent tego dynks gwarantuje poprawę pracy z zębatką 42T,

o 46T raczej zapomnij bez przesiadki na M7000 lub M8000 tutaj się nie obejdzie.

Chyba, ze chcesz eksperymentować z https://www.bike24.com/p2147981.html

Ten jest przeznaczony do przerzutek 11s, tutaj w teorii ta kaseta z największą koronką 46T powinna zagadać, ale to już eksperyment, mało znam osób które się w takie zabawy pchają.

Opublikowano
1 godzinę temu, SpiderMAN napisał:

https://www.cyklomania.pl/wolf-tooth-components-lacznik-goatlink-10s-shimano,id8787.html

Wrzucam po raz n-ty ;)

Producent tego dynks gwarantuje poprawę pracy z zębatką 42T,

o 46T raczej zapomnij bez przesiadki na M7000 lub M8000 tutaj się nie obejdzie.

Chyba, ze chcesz eksperymentować z https://www.bike24.com/p2147981.html

Ten jest przeznaczony do przerzutek 11s, tutaj w teorii ta kaseta z największą koronką 46T powinna zagadać, ale to już eksperyment, mało znam osób które się w takie zabawy pchają.

Dzieki Spider,

śledzę już Twoje wcześniejsze wpisy i widziałem że wrzucałeś ten goatlink, czekam też czy w końcu Jedras wrzuci fotki z wymiany tego Sunrace 11-42 (miał tam do dyspozycji XT M786 SGS) i ciekawy jestem czy testował to bez  Goatlinka i jak to działało. 

Jeśli chodzi o Goatlink to za tą kase wolałbym dołożyć do m7000 a nie kombinować ze starą XT. Pytanie tylko czy do m7000 podejdzie mi obecna manetka z XT 10s czy nie?

Na razie chcę tak pokombinować żeby nie inwestować za dużo kasy bo jeżdżę sporadycznie(wymiana samej kasety), a jeśli okaże się że to kombinowanie ze starą XT jest bez sensu to może zamiast dalszej zabawy i inwestowania w 1x10 11-46 (nowa kaseta, przerzutka i może manetka) zastanowię się czy nie dołożyć i nie wymienić już całego napędu na 1x11.  

Opublikowano
2 minuty temu, magikmajster napisał:

Pytanie tylko czy do m7000 podejdzie mi obecna manetka z XT 10s czy nie?

DynaSys i DynaSys II mają ten sam ciąg linki, będzie działać...

Opublikowano (edytowane)

To jeszcze inne pytanie bo widzę że raczej idzie to w kierunku wymiany przerzutki i jesli już to w tym układzie z m7000 skłaniałbym się ku kasecie 11-46, ale tutaj pytanie czy do takiego przełożenia bardziej korba z blatem 30, 32, czy 34 (obecnie mam 34 i już zamówiłem 30 bo nastawiałem się jednak że pójdę w rozwiązanie 11-42 z obecną XT z tyłu)

Ewentualnie chciałem jeszcze się poradzić jak wygląda żywotność kaset z aluminiową zębatką 42? Są nieco lżejsze (~50g) ale jak z wytrzymałością tego i eksploatacją?

Czy warto skusić się ceną i wybrać SHIMANO DEORE 11-42 CS-HG500,  http://allegro.pl/shimano-deore-kaseta-11-42-cs-hg500-mtb-10rz-zg-i7247513757.html#thumb/3

czy może lepiej którąś z Sunrace

Stalowa MS3 http://allegro.pl/sunrace-kaseta-ms3-11-42-10-rz-shimano-sram-srebr-i7124533756.html

Alu MX3 http://allegro.pl/sunrace-kaseta-csmx3-10rz-srebrna-11-42t-i7209824452.html#thumb/2

Edytowane przez magikmajster
Opublikowano

Jakby ktoś jeszcze miał wątpliwości to podrzucam filmik XT 786 SG z kasetą 11-42 jakoś śmiga przetestuję to i sam dam znać

Opublikowano (edytowane)

U żony w rowerku założyłem kasetę 11-42 z przerzutką XT 781 i też smiga. Ta sama przerzutka z kasetą 11-46 nie ogarnia największej zębatki 

Edytowane przez quattro
Opublikowano
W dniu 26.05.2018 o 10:57, magikmajster napisał:

Jakby ktoś jeszcze miał wątpliwości to podrzucam filmik XT 786 SG z kasetą 11-42 jakoś śmiga przetestuję to i sam dam znać

Widziałem i sam niedługo sprawdzę z CS-HG500-10 11-42T, z tymże ja mam wózek długi SGS ;)

Opublikowano

No wlasnie jestem po nieudanej probie zalozenia tej kasety do przerzutki xt 786 sg. Sruba B wkrecona na maksa z wymontowanym plastikiem, przerzutka zachacza w dwoch miejscach piewsze to wozek przy gornym kółku haczy o zęby koronki 42 przy zmianie z 37 na 42. Drugie to trzpień od mocowania linki również zachacza o zęby 42 zarówno przy zmianie z 37 na 42 oraz na najniższych koronkach. 

Dodam że dzisiaj robiłem to w pośpiechu i mogłem coś źle wyregulowac muszę popytać bardziej doświadczonych osób czy ja coś może  źle ustawiam. Wydaje mi się że na tym goatlinku przerzutka byłaby lepiej ustawiona względem kasety ale szkoda na goatlinka kasy już chyba lepiej zainwestować w m7000. Dam znać jak coś wymyślę. Tymczasem czekam też na sugestie innych czy coś z tym podzialali. 

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 25.05.2018 o 11:28, magikmajster napisał:

Ewentualnie chciałem jeszcze się poradzić jak wygląda żywotność kaset z aluminiową zębatką 42? Są nieco lżejsze (~50g) ale jak z wytrzymałością tego i eksploatacją?

Czy warto skusić się ceną i wybrać SHIMANO DEORE 11-42 CS-HG500,  http://allegro.pl/shimano-deore-kaseta-11-42-cs-hg500-mtb-10rz-zg-i7247513757.html#thumb/3

czy może lepiej którąś z Sunrace

Stalowa MS3 http://allegro.pl/sunrace-kaseta-ms3-11-42-10-rz-shimano-sram-srebr-i7124533756.html

Alu MX3 http://allegro.pl/sunrace-kaseta-csmx3-10rz-srebrna-11-42t-i7209824452.html#thumb/2

Podbijam pytanie

Jak wypada trwałość CSMS3 vs. CS-HG500 ?

Opublikowano

Im większy tryb tym mniejsze znaczenie ma twardość metalu. Łańcuch wspiera się na dużej ilości zębów i prędzej wrzucisz kasetę bo się zużyła na dole niż na górze. 

Opublikowano

Tryby te same co u autora zacytowanego wpisu - 11-42

Opublikowano

Jak już takie połączenie to Autor filmiku powinien dać dłuższy łańcuch o 2 ogniwa, przerzutka by się tak nie wyginała nienormalnie.

Opublikowano

mam taka jedna sztuczke,  prawdopodobnie posiadasz korbe na 2 lub 3 blaty,  mozna to zrobic tak, ze dajesz dwie zebatki,  "glowny bieg"  30-38t    oraz zebatke 22t na podjazdy,  jak zmienic bieg z przodu bez przedniej przerzutki?  jak to czym, lapkami 😜  sam tak mam i jest ok,  co do kasety,  zobacz sobie na http://home.earthlink.net/~mike.sherman/shift.html  jak to wyglada,   taki slx 7000 to kilkadziesiat pln doplaty w stosunku do deore  a wedlug mnie powinien dzialac na 10s,  bedziesz mial na przyszlosc poniewaz obsluguje takze 11 rzedow i nie wiem czy nie polecalbym od razu przejscie na 11s,  skoro planujesz wymienic kasete oraz przerzutke to by jezdzic na 11s dorzucasz tylko manetke oraz lancuch.....  jesli nie interesuje cie 11s to wez deore m6000  koniecznie z srednim wozkiem poniewaz obsluguje zebatke 42t  dlugi wozek max 36t,  teraz zobaczmy co nam wyjdzie z polaczenia kaseta 11-42 10s oraz blat 34t    zakres predkosci 38kmh - 10 km przy kadencji 90 oraz kole 29x2.1  (zalozylem ze takie masz)  a teraz jesli trafi ci sie taki podjazd na ktorym wymiekniesz,  nie dasz rady jechac te 8 kmh, po prostu bierzesz lancuch do lapek oraz recznie przerzucasz na zebatke 22t co spowoduje ze pojedziesz 6.4 kmh  na tym przelozeniu chyba nie ma podjazdu nie do zrobienia,  jeszcze co do "glownego biegu"  polecam zebatki owalne, jakos tak wiecej mocy przy ruszaniu z niskiej kadencji, lepiej sie podciaga pedal jezdzac w spd

co do tego ze przerzutka nie obsluzy takiego przeskoku (34 - 22t)   nie jest to problemem, no chyba ze chcesz jezdzic na 22 - 11   to wtedy tak......

a co do ceny 2 tys pln   nie wiem skad ci sie wziela taka kwota,  policzylem ze za naped full slx  (manetka przerzutka kaseta)  +  lancuch campagnolo 11s wyszlo mi ~670

a zreszta - skoro jedyne czego ci brakuje, to przelozen do jazdy pod gore - a masz 1x10 wiec tarcza to conajmniej 30t a raczej 32t,  to najtanszym najszybszym sposobem na wiecej biegow do jazdy pod gorke jest kupienie zebatki 22t za 30-40zl wazacej tyle co kromka chleba oraz przykrecenie do korby,  obecnie na 32/36  jedziesz 10.9 kmh   na biegu 22/36 jedziesz 7.6 kmh  wiec jest to o 30% lzejsze przelozenie

Opublikowano

Przerzutki 10 i 11 mają inny wózek w budowie:

239177_2246441.jpg i i-shimano-przerzutka-tyl-xt-rd-m786-shad

Gdzie 11 mają asymetryczne mocowanie wózka przerzutki przez co górne kółeczko wysuwa się bardziej w dół podczas zmienianiu biegów:

przerzutki.thumb.jpg.038c27c044f355969462307833c560ad.jpg

Opublikowano

Dzięki za propozycję SlickTyres. Nie było mnie tu trochę ale odgrzebujac temat powiem tak. Były na początku problemy z ustawieniem mojego xt jak już to opisywałem kombinowanie i cudowanie po czym znużony tematem oddałem rower do serwisu i problem sie rozwiązał w 5 minut a byl bardzo prozaiczny bo okazało sie ze mocowanie na ramie było nieco przekrzwione rach ciach i przerzutka zaczęła śmigać ja ta lala.

Co do ceny zestawu z slx m7000 owszem dzisiaj kupisz go za około 700 złotych ale jak post pisałem to ceny były zgoła inne.

Tak czy owak jeśli ktoś się jeszcze zastanawia nad tym czy xt 786 bedzie smigac z kaseta 11-42 to mówię że tak. Czy kultura pracy jest gorsza - ja nie odczuwam żadnego dyskomfortu, poszczególne przełożenia wchodzą bez problemu.

Jesli chodzi wytrzymałość aluminiowej 42T to ja nie zauważyłem żadnego nadmiernego zużycia. 

Opublikowano

Czasami się udaje taki miksy to fajnie że Tobie się udało :)

Opublikowano

to powiem ci skoro ci tak zalezy na leciutkich przelozeniach, a i tak nie jezdzisz duzo po gorach, zakup sobie zebatke 22t,  nie wiem co masz teraz z przodu, ale przelozenie bedzie znacznie lzejsze, od siebie napisze ze mam 38t owalna (w zasadzie powinienem napisac 40t zwykla bo mniej wiecej na to wychodzi)  a z tylu 11-34  no i..... przynajmniej wyrobie sobie noge na gory w ktore planuje sie wybrac, jakies tam gorce czy bielsko enduro trails, i w zasadzie tylko tam bede tej malej uzywac wiec nie mam tak ze co chwile musze przerzucac, w swojej okolicy kazdy podjazd robie na 38ov/34 a ze jestem leniem smierdzacym to no wlasnie nie bedzie mi sie chcialo tego robic zeby te 100m pod gorke przejechac na spokojnie  nie dochodzac do hr max oraz palenia w nogach,   raczej nie bedziesz narzekac na trwalosc aluminium w tej wielkosci, mialem kiedys 26/36/48  z czego na blacie 48 zrobilem spokojnie 3000km  nie ma sladow zuzycia poza zdarta farba

Opublikowano

Witam Wszystkich:)

Jestem nowy na forum, chociaż wiele razy czerpałem już z niego wiedzę.

Po długich rozważaniach ze względu na sztywne osie zamówiłem Kellysa Gate 30
https://www.kellysbike.com/pl/mtb-xc-c625/gate-30-29-p57727

Teraz obawiam się jednak że przy korbie 26/36 i kaseta 11-36 10rz zabraknie mi miękkiego przełożenia przy jeździe w górach.
Pomyślałem więc o wymianie kasety na 11-42T. Z wpisów na forum wynika, że tylna przerzutka XT m781 będzie miała kłopot z obsługą 42T. Musiałbym wymienić też przerzutkę a jedyną (chyba) która to ogarnie to Deore m6000. Gate 30 ma ramę boost148 i mocowania przerzutek tylnej i przedniej Direct Mount, więc po analizie specyfikacji Shimano wyszło że jedyna przerzutka tylna która to ogarnie to Deore RD M6000 GS. Jeśli się mylę to proszę poradzcie, która jeszcze.

Drugą opcją byłoby wymiana malej tarczy na korbie na mniejszą, jednak zależy mi też żeby większą została 36T. Przednia przerzutka to Deore M6020-D i wg specyfikacji Shimano ona nie ogarnie większej różnicy niż 10T na korbie. Alternatywy do 10 rzędów też nie widzę.

Czy możecie doradzić najlepsze rozwiązanie w tej sytuacji? Z góry dziękuję.

Wymontowane z roweru nowe elementy zamiarzam sprzedać.

Tak wiem:) Idealny byłby Gate 50 gdyby... nie kolor ramy, który wyjątkowo mnie nie przekonuje.

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
48 minut temu, przemoo napisał:

XT m781

Tutaj sądzę że zależy jaki masz wózek jak masz SGS wtedy powinno działać

Możesz kupić przerzutkę m7000 11 rzędów będzie działać też bardzo ładnie (czemu 11 bo może zmienisz zdanie i będziesz chciał 1x11 ,i z drugiej strony działa bardzo płynnie )

Opublikowano
Tutaj sądzę że zależy jaki masz wózek jak masz SGS wtedy powinno działać
Możesz kupić przerzutkę m7000 11 rzędów będzie działać też bardzo ładnie (czemu 11 bo może zmienisz zdanie i będziesz chciał 1x11 ,i z drugiej strony działa bardzo płynnie )
Dzięki. Nie myślałem o SLX m7000. Będzie działał bez problemu na 10rz z manetkami deore m6000? Są jakieś minusy tego rozwiązania?

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Chcesz kasetę 42 więc spokojnie będzie działać ,miałem tak z kasetą 46 i było spoko .Manetka spokojnie pociągnie przerzutkę ,zostanie tylko dobra regulacja