Skocz do zawartości

Trek Stache 9.7 vs Trek Procaliber 9.8 SL

Kubol93

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich 

Na forum jestem nowy także z z góry przepraszam i jeśli to nieodpowiednie miejsce to prosiłbym o przeniesienie tematu.

Chciałbym dowiedzieć się co sądzicie na temat tych dwóch rowerów jak w temacie. 

Pozdrawiam 

Opublikowano

To dwa zupełnie inne rowery przeznaczone do zupełnie innych odmian kolarstwa górskiego.

Stache 9.7 to HT na szlaki, rasowa trailówka...

https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-górskie/rowery-szlakowe/stache/stache-9-7/p/22087/?colorCode=greylight_orange

ProCaliber 9.8 SL to typowy ścigant XC/maraton na karbonowej ramie...

https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-górskie/rowery-xc/procaliber/procaliber-9-8-sl/p/21925/?colorCode=grey

Porównywanie ich to tak trochę jakby porównywać Nissana GTR i KTM X-Bow, oba fajne, ale to zupełnie inne samochody...

Opublikowano

Ooo porównania do samochódów jak najbardziej wdzięczne, bo na nich znam się zdecydowanie lepiej ;)

Obecnie jeżdżę na Treku xcalibrze 8 2018 i chciałbym teraz coś z tych dwóch. Może inaczej. Rower raczej nie będzie startował w żadnych zawodach xc, maratonach ani nic takiego.

Mieszkam można rzec że w lesie i mam mnóstwo ścieżek, drozek, gór, pagorek także właściwie 3/4 razy w tygodniu rower śmiga po lesie. Do tego kilka razy jakis wypad w góry. Ale na 95% żadnego ścigania jedynie czasowki dla własnej satysfakcji.

A z  osprzętem który wygląda lepiej? 

Dodam że kurze 9.8 ciut za drogi może być 

Pozdrawiam 

A ewentualnie coś podobnego w podobnej kwocie ewentualnie taniej?

Opublikowano

Ja osobiscie do tego co piszesz bym wzial Stanislawa 

Opublikowano
20 minut temu, Kubol93 napisał:

Patrzac na fulle zastanawialem sie nad tym - https://www.scott.pl/produkt/611/3845/Rower-Spark-RC-900-Team/ ale jednak obawiam się trochę tego tylnego amorka. Sztywniak to jednak sztywniak

A co do Stanislawa, rada cenna, ale chyba jednak to nie to ;) może za 50 lat ;)

Trochę Off Topic się robi...

A tej drugiej części nie rozumiem...

Opublikowano

Dla mnie mija się z celem kupowanie fulla na teren o jakim piszesz, tym bardziej jak wspominasz o tempówkach. Zdecydowanie stawiałbym na HT i w zasadzie oba modele Treka dadzą Ci podoobne doznania, choć chyba szedłbym w kierunku STACHE,bo opony w rozmiarze plus załatwią sprawę dodatkowej amortzacji.

W zdecydowanie mniejszym budżecie rozsądnym i trwałym rozwiązaniem mógłby być Specialized CHISEL.

Opublikowano

Też mi się wydaje że na taka jazdę to chyba XT.  

Dobra to może jeszcze jakieś propozycje? Do 15tys.

I można zamykać temat ;)

Opublikowano

Moim zdaniem wybór między fullem a hardtailem to wyłącznie kwestia budżetu. Ilość oszczędzanej energii, bo nie trzeba wstawać przez byle korzeń i stopy nie są zrzucane z pedałów, jest ogromna. Za ponad dychę dostaniesz albo ultra lekkiego hardtaila, albo średni ciężkiego fulla z krótkim skokiem. O fullach z krótkim skokiem był cały temat.

Opublikowano

Hahaha dla mnie Stanisław to przedwojenny rower mojego dziadka xD ale tez sie skłaniam ku Stache 9.7 ;)

Opublikowano

Widze ze po sprawie rower wybrany ja tylko odnosnie wagi 15tys I rower wazy 13kg ?

Opublikowano

To przy ramie 17,5 bez pedalow dla mnie za ta kase ciezko

A co z Procaliber 9,7 bylby kompletnie inny?

Opublikowano

Decyzji jeszcze ostatecznej nie ma. Jeszcze trochę czasu jest. Procaliber 9.7 szczerze mówiąc nie rozwazalem. A skoro temat trwa to co sądzicie o https://www.giant-bicycles.com/pl/xtc-advanced-29-1 ? Biorąc pod uwagę zniżki w lokalnym sklepie wolałbym żeby to był Treka badz wlasnie giant. Koła koniecznie 29".

Przeglądałem się nowemu Full Stache 8 ma 2019r. Ciekawa fura, nie powiem. Ale muszę się przejechać żeby coś więcej powiedzieć.

mateusz_zwolinski
Opublikowano
W dniu 25.04.2018 o 13:18, Franz Mauer napisał:

opony w rozmiarze plus załatwią sprawę dodatkowej amortzacji.

Tylko na bezdętce z adekwatnie do terenu dobranym ciśnieniem :)

Zbyt mocno napompowane zachowują się jak piłki do kosza.

Opublikowano
20 minut temu, mateusz_zwolinski napisał:

Zbyt mocno napompowane zachowują się jak piłki do kosza.

Oraz mają wyraźnie większe opory toczenia w łatwym terenie niż "tylko" 2,4-calowe.

Opublikowano

Za mniej niż dychę można mieć u nas taki rower:

https://www.rosebikes.pl/bike/rose-psycho-path-2-883823/aid:883848  aby go odchudzić, dodać przyspieszenia i komfortu można dopłacić za: 

Koła DT SWISS XR 1501 Spline One +308,00 €.

Rewelacyjną sztycę: Syntace P6       +125,00 € 

Z przesyłką wyjdzie niecałe 12 tys. Napęd można wymienić na 1x11 XT lub zamontować napęd GX, ale musiałbym sprawdzić jak z dostępnością. Za 15 tys dostaje się za to cały pakiet z XTRem 1x11 https://www.rosebikes.pl/bike/rose-psycho-path-3-884584/aid:884597 w/w koła i sztyca już są w zestawie, waga 9,3 kg 

PSYCHO-PATH-3-2256706.jpg

Opublikowano
4 godziny temu, mateusz_zwolinski napisał:

Tylko na bezdętce z adekwatnie do terenu dobranym ciśnieniem

Także jest dokładnie z każdym rowerem. Nawet z full em 😁

Opublikowano

Żeby nie zakładać drugiego tematu bezsensu, ze względu ze tak mowiliscie o fullach wybralem sie na spotkanie z trek top Fuel 9.7 zapytam się co sądzicie o tym wehikule? Bo po przejezdzce wokół sklepu i chwilę po lesie jestem zaskoczony tylnym amorkiem

Opublikowano (edytowane)

Top Fuel jest maszyną na wyścigi. Rowery z taką geometrią niezbyt lubią zjeżdżanie, bo wychylają Cię do przodu. Do Twoich potrzeb -- wycieczki po górach i nie tylko -- sensowniejszy byłby Fuel Ex.

Edytowane przez Andrzej Sawicki
Opublikowano

Niestety nie było żadnego Fuel Ex na stanie ;/ miałem okazję przejechać się scottem sparkiem rc 900 team i też geometria przypadła mi do gustu a chyba jest podobna do top fuel nie ? 

Rosebikes dzięki za naprawdę ciekawą alternatywę ale że względu na finansowanie (zniżka, wpłata własna, reszta 10x0%) musi to być trek bądź giant ;)

Opublikowano

Pewnie, że się spodobało. To są nowoczesne, fajne rowery do kręcenia. Ale trzeba na nich bardzo uważać, kiedy robi się stromo albo zaczynają się skały, dropy czy skoki.

Opublikowano

Dlatego trza brać EX zamiast Top Fuel ;-)
Mnie od roku wciąż cieszy - czy to na Ślęży czy w Beskidach ;-)

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka