Kubol93 Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Witam Wszystkich Na forum jestem nowy także z z góry przepraszam i jeśli to nieodpowiednie miejsce to prosiłbym o przeniesienie tematu. Chciałbym dowiedzieć się co sądzicie na temat tych dwóch rowerów jak w temacie. Pozdrawiam
Gość Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Opublikowano 25 Kwietnia 2018 To dwa zupełnie inne rowery przeznaczone do zupełnie innych odmian kolarstwa górskiego. Stache 9.7 to HT na szlaki, rasowa trailówka... https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-górskie/rowery-szlakowe/stache/stache-9-7/p/22087/?colorCode=greylight_orange ProCaliber 9.8 SL to typowy ścigant XC/maraton na karbonowej ramie... https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-górskie/rowery-xc/procaliber/procaliber-9-8-sl/p/21925/?colorCode=grey Porównywanie ich to tak trochę jakby porównywać Nissana GTR i KTM X-Bow, oba fajne, ale to zupełnie inne samochody...
Kubol93 Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Ooo porównania do samochódów jak najbardziej wdzięczne, bo na nich znam się zdecydowanie lepiej Obecnie jeżdżę na Treku xcalibrze 8 2018 i chciałbym teraz coś z tych dwóch. Może inaczej. Rower raczej nie będzie startował w żadnych zawodach xc, maratonach ani nic takiego. Mieszkam można rzec że w lesie i mam mnóstwo ścieżek, drozek, gór, pagorek także właściwie 3/4 razy w tygodniu rower śmiga po lesie. Do tego kilka razy jakis wypad w góry. Ale na 95% żadnego ścigania jedynie czasowki dla własnej satysfakcji. A z osprzętem który wygląda lepiej? Dodam że kurze 9.8 ciut za drogi może być Pozdrawiam A ewentualnie coś podobnego w podobnej kwocie ewentualnie taniej?
revolta1 Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Ja osobiscie do tego co piszesz bym wzial Stanislawa
Gość Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Do takiej jazdy jak piszesz wziąłbym jednak fulla... https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-górskie/rowery-szlakowe/fuel-ex/fuel-ex-8-29/p/21543/?colorCode=grey Frameset zacny, a napęd i tak się zużywa, więc prędzej czy później go wymienisz... Jeśli jednak ograniczamy się do tych dwóch to Stache zdecydowanie...
Kubol93 Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Patrzac na fulle zastanawialem sie nad tym - https://www.scott.pl/produkt/611/3845/Rower-Spark-RC-900-Team/ ale jednak obawiam się trochę tego tylnego amorka. Sztywniak to jednak sztywniak A co do Stanislawa, rada cenna, ale chyba jednak to nie to może za 50 lat
Gość Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Opublikowano 25 Kwietnia 2018 20 minut temu, Kubol93 napisał: Patrzac na fulle zastanawialem sie nad tym - https://www.scott.pl/produkt/611/3845/Rower-Spark-RC-900-Team/ ale jednak obawiam się trochę tego tylnego amorka. Sztywniak to jednak sztywniak A co do Stanislawa, rada cenna, ale chyba jednak to nie to może za 50 lat Trochę Off Topic się robi... A tej drugiej części nie rozumiem...
Franz Mauer Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Dla mnie mija się z celem kupowanie fulla na teren o jakim piszesz, tym bardziej jak wspominasz o tempówkach. Zdecydowanie stawiałbym na HT i w zasadzie oba modele Treka dadzą Ci podoobne doznania, choć chyba szedłbym w kierunku STACHE,bo opony w rozmiarze plus załatwią sprawę dodatkowej amortzacji. W zdecydowanie mniejszym budżecie rozsądnym i trwałym rozwiązaniem mógłby być Specialized CHISEL.
Kubol93 Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Też mi się wydaje że na taka jazdę to chyba XT. Dobra to może jeszcze jakieś propozycje? Do 15tys. I można zamykać temat
Andrzej Sawicki Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Moim zdaniem wybór między fullem a hardtailem to wyłącznie kwestia budżetu. Ilość oszczędzanej energii, bo nie trzeba wstawać przez byle korzeń i stopy nie są zrzucane z pedałów, jest ogromna. Za ponad dychę dostaniesz albo ultra lekkiego hardtaila, albo średni ciężkiego fulla z krótkim skokiem. O fullach z krótkim skokiem był cały temat.
Kubol93 Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Hahaha dla mnie Stanisław to przedwojenny rower mojego dziadka ale tez sie skłaniam ku Stache 9.7
jermak Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Widze ze po sprawie rower wybrany ja tylko odnosnie wagi 15tys I rower wazy 13kg ?
Andrzej Sawicki Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Stache ma ogromne koła i opony 29+, no i ramę z miejscem na takie gumy oraz wzmocnioną w ciężki teren. Gdyby nie to, ważyłby bliżej 11 kg. A gdyby nie był marki Trek, bliżej 10 kg. Zabawne, że taniej można kupić niewiele cięższego fulla 29" z aluminiową ramą.
jermak Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Opublikowano 25 Kwietnia 2018 To przy ramie 17,5 bez pedalow dla mnie za ta kase ciezko A co z Procaliber 9,7 bylby kompletnie inny?
Kubol93 Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Decyzji jeszcze ostatecznej nie ma. Jeszcze trochę czasu jest. Procaliber 9.7 szczerze mówiąc nie rozwazalem. A skoro temat trwa to co sądzicie o https://www.giant-bicycles.com/pl/xtc-advanced-29-1 ? Biorąc pod uwagę zniżki w lokalnym sklepie wolałbym żeby to był Treka badz wlasnie giant. Koła koniecznie 29". Przeglądałem się nowemu Full Stache 8 ma 2019r. Ciekawa fura, nie powiem. Ale muszę się przejechać żeby coś więcej powiedzieć.
mateusz_zwolinski Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Opublikowano 26 Kwietnia 2018 W dniu 25.04.2018 o 13:18, Franz Mauer napisał: opony w rozmiarze plus załatwią sprawę dodatkowej amortzacji. Tylko na bezdętce z adekwatnie do terenu dobranym ciśnieniem Zbyt mocno napompowane zachowują się jak piłki do kosza.
Andrzej Sawicki Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Opublikowano 26 Kwietnia 2018 20 minut temu, mateusz_zwolinski napisał: Zbyt mocno napompowane zachowują się jak piłki do kosza. Oraz mają wyraźnie większe opory toczenia w łatwym terenie niż "tylko" 2,4-calowe.
Rosebikes Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Za mniej niż dychę można mieć u nas taki rower: https://www.rosebikes.pl/bike/rose-psycho-path-2-883823/aid:883848 aby go odchudzić, dodać przyspieszenia i komfortu można dopłacić za: Koła DT SWISS XR 1501 Spline One +308,00 €. Rewelacyjną sztycę: Syntace P6 +125,00 € Z przesyłką wyjdzie niecałe 12 tys. Napęd można wymienić na 1x11 XT lub zamontować napęd GX, ale musiałbym sprawdzić jak z dostępnością. Za 15 tys dostaje się za to cały pakiet z XTRem 1x11 https://www.rosebikes.pl/bike/rose-psycho-path-3-884584/aid:884597 w/w koła i sztyca już są w zestawie, waga 9,3 kg
Franz Mauer Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Opublikowano 26 Kwietnia 2018 4 godziny temu, mateusz_zwolinski napisał: Tylko na bezdętce z adekwatnie do terenu dobranym ciśnieniem Także jest dokładnie z każdym rowerem. Nawet z full em 😁
Kubol93 Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Żeby nie zakładać drugiego tematu bezsensu, ze względu ze tak mowiliscie o fullach wybralem sie na spotkanie z trek top Fuel 9.7 zapytam się co sądzicie o tym wehikule? Bo po przejezdzce wokół sklepu i chwilę po lesie jestem zaskoczony tylnym amorkiem
Andrzej Sawicki Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Opublikowano 29 Kwietnia 2018 (edytowane) Top Fuel jest maszyną na wyścigi. Rowery z taką geometrią niezbyt lubią zjeżdżanie, bo wychylają Cię do przodu. Do Twoich potrzeb -- wycieczki po górach i nie tylko -- sensowniejszy byłby Fuel Ex. Edytowane 29 Kwietnia 2018 przez Andrzej Sawicki
Kubol93 Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Niestety nie było żadnego Fuel Ex na stanie ;/ miałem okazję przejechać się scottem sparkiem rc 900 team i też geometria przypadła mi do gustu a chyba jest podobna do top fuel nie ? Rosebikes dzięki za naprawdę ciekawą alternatywę ale że względu na finansowanie (zniżka, wpłata własna, reszta 10x0%) musi to być trek bądź giant
Andrzej Sawicki Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Pewnie, że się spodobało. To są nowoczesne, fajne rowery do kręcenia. Ale trzeba na nich bardzo uważać, kiedy robi się stromo albo zaczynają się skały, dropy czy skoki.
misiorwroc Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Dlatego trza brać EX zamiast Top Fuel ;-)Mnie od roku wciąż cieszy - czy to na Ślęży czy w Beskidach ;-)Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi