Baloni Opublikowano 5 Maja 2018 Opublikowano 5 Maja 2018 Witam Zamierzam kupić sztyce carbonową cel zmniejszenie drgań idących w kręgosłup Co polecacie ?
Fenthin Opublikowano 5 Maja 2018 Opublikowano 5 Maja 2018 Na początek podać budżet i potrzebną średnicę.
Baloni Opublikowano 5 Maja 2018 Autor Opublikowano 5 Maja 2018 27,2 .....budżet, chciałbym poznać różne opcje, do 600 zł ale jeżeli rodzaj włókna będzie się lepiej spisywał przy tłumieniu( nieważna waga sztycy ) i będzie 100 zł drożej to warto dopłacić .....
Nemrod Opublikowano 5 Maja 2018 Opublikowano 5 Maja 2018 Specialized cg-r i Ergon cf3 ale to drogie zabawki. Można zawsze kupić "podróbkę" ergona z Ali .
Andrzej Sawicki Opublikowano 5 Maja 2018 Opublikowano 5 Maja 2018 (edytowane) Sztyca do gravela musi być wzmocniona, czyli też nie wytłumi zbyt mocnych drgań. W teorii możesz kupić wersję szosową, ale taka niekoniecznie wytrzyma jazdę w terenie. Moim zdaniem najwięcej dają grubsze opony z niskim ciśnieniem. W przełaju mam fabryczną sztycę z włókna węglowego, siodełko z tytanowymi szynami, a przy mocno nabitych oponach i tak wyraźnie czuję nierówności. Dopiero poniżej 4 barów w kapciach robi się komfortowo. Edytowane 5 Maja 2018 przez Andrzej Sawicki
trollu Opublikowano 5 Maja 2018 Opublikowano 5 Maja 2018 (edytowane) https://www.canyon.com/pl/accessories/?category=2706#id=62055 cena trochę zabija ale podobno sztyca działa może gdzieś na ali są jakieś tańsze "odpowiedniki" Edytowane 5 Maja 2018 przez trollu
Baloni Opublikowano 5 Maja 2018 Autor Opublikowano 5 Maja 2018 27,2 .....budżet, chciałbym poznać różne opcje, do 600 zł ale jeżeli rodzaj włókna będzie się lepiej spisywał przy tłumieniu( nieważna waga sztycy ) i będzie 100 zł drożej to warto dopłacić ..... Opony mam 42 i ląduje tak 4 bary pomyślałem że w połączeniu ze sztyca da to większy efekt .Teren po którym jeżdżę to 70 % asfalt i reszta ubite ścieżki leśne i żwir więc po ciężkim terenie się nie poruszam Mam możliwość kupienia sztycy : SZTYCA DEDA SUPERZERO RS tylko to raczej typowo szosowa
Fenthin Opublikowano 5 Maja 2018 Opublikowano 5 Maja 2018 16 minut temu, trollu napisał: https://www.canyon.com/pl/accessories/?category=2706#id=62055 cena trochę zabija ale podobno sztyca działa może gdzieś na ali są jakieś tańsze "odpowiedniki" A to nie jest rebrand sztycy Ergon CF3 Pro? Tę drugą można kupić za jakieś 750-800zł. 2
trollu Opublikowano 5 Maja 2018 Opublikowano 5 Maja 2018 (edytowane) 34 minuty temu, Fenthin napisał: A to nie jest rebrand sztycy Ergon CF3 Pro? o widzisz, jest. Nigdy nie wchodziłem w temat sztyc bo ta co mam mi pasuje a tą canyona kiedyś widziałem i utkwiła mi w pamięci. A Ergon - pierwszy link w guglu i 750zł - czyli praktycznie w zakładanych ramach budżetu, ja bym się nie zastanawiał od w/w Dedy ten Ergon powinien dużo lepiej wybierać wibracje i nierówności. Na innym forum użytkownik Canyona Roadlite ma tą sztycę i pisał, że dobrze czuć jak sztyca pracuje Edytowane 5 Maja 2018 przez trollu
Baloni Opublikowano 5 Maja 2018 Autor Opublikowano 5 Maja 2018 Najlepiej by było kupić w miejscu zamieszkania dlatego zastanawiam się cały czas nad SZTYCA DEDA ZERO którą mogę kupić za 550 zł Ergon ma bardzo dobre opinie ,ale ten krzształt ...........
Andrzej Sawicki Opublikowano 5 Maja 2018 Opublikowano 5 Maja 2018 Ten kształt jest specjalnie po to, aby sztyca się uginała. Przy tradycyjnym kształcie pełnej rury nie będzie wielkiej zmiany względem aluminium.
trollu Opublikowano 5 Maja 2018 Opublikowano 5 Maja 2018 Carbon to trochę wredny materiał - wystarczy poszukać info o np carbonowych kierownicach i opiniach, że często są sztywniejsze niż alu - wszystko zależy jak są ułożone włókna, ile warstw itd. A kształt Ergona niemal gwarantuje to, że sztyca będzie działać jak sprężyna. Więc będzie tłumić nie tylko drgania co nawet w pewnym stopniu większe nierówności. A kształt ma super, coś innego a nie zwykły patyk
Baloni Opublikowano 6 Maja 2018 Autor Opublikowano 6 Maja 2018 https://www.bikeradar.com/road/gear/article/best-soft-riding-rigid-seatposts-for-road-dirt-and-gravel-46208/ Powoli będę się przemierzał do zakupu Ergon CF3 Pro Carbon ,szukam sklepu w Warszawie ??? Czy ktoś użytkuje,użytkował miał z nią do czynienia??? Z góry dziękuję za odpowiedzi i pomoc pozdrawiam .
Rekomendowane odpowiedzi