Skocz do zawartości

Pomocy przy dobraniu kompletu sterów!!

ubylicki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Drodzy Forumowicze. Prośba o pomoc w dobraniu sterów. Mam ramę jeśli chodzi o widelec typu tapered z montowaniem ahead. U góry 1 i 1/8" na dole 1,5 ". Oryginalne stery Neco H159. Montowanie ZS44 i ZS55. Wymieniłem widelec na lepszy z prostą rura sterowa. Nałożyłem przejściówkę z prostego na tapered I nie potrafię dobrać sterów. Neco H159 są niedostępne. Próbowałem neco H156 ale nie pasują. Potrzebuję namiarów na dobrej jakości stery do takiego zestawu. Ktoś potrafi pomóc? Rama 29 ALUMINUM 6061 D/B MAIN , 1 1/8

Opublikowano

Miałem amor z tapered rurą tak?

Rama też jest tapered tak?

Kupiłeś nowy amorz prostą rurą tak?

dałeś przejściówkę na stery tapered tak?

i nie pasują Ci teraz to do sterów?

Opublikowano

Dokładnie tak. Całość działa ale jak stringi babci. Stare stery skrzypią niemiłosiernie. Potrzebuję lepszych sterów. Tylko nie wiem co kupić. Założyłbym nawet ten sam model Neco H159 ale jest niedostępny. Te stare stery strasznie skrzypiały od nowości. I nie pomogły reklamacje ani jak się wkurzyłem moja własna praca. Zdecydowanie potrzebuję czegoś lepszego jakościowo.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Stery założone. Sukces połowiczny. Górna część - czyli ZS44 pasuje idealnie. Za to dolna zwyczajnie wypada i nie dało jej się zamontować. Rozmiar (fi) jest taki sam jak starych sterów ale kształt samej miski (wbijanej w ramę)  jest inny i nie można dolnych sterów wcisnąć, bo po włożeniu wypadają. Najwyraźniej jest to ZS55 ale z małym ale i to coś ima znaczenie.
Jakieś porady? Po wymianie było fajnie bezgłośnie przez pewien czas, teraz znów jest skrzypienie, choć mniejsze (co wynika z obecnej konfiguracji: górne stery model wyższa średnia półka, a dolne te same stare kiepskie czyli wg specyfikacja ZS55/39.8). Kupiłem stery TOKEN TK035A-55, wg specyfikacji:

Semi-integrated; 44 mm taper 55mm; 1-1/8" taper 1,5 ; ZS44/28,6 | ZS55 /40 Premium 130 g

Co może pasować na tę dolną część rury sterowej?

Opublikowano

Czekaj, co Ci wypada z dołu? Miska czy łożysko? 

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 10.06.2020 o 12:40, Kruk napisał:

Czekaj, co Ci wypada z dołu? Miska czy łożysko? 

Odświeżę temat. Przemęczyłem się sezon że skrzypieniem. W nowym czas wyruszyć w drogę bez skrzypienia.  Wypada miska. Co wynika z jej kształtu. Średnica jest ok, ale kształt krawędzi od dołu do góry jest taki że po włożeniu wypada jak źle założona plomba bardzo dziwna tą rama, ake taka mam i muszę coś wymyślić.