Mietek Opublikowano 8 Maja 2018 Autor Opublikowano 8 Maja 2018 Pytanko jeszcze jakie są różnice pomiędzy fulla'mi enduro a trail ?
trollu Opublikowano 8 Maja 2018 Opublikowano 8 Maja 2018 enduro ma więcej skoku i nieco bardziej płaską główkę ramy
Mietek Opublikowano 8 Maja 2018 Autor Opublikowano 8 Maja 2018 Do moich wymagań jakie napisałem to lepiej enduro czy trail full?
trollu Opublikowano 8 Maja 2018 Opublikowano 8 Maja 2018 ja nie wiem co Ci odpowiedzieć jeździłem na x-calibrze, bardzo dobrze mi się jeździło ale chciałem czegoś co będzie dawało większy fun, pewność i bezpieczeństwo w cięższym terenie. Enduro odrzuciłem bo nie chciałem nic z główką ramy poniżej 67-66 stopni i stwierdziłem, że zawiasu 150mm po prostu nie wykorzystam. Do szybkiego latania po korzeniach i kamiorach 130mm w zupełności wystarczy - tak wylądowałem na trailu i jestem zadowolony. Na to pytanie sam musisz sobie odpowiedzieć, trail jest bardziej uniwersalny na codzień, świetnie zjeżdża i podjeżdża, da sobie radę tam gdzie enduro tyle, że może wolniej. Może bo rower sam nie jedzie. Nowe enduro też świetnie podjeżdżają ale są nastawione na ostre łupanie w terenie.
Ares Opublikowano 8 Maja 2018 Opublikowano 8 Maja 2018 (edytowane) Nie patrz na wymagania tylko co chcesz jeżdzić i ile umiesz. Jak ktoś jest dobry to wystarczy mu spokojnie coś takiego jak Spectral, Soil czy Trance. Full enduro jakoś specjalnie nie odbiega od trailowych w taki sposób by jego zakup był katastrofą. Ja na przykład mam enduro bo w moim przypadku pozwala na nieco więcej i jest "bezpieczniejszy" do tego co jeżdzę. Na jesieni jest sporo ofert używek bo ktoś żle kupił albo w ogóle mu przeszło. Rowery są na gwarancji i nie wiele tam trzeba wkładać. Na nowego fulla i to takiego bezkompromisowego trzeba mieć jednak te okolice 10 K. Edytowane 8 Maja 2018 przez Ares
trollu Opublikowano 8 Maja 2018 Opublikowano 8 Maja 2018 trzeba też zadać sobie pytanie czy kupuje się sercem czy rozumem. Jak sercem - to jak komus się zjazdówka widzi a nie ma gdzie nią jeździć to i tak ją kupi. Ok. Jak rozumem - tak jak tutaj - rozkmina czy inwestować xc czy iść w enduro - no coś niebardzo Ja się uparłem na fulla ale przy enduro rozum mówił "po co Ci to". Chociaż może to wina cen enduro 29er. A na w/w Trance czy Spectralach można naprawdę wiele. W sklepie Gianta gadałem ze sprzedawcą bo oglądałem Trance i pytałem z ciekawości o Reigna - sprzedawca odparł, że nie mają na sklepie na wystawce bo Reigna nie kupują ludzie którzy przychodzą po "jakiś rower na hopki". To samo w Treku - Fuele, Remedy na sklepie, pytanie gdzie Slash - takiego roweru nie sprzedadzą przypadkowemu klientowi więc na zamówienie, w ciągu chyba 5 lat sprzedali 3 sztuki. Ostatnio widziałem po fotach, że w Czewie teraz Slashe mają, może temat się ruszył. Jak dzwoniłem do Bytomia do Treka rok temu to na pytanie o Fuel exa gość mi ze śmiechem odparł "panie, my na sklepie żadnego fulla nie mamy, nie ma komu sprzedawać"
Mietek Opublikowano 8 Maja 2018 Autor Opublikowano 8 Maja 2018 Haha Chcę kupić na jesień/zimę rowerek nowy bo póki co kase trzeba odłożyć A co do mojej jazdy zbyt dużych umiejętności nie mam dotyczących fulla bo nie jeździłem,a uparlłem się na fulla bo podobaja mi się te rowerki i zamierzam coś zmienić w swojej jeździe... Stawiam ze trail będzie chyba dobrym wyjściem nie zamierzam "latać" póki co bo chyba nie ma gdzie w okolicy Częstochowy. Po prostu chciałbym odczuć przyjemność z jazdy w ciężkim terenie,bo na hardtailu takiej przyjemności nie odczuwam a bynajmniej na calibrze 8 2016r bez żadnych upgrade ^.^
trollu Opublikowano 8 Maja 2018 Opublikowano 8 Maja 2018 Kumpel gdzieś jeździł w okolicach Myszkowa(?) - jakieś ścieżki po lasach, szprychy tam łamał i 2 razy reverba uszkodził jak pogubił pedały w locie i lądował na dupsku. Więc może coś tam jest Ja w niedziele byłem w Olsztynie i Sokolich, na x-calibrze fajnie się tam jeździło ale fuelem lepiej
Mietek Opublikowano 8 Maja 2018 Autor Opublikowano 8 Maja 2018 No ja trafiłem w niedzielę do złotego potoku trochę wytrzesło i piach dał w kość ;c myślę żeby wypożyczyć jakiegoś fulla ze stajni treka na dzień i zobaczyć jak się jeździ
trollu Opublikowano 9 Maja 2018 Opublikowano 9 Maja 2018 Przejdź się też do Gianta, może Trance wyjdzie korzystniej. Na treka teraz jest dobry czas ale może być już za późno, rok temu o tej porze już nie było rowerów bo czekali na nowy rocznik - w czerwcu pewnie będą już "2019"
Mietek Opublikowano 9 Maja 2018 Autor Opublikowano 9 Maja 2018 (edytowane) To teraz kasy nie mam na kupno napewno będą mieć na wypożyczalni haha. Zastanawiam się ile zawołają za wypożyczenie fuel ex na dzień bo w cenniku mają napisane że ceny ustalają indywidualne :< Edytowane 9 Maja 2018 przez Mietek
Rekomendowane odpowiedzi