Skocz do zawartości

Jakie okulary do 200 zł polecacie.

Mikul

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 17.04.2017 o 12:12, Chris napisał:

A to nie jest tak, że każdemu będą przylegać inne? IMHO okulary to tak jak kask, trzeba mierzyć na żywo.

eee tam ; ) 80% posiadaczy Jawbreakerów i innych Ołklejów nie mierzy ; )

• Lubię to! 1
  • 1 rok później...
Opublikowano

Ja swoje Arctica S-195 F (uważam, je za najlepsze) kupiłem na https://panhilaryoptyk.pl bo salon był blisko mnie, ale można dostać je w prawie każdym sklepie online też.

Opublikowano

A też się podepnę pod temat, bo rada się przyda.

Obecnie całorocznie używam polaryzacyjnych Solano Fishing, które sprawdzają mi się w zasadzie zawsze i wszędzie, ale stwierdziłem, że potrzebuję drugą parę specyficznie na rower.

I tak wymyśliłem sobie, że chciałbym pingle z wymiennymi szkłami, w tym polaryzacyjne cat.3 (koniecznie), żółte (polar opcjonalny) i przezroczyste (głownie na wyloty w ciemniejszych warunkach, bardziej do osłonięcia oczu przez wmordewindem). Po filmie Szaja o okularach Solano przejrzałem ich linię, ale albo polarki, albo wymienne szkła, jedno z drugim nie występuje (albo mają błędy we własnych opisach). Zakładany budżet ~200zł.

Ktoś coś poleci?

Opublikowano (edytowane)

Wpadły mi jeszcze w oko Goggle T420, lekko ponad budżet, ale całkiem uniwersalna opcja, szkła jasne i polaryzacyjne cat.3, zauszniki wymienne na pasek i zdejmowana pianka, która pewnie pomoże przy jeździe w chłodne dni. Ktoś takie ma/miał i może coś o nich powiedzieć?

EDYTA:

Kupiłem Goggle T420-1 i w zasadzie po godzinie były gotowe do zwrotu. Na papierze wygląda spoko, uniwersalne i w ogóle. W praktyce trochę czar pryska.

Po pół godziny prób wmontowania opaski w miejsce zauszników się poddałem. Zauszniki wchodzą i schodzą bez problemu, ale mocowania opaski nie dałem rady założyć, a bałem się połamać oprawki. Ze zwykłymi zausznikami i założoną pianką okulary są na tyle grube, że zaczynają spadać z nosa (zauszniki są ciut za krótkie). Bez pianki siedzą na nosie OK, ale nie przylegają do twarzy i robi się dystans, przez który wieje. Z kolei jak się dociśnie do czoła, to nosek wchodzi głęboko pod oczy i robi się koszmarnie niewygodnie. Niby noski są regulowane, ale nie dałem rady ustawić tak, żeby jednak nie uciskały kanalików. 

Edytowane przez Eddek
Wincyj info
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Najlepsze są takie okulary po których nie czuć obecności gdy się je ma na sobie. Nie mogą też dyndać i spadać z nosa podczas nierówności - muszą więc być dobrze dopasowane do kształtu głowy. Osobiście preferuję te z pomarańczowymi lub żółtymi soczewkami które polepszają kontrast i urozmaicają barwy - szczególnie w pochmurne dni.

Zresztą najlepiej wybrać się do salonu optycznego a nie samodzielnie wybierać. W salonie optycznym powinni dopasować okulary No i dobrze jest poszukać takiego salonu, w którym będzie mozliwość wykonania badania wzroku przed dopasowaniem okularów.Dzieki temu będzie mozna je lepiej dobrac.  Dobre ceny ma ta sieć https://trendyopticians.pl

Edytowane przez anets
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Po ostatnich okularach z decathlonu za 189 zł kupiłem tym razem tańsze marki SPEED i jestem bardzo zadowolony. Okulary doskonale kryją horyzont wzroku i mają oczywiście polaryzację. Zamiast 200 zł wydałem 49 i dodatkowo dostałem fajne sztywne etui.

250px_speed_139l-4_2.JPG250px_etui_speed_1.JPG

Edytowane przez skrzypeks