Skocz do zawartości

Colnago C-RS 2017 - Evanlite

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja jeszcze nie miałem okazji spróbować, i całe szczęście bo na razie chodzi mi po głowie nowa 105 r7000 :)

Opublikowano

Znając życie to tylko kwestia czasu hehe :) Rower to nie kończąca się inwestycja 

• Lubię to! 1
Opublikowano
W dniu 21.06.2018 o 18:41, Stryjek napisał:

chodzi mi po głowie nowa 105 r7000

Oj, mi też...

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

Mały update bo było trochę zmian.

Zmiany jakie zaszły od momentu zakupu szosy to:

Zmiana grupy na pełną Shimano R8000

Zmiana blatów 50/34 Shimano Ultegra R8000 na Owalne 50/34 Absolute Black

Zmiana kasety z 11-28 na 12-25

Wymiana owijki, koszyków na bidony, siodła i sztycy a także pedałó SDP-SL

Na zimowy set up wleciały także aluminiowe koła Vision Team Comp z oponkami Tufo Calibra Plus 25 mm.

Całość prezentuje się jak poniżej:

IMG_3319.thumb.JPG.0cf16e2a3895dec6905a8c81a42c56a9.JPGIMG_3324.thumb.JPG.fb319c5c005f05323a287b9b9cb2e02b.JPGIMG_3325.thumb.JPG.65db5128740833a001600d539a77dd27.JPGIMG_3320.thumb.JPG.b39ede2a466b92abeea9593f82a86aa3.JPGIMG_3323.thumb.JPG.9b001764dce5cd2b7a294c4751c01807.JPGIMG_3321.thumb.JPG.71e24ead42cb1c425531663ae547598e.JPGIMG_3322.thumb.JPG.f7a426a0dd8284df77617dfeb90a24cd.JPG

a tu pierdołka z allí, która jak się okazuje świetnie spełnia swoje zadanie chociaż w założeniu jest meeega ciężko (chodzi o gumę maskującą zakończenie owijki na kierownicy, pozwala to uniknąć często niezbyt estetycznego zakończenia w postaci taśmy izolacyjnej)

IMG_3326.thumb.JPG.dabf610bbcea1c5434af5f5ecaa620c8.JPG

Edytowane przez Antyszprycha
  • Lubię to! 1
  • Pomógł 1
Opublikowano

Trochę zaszalałeś, ale zmiany idą w dobrym kierunku ;)
PS. Lubisz te koszyki elita? ja ich nie trawię bo za mocno trzymają bidon i ciężko się to wyciąga, do tego mocno rysują bidony. Wolę to co polecał@szajbajk czyli tacx deva.

Opublikowano

@Antyszprycha jaka jest realna szerokość tych opon na tych obręczach .Możesz zmierzyć. Napisz coś więcej o nich ,jak wrażenia z jazdy.

Rowerek prezentuje się suuuuper ,dopieszczony  w każdym calu  👍

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Gregory34 napisał:

@Antyszprycha jaka jest realna szerokość tych opon na tych obręczach .Możesz zmierzyć. Napisz coś więcej o nich ,jak wrażenia z jazdy.

Rowerek prezentuje się suuuuper ,dopieszczony  w każdym calu  👍

Oponki, sprawują się dobrze, przejechane kilkaset km i bez żadnego kapcia. Ścianki wyglądają na bardzo cieńskie ale chyba w rzeczywistości takie nie są. Wybrałem je przez sentyment do marki (szytki posiadam również Tufo i jestem z nich bardziej niż zadowolony).

Minusem jednak jest to, że nie wyglądają tak rasowo jak szytka.

Ich realna szerokość na tych obręczach to (według suwmiarki) 26,5 mm (widać, że są lekko baloniaste)...

Do pełnego dopieszczenia brakuje mu jeszcze dwóch rzeczy ale niestety póki co poza budżetem:

kierownica Bontrager XXX aero wraz z mostkiem Bontrager XXX (nigdzie nie moge wyhaczyć używek)

lub dedykowana do Colnago kierownica aero w raz z mostkiem ale na OLX są tylko w rozmiarze szerokości kierownicy 42 i 44 mm a ja potrzebuje 38 mm (jednak nadal poza budżetem) :) 

12 minut temu, Stryjek napisał:

Trochę zaszalałeś, ale zmiany idą w dobrym kierunku ;)
PS. Lubisz te koszyki elita? ja ich nie trawię bo za mocno trzymają bidon i ciężko się to wyciąga, do tego mocno rysują bidony. Wolę to co polecał@szajbajk czyli tacx deva.

Zmiany szły etapami, żeby nie było :) 

Faktycznie koszyki trzymają mocno ale nie przeszkadza mi to, w poprzednich koszykach podczas jazdy bidon trzeszczał bo się lekko ocierał o koszyki a w tych jest dla mnie idealnie. 

Tacxa miałem (dokładnie ten model) ale nie podobają mi się wizualnie

Używam Bidonu Camelbak Podium 620 ml i 710 ml

Edytowane przez Antyszprycha
Opublikowano

Dzięki za informację.

No właśnie tak działa tzw.cykloza,zawsze coś się znajdzie do wymiany,ulepszenia.Podejrzewam że na kierownicy i mostku się nie skończy hahahah.

strava.png

Opublikowano

Haha. Jak piszesz ciagle coś smile.png swoje koła ze stożkiem 50 mm (letnie Evanlite) tez bym wymienił no coś o nizszym stożku. Coś w stylu tego co ma[mention=965]Stryjek[/mention]....

Ale to już nie etap ulepszania a raczej upiększania i dopieszczania :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

• Lubię to! 1
Opublikowano

Dopieszczamy i dopieszczamy,dojdzie jeszcze kolarska stylówa w postaci nowych ciuchów,a może nowy kask ,nowiutkie piękne buty -jednym słowem worek bez dna ta nasza pasja,ale czy to nie jest piękne 😉 

strava.png

Opublikowano

Ciuchy i wygląd kolarza tonosobny temat smile.png kilka poczek dotarło a kilka jest w drodze. Już zamawiam do paczkomatu co by lepsza połowa niepotrzebnie nie widziała ile razy kurier nas odwiedza i skąd te kartony smile.png

Pasja piękna, najpiękniejsza !!!!

Opublikowano

Czemu chciałbyś zmienić stożek 50mm na mniejszy?

Opublikowano

35-40 byłby mniej podatny na boczne wiatry. Mam teraz Vision Team Comp 35 mi przy większych wiatrach czuje różnice. Dlatego Evanlite są wystawione i jak się sprzedadzą to się sprzedadzą a jak nie to zostaną !

Opublikowano

Strzelam, że takie koła nie są "uniwersalne". Po prostu za bardzo czuć mocniejsze podmuchy

Opublikowano

Aż tak bardzo jest to odczuwalne? Pytam z ciekawości bo nie miałem nigdy do czynienia z stożkami.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Jeśli jest boczny wiatr i silny (a tego u nas ostatnio nie brakuje) to jest to odczuwalne, a już najbardziej jak wyjeżdża się na otwarta przestrzeń i jest dmuchnięcie to naprawdę potrafi przy wysokiej prędkości przestawić rower z rowerzysta :..

• Pomógł 1
Opublikowano
Aż tak bardzo jest to odczuwalne? Pytam z ciekawości bo nie miałem nigdy do czynienia z stożkami.
Tak jest odczuwalne, próbowałem 55 przed swoimi 40 i pomimo słusznej wagi nie czułem się pewnie na zjazdach przy mocnym wietrze. Kilka razy mnie trzepneło wiatrem i kupiłem niższe.
  • Pomógł 1
Opublikowano

Ja akurat nie mieszkam w terenie górzystym co bym miał strome podjazdy a tuż za nimi zjazdy - otacza mnie co najwyżej teren pagórkowaty i jedynie na tej podstawie mogę to stwierdzić. Nie mniej jednak ci co mieli wysoki stozek na zjazdach przy silnym podmuchu bocznego wiatru nawet wylecieli z trasy !

Opublikowano
Haha. Jak piszesz ciagle coś smile.png swoje koła ze stożkiem 50 mm (letnie Evanlite) tez bym wymienił no coś o nizszym stożku. Coś w stylu tego co ma[mention=965]Stryjek[/mention]....
Ale to już nie etap ulepszania a raczej upiększania i dopieszczania smile.png

Ja swoje kupowałem biorąc właśnie pod uwagę wiatry które wieją u mnie chyba zawsze;) no i górzysty teren w którym mieszkam.
Sama Sobótka jakaś super trudna nie jest, ale w odległości 35km mam już góry Sowie i konkretne podjazdy.
Opublikowano

Ja niestety jak kupowałem to kierowałem się samym wyglądem i nie miałem doświadczenia z stożkami. Nie mówię ze jestvtragedia i nie będę na nich jeździł bo oczywiście ubiorę w nie moje Colnago na sezon i będę jeździł ale bardziej uważnie !

Opublikowano

BTW masz jakiś link do tych gumek na owijkę?

Opublikowano
Ja akurat nie mieszkam w terenie górzystym co bym miał strome podjazdy a tuż za nimi zjazdy - otacza mnie co najwyżej teren pagórkowaty i jedynie na tej podstawie mogę to stwierdzić. Nie mniej jednak ci co mieli wysoki stozek na zjazdach przy silnym podmuchu bocznego wiatru nawet wylecieli z trasy !

Nie trzeba mieć gór żeby zrobiło się niebezpiecznie, wystarczy wyjazd z lasu i silny podmuch wiatru. Tętno od razu skacze jak przy ostrym sprincie:)
Opublikowano

Zgadza się dlatego trzeba jeździć ostrożniej z takim stożkiem. Pisze tu o nim negatywy a chce sprzedać te koła wiec jakoś dobrej reklamy nie robię hahaha :)

Opublikowano
Zgadza się dlatego trzeba jeździć ostrożniej z takim stożkiem. Pisze tu o nim negatywy a chce sprzedać te koła wiec jakoś dobrej reklamy nie robię hahaha smile.png

To zrobimy im też reklamę;)
Wyższy stożek ma też swoje zalety, lepiej niosą i ładnej szumią;)
Efekt areo też jest lepszy i koła lepiej utrzymują prędkości przynajmniej tak mówią testy. Ja tego nie odczułem, bo za cienki jestem i samotnie za długo z takimi prędkościami, w których dostajemy jakieś tam zyski watów nie pociągne:)
Opublikowano

Ufff :) Jednym słowem brać i nie oglądać się :)
Wiosno przybywaj !