Gość Opublikowano 14 Maja 2018 Opublikowano 14 Maja 2018 Hej, kupiłam klocki EBC Gold do przedniego hamulca DB5 i tarczy centerline 180mm. Założyłam, przejechałam się kawałek, zahamowałam i uszy mi odpadły. Wróciłam do domu, przemyłam wszystko alkoholem izopropylowym, klocki opaliłam nad żarową zapalniczką, zmatowiłam papierem ściernym, obmyłam alkoholem izopropylowym, od nowa ustawiłam zacisk, nałożyłam odrobinę smaru miedziowego między tłoczki a klocki, przejechałam się kawałek, zahamowałam i znowu mi uszy odpadły (a ja półgłucha jestem). Czy to jest kwestia dotarcia tych klocków czy po prostu ten zestaw (EBC+centerline) już tak ma i koniec?
Franz Mauer Opublikowano 14 Maja 2018 Opublikowano 14 Maja 2018 Zainwestuj 29.99 zł na klocki z Decathlon. Co prawda to połmetaliki, ale jakościowo bardzo dobre. Przy okazji sprawdzisz czy to problem klocków czy tarcz.
Gość Opublikowano 14 Maja 2018 Opublikowano 14 Maja 2018 2 godziny temu, Franz Mauer napisał: Zainwestuj 29.99 zł na klocki z Decathlon. Co prawda to połmetaliki, ale jakościowo bardzo dobre. Przy okazji sprawdzisz czy to problem klocków czy tarcz. Wcześniej miałam półmetaliczne A2Z z przodu i nie było takich problemów. Wyjęłam A2Z, włożyłam EBC i szał.
gregor1-79 Opublikowano 14 Maja 2018 Opublikowano 14 Maja 2018 2 godziny temu, Franz Mauer napisał: Zainwestuj 29.99 zł na klocki z Decathlon. Co prawda to połmetaliki, ale jakościowo bardzo dobre. Przy okazji sprawdzisz czy to problem klocków czy tarcz. Ja właśnie zainwestowałem w jedną parę na tył bo już nie było tam nic i po przejechaniu 60km. zaczęły robić hrrrrrrrrrrr!!! ale jak już się zagrzeją to jest normalnie. Dziś kurier przyniósł dwa komplety pół metalicznych shimano i założyłem jeden komplet na przód,po przejechaniu 40 km.i dotarciu ich na zjazdach :shimano nadal są ciche a te z decathlona muszą się zagrzać żeby dorównać im akustycznie(hamuja tak samo). Jeżeli shimano dalej będą takie ciche,to drugi nie rozpakowany jeszcze komplet zastąpi na tyle te charczące z decathlona.
Gość Opublikowano 15 Maja 2018 Opublikowano 15 Maja 2018 Ja chyba z dzwonka zrezygnuję, bo hamulce wydają taki dźwięk, jakby się blacha w Tytanicu o górę lodową darła. Dzieci w piaskownicy zamierają, gdy przejeżdżam obok i hamuję.
Gość Opublikowano 18 Maja 2018 Opublikowano 18 Maja 2018 Co do EBC to ja miałem Goldy w mechanikach Shimano dawno temu. Były dość ciche, choć trochę czasu im zajęło by takimi być, z początku hamowania były brutalne i niezbyt miłe dla ucha...
Gość Opublikowano 18 Maja 2018 Opublikowano 18 Maja 2018 10 minut temu, SpiderMAN napisał: Co do EBC to ja miałem Goldy w mechanikach Shimano dawno temu. Były dość ciche, choć trochę czasu im zajęło by takimi być, z początku hamowania były brutalne i niezbyt miłe dla ucha... Dzięki wielkie za tę informację! Spróbuję je podocierać z dala od cywilizacji i może ucichną.
Gość Opublikowano 18 Maja 2018 Opublikowano 18 Maja 2018 Teraz, Sziva napisał: Dzięki wielkie za tę informację! Spróbuję je podocierać z dala od cywilizacji i może ucichną. Możesz je spróbować delikatnie przetrzeć papierem ściernym przed tym zabiegiem. Standardowa przypadłość tych klocków to piszczenie gdy są mokre, ale tak to chyba mają wszystkie. Następne kupię chyba discobrakes ceramiczne na testy u @SzajBajk-a
Gość Opublikowano 18 Maja 2018 Opublikowano 18 Maja 2018 Już je i przecierałam papierem i wypalałam i moczyłam w alkoholu izopropylowym. Wyją nadal. Co do ceramicznych klocków, to też mam na takie chrapkę.
trollu Opublikowano 19 Maja 2018 Opublikowano 19 Maja 2018 ja mam EBC gold - nowe po odtłuszczeniu wyły niemiłosiernie ale były jak heble w samochodzie MIB. Ogólnie - trzeba im chyba dać nieco czasu i porządnie je przegonić. Nie pamiętam, żeby ostatnio wyły czyli chyba przestały Wybierz się na jakąś górkę gdzie będziesz mogła się trochę napędzić i najlepiej na dłuższym dystansie żeby było trochę miejsca do mocnego hamowania, powinny się dotrzeć
Gość Opublikowano 19 Maja 2018 Opublikowano 19 Maja 2018 Godzinę temu, trollu napisał: ja mam EBC gold - nowe po odtłuszczeniu wyły niemiłosiernie ale były jak heble w samochodzie MIB. Ogólnie - trzeba im chyba dać nieco czasu i porządnie je przegonić. Nie pamiętam, żeby ostatnio wyły czyli chyba przestały Wybierz się na jakąś górkę gdzie będziesz mogła się trochę napędzić i najlepiej na dłuższym dystansie żeby było trochę miejsca do mocnego hamowania, powinny się dotrzeć Tak zrobię. Mam blisko przejazd nad autostradą i można się tam fajnie rozpędzić, a ścieżka rowerowa jest prosta i długa w tym miejscu.
trollu Opublikowano 19 Maja 2018 Opublikowano 19 Maja 2018 myślałem raczej o jakimś terenie ale może być
Gość Opublikowano 19 Maja 2018 Opublikowano 19 Maja 2018 10 godzin temu, trollu napisał: myślałem raczej o jakimś terenie ale może być Jak się w przyszłym tygodniu obrobię w robocie ze wszystkim, to i w teren pojadę. Póki co oddajemy dwa duże projekty i nawet dzisiaj w robocie siedziałam. Jutro może wreszcie na rower wsiądę.
Gość Opublikowano 20 Maja 2018 Opublikowano 20 Maja 2018 Wzięłam dzisiaj Soila na przejażdżkę z mężem. Ba! Nawet poprosiłam swojego chłopa, żeby mi zjechał z tego przejazdu nad autostradą i zahamował (on chłopak na 107kg, a ja 56kg). Hamulce faktycznie chodzą coraz ciszej i już tak nie masakrują uszu od samego dotknięcia klamki
Pietern Opublikowano 20 Maja 2018 Opublikowano 20 Maja 2018 Podziwiam Twoją wytrwałość, wywaliłbym ten szmelc pierwszego dnia. Miałem kiedyś V-brejki Shimano XT i tam też była taka masakra, trochę wilgoci i rower zatrzymywał się w dźwiękach hamującego pociągu. Ale wtedy sprzedałem cały rower...
Gość Opublikowano 20 Maja 2018 Opublikowano 20 Maja 2018 29 minut temu, Pietern napisał: Podziwiam Twoją wytrwałość Ja po prostu głucha jestem i na co dzień w aparatach słuchowych chodzę
Pietern Opublikowano 20 Maja 2018 Opublikowano 20 Maja 2018 To nie zmieniaj, przeraźliwe wycie hamulców powoduje, że ludzie z drogi skaczą do rowów i można jechać jak król!
Gość Opublikowano 20 Maja 2018 Opublikowano 20 Maja 2018 1 minutę temu, Pietern napisał: To nie zmieniaj, przeraźliwe wycie hamulców powoduje, że ludzie z drogi skaczą do rowów i można jechać jak król! No już właśnie pisałam, że nie potrzebuję dzwonka w Soilu. Wystarczy przyhamować Za dzieciaka krzyczało się jadąc rowerem: Z drogi śledzie, bo król jedzie!
trollu Opublikowano 20 Maja 2018 Opublikowano 20 Maja 2018 a tam szmelc, EBC kupiłem dlatego, że gdzie by o nich nie czytać to je polecają. W aucie jak założysz nowe klocki to od razu masz pełną siłę hamowania? W okolicy kiedyś gość rozwalił ferrari na ceramicznych heblach, też myślał, że z marszu będą zatrzymywać pociąg. Ja dzisiaj byłem na jurze, heble hamują tam gdzie powinny i tak jak ja sobie tego życzę, beż najmniejszego dźwięku. Po prostu klocki muszą się ułożyć z tarczą
Gość Opublikowano 20 Maja 2018 Opublikowano 20 Maja 2018 U mnie Soil to dopiero z 300km przejechał, więc w zasadzie to nawet tarcze jeszcze się nie dotarły. Z tego co dzisiaj zaobserwowałam, to gdy hamulce były ciepłe po hamowaniu, to kolejne hamowanie było dość ciche. A jak na zimno było, to wyły. Na szczęście z każdym hamowaniem jakby ciszej było, bo początki to była masakra.
Pietern Opublikowano 20 Maja 2018 Opublikowano 20 Maja 2018 11 minut temu, trollu napisał: Ja dzisiaj byłem na jurze, heble hamują tam gdzie powinny i tak jak ja sobie tego życzę, beż najmniejszego dźwięku. Po prostu klocki muszą się ułożyć z tarczą To samo robią moje żywiczne, bez negocjowania z tarczą. Ale, gdyby mi piszczały, to bym jej wywalił choćby nie wiem co pisali w necie. Ale ja dziwny jestem.
trollu Opublikowano 20 Maja 2018 Opublikowano 20 Maja 2018 miałem żywiczne i na mokro wyły jak zarzynana świnia, nie hamowały a spowalniały. Gdyby żywiczne były lekiem na całe zło to nie byłoby metalików. Ja do żywicznych już nie wrócę.
Pietern Opublikowano 20 Maja 2018 Opublikowano 20 Maja 2018 Te wyją a na sucho. Metaliki też nie są lekiem, ale w specyficznych sytuacjach na pewno są lepsze niż żywica. W specyficznych. Nie jestem zwolennikiem dorabiania ideologii do wszystkiego, co używam, staram się patrzeć racjonalnie. Jeżeli ktoś do objeżdżania komina potrzebuje tarcz za dwie stówy i metalików za stówkę, to dlaczego nie? Ale trudno mi przyjąć bezkrytycznie twierdzenia, że rower można zatrzymać skutecznie tylko za pomocą klocków metalicznych, czy ceramicznych.
Gość Opublikowano 20 Maja 2018 Opublikowano 20 Maja 2018 15 minut temu, Pietern napisał: Te wyją a na sucho. Metaliki też nie są lekiem, ale w specyficznych sytuacjach na pewno są lepsze niż żywica. W specyficznych. Nie jestem zwolennikiem dorabiania ideologii do wszystkiego, co używam, staram się patrzeć racjonalnie. Jeżeli ktoś do objeżdżania komina potrzebuje tarcz za dwie stówy i metalików za stówkę, to dlaczego nie? Ale trudno mi przyjąć bezkrytycznie twierdzenia, że rower można zatrzymać skutecznie tylko za pomocą klocków metalicznych, czy ceramicznych. Mi ostatnio tak udało się ustawić v-brake'i w 18-letnim rowerze Giant Boulder, że Bogiem a prawdą stwierdzam, iż na sucho i zaraz po starcie hamują lepiej niż moje pozostałe dwa zestawy hydraulików za grube pieniądze. Może hydrauliki muszą mi się podocierać, może na długich zjazdach pokażą pazur, ale póki co efektu wow nie widzę.
Rekomendowane odpowiedzi