sajekk Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Opublikowano 30 Kwietnia 2018 (edytowane) Witajcie! Trochę czasu już minęło od zakupu, więc czas najwyższy założyć swój temat odnośnie mojego roweru Myślę, że w miarę upływu czasu i zabawy z rowerem, będzie trochę pytań/problemów/dylematów do dyskusji, więc ten temat może być całkiem pomocny Na początek suche fakty: Rama: ALU / Big 9 Lite BC-single boost PF Rozmiar: L(19") Kolor: SILK TITAN (BLACK) Widelec: Manitou Machete Comp 29, sk.100mm, oś 15x100 taper, blokada skoku Przerzutka tył: Shimano SLX RD M7000 11 rzędowa GS Shadow+ Manetka tył: Shimano SLX SL-M7000 Korba: Shimano SLX FC-M7000-B 30 34 (boost), 1rz Kaseta: Sunrace CSMX80.EA5R.OS0 11-50 Shimano SLX CS-M7000 11-46 11rz Piasta przód: FoBearing Cen 15-100 Piasta tył: Shimano Deore-12 cen boost (12x148 mm) Obręcze: Merida Big Nine comp CC Opony przód i tył: Maxxis Ikon 29er 2.2 Hamulce przód i tył: Shimano M315 Sztyca: MERIDA comp SB0 30.9mm Kierownica: Merida Expert CC, szerokość 720mm Mostek: Merida Expert, średnica 31.8mm, -6° Siodło: Merida sport Łańcuch: KMC 11rz SHIMANO HG601 HG-601 Waga: 11,8 kg (bez pedałów) Rower po pierwszych jazdach zrobił wyśmienite wrażenie. Przesiadka z amortyzatora sprężynowego na powietrzny dała się odczuć już po kilu metrach Rama bardzo wygodna, jak tylko usiadłem czułem się jak w domu Co prawda dałem potem mostek na +, bo pojawił mi się problem z nadgarstkiem i szukam jeszcze teraz tej perfekcyjnej pozycji. Być może będę zmieniał mostek na odrobinę krótszy. Do zestawu dokupiłem pedały platformowe Dartmoor Candy Pro, na razie SPD odkładam na przyszły rok Dodatkowo wymieniłem przednią zębatkę z 30t na 32t - jak zużyje łańcuch to wymienię pewnie na 34t. Generalnie życie potoczyło się tak a nie inaczej i mam zdecydowanie mniej czasu na rower niż sobie zakładałem i niż bym chciał, więc nad stroną wizualną typu koszyki na bidon, bidony itp. itd. będę zajmował się w tak zwanym późniejszym międzyczasie. Ale na wszystko mam nadzieję przyjdzie czas Na razie parę fotek z wyjazdów Jakbyście mieli jakieś pytania, to biorę od każdego po jednym lajku i słucham Państwa Edytowane 8 Stycznia 2019 przez sajekk 4 1
Gość Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Opublikowano 30 Kwietnia 2018 10 minut temu, sajekk napisał: Hamulce przód i tył: Shimano M315 Niech księgowego szlag trafi... Kurna to się nie godzi...
sajekk Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 30 Kwietnia 2018 7 minut temu, SpiderMAN napisał: Niech księgowego szlag trafi... Kurna to się nie godzi... No powiem Ci, że też tak myślałem, ale... te hamulce hamują i to bym powiedział, że zatrzymują koło w miejscu. Może faktycznie nie mają jakiejś super duper modulacji siły hamowania, może i w górach by się przegrzały po pierwszym zjeździe, ale do głównie płaskiego terenu Wielkopolski i mojej wagi 76kg to są nader wystarczające W poprzednim rowerze (kross level b3) miałem Shimano M355 i hamowały o wiele gorzej
Gość Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Teraz, sajekk napisał: No powiem Ci, że też tak myślałem, ale... te hamulce hamują i to bym powiedział, że zatrzymują koło w miejscu. Może faktycznie nie mają jakiejś super duper modulacji siły hamowania, może i w górach by się przegrzały po pierwszym zjeździe, ale do głównie płaskiego terenu Wielkopolski i mojej wagi 76kg to są nader wystarczające W poprzednim rowerze (kross level b3) miałem Shimano M355 i hamowały o wiele gorzej Ja się właśnie z M355 na M6000 przesiadłem i to jest przepaść... Mówisz, że M315 nie są takie złe, ja uważałem, że są na równi z M355, a tu proszę.
sajekk Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Teraz, SpiderMAN napisał: Ja się właśnie z M355 na M6000 przesiadłem i to jest przepaść... Mówisz, że M315 nie są takie złe, ja uważałem, że są na równi z M355, a tu proszę. Może kwestia tego, że mimo, iż w numerkach niższy model, to jednak nowszy i tu tkwi szkopuł. Chyba, że się mylę i konstrukcyjnie nie są nowsze Tak czy inaczej, bałem się, że będzie trzeba je szybko wymienić, ale wstrzymuje się na razie pewnie do momentu aż się zajadą.
Michal2008 Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Opublikowano 30 Kwietnia 2018 bardzo dobrrra maszyna piękne pedały 1
sajekk Opublikowano 2 Maja 2018 Autor Opublikowano 2 Maja 2018 Tak się ostatnio zastanawiałem, jaki (i czy w ogóle :D) kolor dodatków/akcentów pasowałby do tej fabrycznej kolorystyki roweru, macie jakieś pomysły czy sugestie?
KANDySowany Opublikowano 2 Maja 2018 Opublikowano 2 Maja 2018 Osobiści uderzałbym w taki https://www.google.pl/search?q=anoda+probolt&rlz=1C1GGRV_enPL748PL748&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwiz7Z_jkOfaAhVKDcAKHVNSBq8QsAQIQg&biw=1366&bih=662#imgrc=UREjaVE0y0jpBM: powiedzmy złoty/miedziany, (kolega miał kiedyś srebrnego Civica i felgi miał w tzw. gunmetal taki właśnie złoto-miedziany kolorek i wyglądała bajunia)... no ewentualnie zielony. 1
js12 Opublikowano 2 Maja 2018 Opublikowano 2 Maja 2018 Merida w ostatnim czasie wypuszcza modele, nad którymi warto się zastanowić :) Fajny sprzęt i bardzo dobrze znane przeze mnie okolice :)
sajekk Opublikowano 2 Maja 2018 Autor Opublikowano 2 Maja 2018 Godzinę temu, KANDySowany napisał: Osobiści uderzałbym w taki https://www.google.pl/search?q=anoda+probolt&rlz=1C1GGRV_enPL748PL748&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwiz7Z_jkOfaAhVKDcAKHVNSBq8QsAQIQg&biw=1366&bih=662#imgrc=UREjaVE0y0jpBM: powiedzmy złoty/miedziany, (kolega miał kiedyś srebrnego Civica i felgi miał w tzw. gunmetal taki właśnie złoto-miedziany kolorek i wyglądała bajunia)... no ewentualnie zielony. O złoto-miedzianym nawet nie pomyślałem, ale faktycznie może to wyglądać dobrze zielony jakoś jednak nie jest moim kolorem 😛 49 minut temu, js12 napisał: Merida w ostatnim czasie wypuszcza modele, nad którymi warto się zastanowić Fajny sprzęt i bardzo dobrze znane przeze mnie okolice Jak jeździsz w tych okolicach to trzeba się umówić na wspólną jazdę 1
contend Opublikowano 6 Maja 2018 Opublikowano 6 Maja 2018 hej, fajny rower, swietnie że jestes zadowolony. mam pytanie. jaki jest wkład suportu? pressfit czy wkręcany?
sajekk Opublikowano 6 Maja 2018 Autor Opublikowano 6 Maja 2018 25 minut temu, contend napisał: hej, fajny rower, swietnie że jestes zadowolony. mam pytanie. jaki jest wkład suportu? pressfit czy wkręcany? Pressfit. Jest to rzecz którą przeoczyłem przy wyborze roweru. Z drugiej strony coraz ciężej znaleźć rowery bez pressfitu, więc cóż poradzić.
Gość Opublikowano 6 Maja 2018 Opublikowano 6 Maja 2018 46 minut temu, sajekk napisał: Pressfit. Jest to rzecz którą przeoczyłem przy wyborze roweru. Z drugiej strony coraz ciężej znaleźć rowery bez pressfitu, więc cóż poradzić. Ja w Soilu też niestety mam pressfit, ale gdy już będę wymieniać suport, to kupię skręcany Token Ninja.
sajekk Opublikowano 6 Maja 2018 Autor Opublikowano 6 Maja 2018 11 minut temu, Sziva napisał: Ja w Soilu też niestety mam pressfit, ale gdy już będę wymieniać suport, to kupię skręcany Token Ninja. Oo niezłe rozwiązanie. Muszę zapamiętać na przyszłość. Odpukać, na razie mój support działa wyśmienicie.
PeKa Opublikowano 8 Maja 2018 Opublikowano 8 Maja 2018 A co strasznego w tym PressFicie jest? Owszem, z wkręcanym prościej, ale wciskany nie jest wielkim problemem przy skompletowaniu narzędzi do niego, o szalonej wartości 9PLN Też się kiedyś nasłuchałem, że wymysł i jakie to straszne, a jak przyszło co do czego, to jest spoko.
sajekk Opublikowano 8 Maja 2018 Autor Opublikowano 8 Maja 2018 9 minut temu, PeKa napisał: A co strasznego w tym PressFicie jest? Owszem, z wkręcanym prościej, ale wciskany nie jest wielkim problemem przy skompletowaniu narzędzi do niego, o szalonej wartości 9PLN Też się kiedyś nasłuchałem, że wymysł i jakie to straszne, a jak przyszło co do czego, to jest spoko. Że niby bardziej podatny na pewne piski, trzaski itd., a do tego gorszy w wymianie, bo samemu raczej będzie ciężko wymienić w razie czego :) Mój na razie działa bez zarzuty, więc dla mnie w tej chwili to wszystko teoria. A tak z ciekawości, o jakim narzędziu do pressfitu piszesz?
PeKa Opublikowano 8 Maja 2018 Opublikowano 8 Maja 2018 Na razie żadnych pisków itd. nie uświadczyłem. Wymiana banał. Zerknij w temat mojego Scotta, po wizycie w serwisie, gdzie założyli podkładkę ze złej strony, postanowiłem wziąć sprawy w swoje ręce i złożyć narzędzie za grosze. To jest serio bardzo proste.
contend Opublikowano 20 Maja 2018 Opublikowano 20 Maja 2018 Ja po 800km w moim rowerze szosowym też niczego jeszcze nie słyszę :)
Gentlemanone Opublikowano 20 Maja 2018 Opublikowano 20 Maja 2018 Ładny rowerek. Jakieś mody w planach??
sajekk Opublikowano 20 Maja 2018 Autor Opublikowano 20 Maja 2018 Godzinę temu, Gentlemanone napisał: Ładny rowerek. Jakieś mody w planach?? Na ten moment wymieniłem przedni blat na 32t. Jak zajadę łańcuch to pewnie wymienię na 34 albo 36t. W dalszych planach pewnie wymiana hamulców na deore albo slx. Jak zajadę kasetę to rozważę dołożenie z przodu drugiego blatu oraz zmniejszenie rozpiętości kasety. Ale to takie myślenie na teraz, a co przyniesie los i potrzeba za jakiś czas, to zobaczymy W bliższych planach jakieś pierdółki kolorystyczne, nowe koszyki na bidony, śrubki itd. Część już zamówiłem i jest w drodze Generalnie na ten moment sprzęt jest wystarczający
Gentlemanone Opublikowano 20 Maja 2018 Opublikowano 20 Maja 2018 Jeśli chodzi o hamulce to polecam slx. Jestem swierzo po wymianie. Możesz zobaczyc u mnie jak to wyglada hamują niesamowicie
sajekk Opublikowano 21 Maja 2018 Autor Opublikowano 21 Maja 2018 Na razie to chciałbym w ogóle zacząć jeździć jakoś regularniej, a potem będę się myślał i bawił w jakiś większe ulepszenia mechaniczne. A teraz to zdrowie mnie ogranicza w jeździe i już dostaje pierdolca jak patrzę na kurzący się rower :(
sajekk Opublikowano 8 Czerwca 2018 Autor Opublikowano 8 Czerwca 2018 Kupiłem sobie gustowne bidony, szukam jeszcze jakiś ładnych koszyków
Rekomendowane odpowiedzi