Skocz do zawartości

Wyjące hamulce

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

do jeżdżenia wokół komina - cokolwiek będzie ok. Ale jak jadę z górki gdzie jest ciężko podejść to chcę mieć pewność, że jestem w stanie się zatrzymać tam gdzie chcę. Żywiczne klocki nigdy nie dawały mi tego komfortu psychicznego 

Dzisiaj jak zjeżdżałem spod zamku w Olsztynie to kumpel ruszał chwilę za mną i słyszał jak jakiś gość patrząc na mnie skomentował "musi mieć dobre hamulce" xD Mam dobre hamulce ;)

U mnie zacisk Zee i metaliczne klocki na zimno zjeżdżając trawnikiem spod sklepu hamują jak każdy inny hebel. Ale jak na długim zjeździe z żywicznymi po prostu się zastanawiałem czy przed następnym winklem będzie czym hamować to teraz jednym palcem naciskam klamkę i hamuję, tylko tyle i aż tyle 

Opublikowano
9 minut temu, Sziva napisał:

Mi ostatnio tak udało się ustawić v-brake'i w 18-letnim rowerze Giant Boulder, że Bogiem a prawdą stwierdzam, iż na sucho i zaraz po starcie hamują lepiej niż moje pozostałe dwa zestawy hydraulików za grube pieniądze. Może hydrauliki muszą mi się podocierać, może na długich zjazdach pokażą pazur, ale póki co efektu wow nie widzę.

Używasz do typowych zastosowań, to po co ci specyficzne klocki? Tu, jak czytam, trollu zjeżdża po pionowym, to raczej potrzebuje. Ja też, jak będę zjeżdżał ze Skrzycznego pomyślę o półmetalikach. A tak, na moje rajzy po lesie i góra 100 metrowe (różnica poziomów) zjazdy, to i tak mam dobre hample. 

Opublikowano

Mam taką cyklozę ostatnio, że tylko patrzę na co jeszcze pieniądze w rowerze wydać. Mam nadzieję, że w tym sezonie pojeżdżę na tyle, że wszystkie inwestycje okażą się trafne :) 

Opublikowano (edytowane)

po pionowym może nie ale jak raz czułem specyficzny zapach gorących hamulców - który wcześniej znałem tylko z samochodów - sprawdziłem czy to z moich tarcz to teraz już wiem, żeby tarczy paluchem nie tykać bo parzy xD

Sziva masz rower kompletny, jak chcesz na chama wydawać kasę to zawsze możesz zainwestować w kaszimę czy Ohlinsa ale po co :P 

Nie to, żebym miał coś do ohlinsa, jakbym nie patrzył na cyferki na rachunku to na pewno miałbym ich zawias, bo tak xD

Edytowane przez trollu