Skocz do zawartości

Hardtail czy full suspension?

Kanias

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kanias przeglądałem posty i nie widziałem lub nie ma ile chcesz wydać na rower

Opublikowano
Cytat

Mój poziom wiedzy to mniej więcej : fox jest lepszy od rock shoxa, ale nie zawsze. Są różne modele amorów i próbuję jakoś ogarnąć, który będzie lepszy. Stąd mój post, liczę, że na forum czegoś się dowiem. I na razie się nie pomyliłem, dzięki za pomoc smile.png

PS. Dużo czytam wink.png

Zawieszenie to nie tylko damper a przede wszystkim budowa zawiasu. Zupełnie czym innym jest zawieszenie na jednozawiasie a czym innym zawiecha z wirtualnym punktem obrotu. Powiedziałbym nawet że to ważniejsze od dampera.

Opublikowano
Cytat

"Tak w ogóle zupełnie nie zwracasz uwagi na zawieszenie a to kluczowa sprawa w przypadku fulla."Dlaczego tak twierdzisz?

A jest inaczej jak zaglądasz w kierunku Haibaika? Pozycja za kierą to wypadkowa stylu jazdy i przeznaczenia fulla. Tu kłaniają się rodzaje tych rowerów. 

Fox nie jest lepszy od RS'a. Jest bardziej na kierunkowany na sportowe zastosowanie ale jest bardziej skomplikowany z czym często sami sobie potem nie radzą. RS jest prostszy, mniej skomplikowany ale równie dobry.  

Opublikowano

https://www.rowerymerida.pl/produkt1405/ninety-six-9-600-rower-merida.html

Panowie, wielkie dzięki za pomoc. Rower kupiony, ten w linku. Zdjęć nie wklejam bo został jeszcze w serwisie na montaż sztycy regulowanej CT lynx dropper.

Z budżetem trochę zszedłem kosztem osprzętu, niestety nigdzie w pobliżu nie było wersji 9.800 w ramie L.

Zdecydowałem się na XC bo zależało mi bardziej na podjeździe niż zjeździe, mam nadzieję, że to będzie to :)

Pozdrawiam i do zobaczenia na szlaku!

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Zważ go proszę dla niespokojności mojej duszy bo z opisu szacuję, że ma 13,5kg a na stronie chwalą się 12,7kg. Gdyby tak było to naprawdę jest to grupa modelowa bardzo leciutka jak za 8000pln  

Opublikowano

Nie mam niestety wagi, ale jak mi się uda jakąś skombinować to go zważę.

Dziś rower ochrzciłem na single trackach na Koziej Górce w BB i dla mnie jest super. Pozycja trochę mniej sportowa niż Scott'cie Scale'u ale jednak ciągle ok na podjazdy, na zjeździe dla mnie przesadzonego z hardtaila i tak bajka. Jak sprawdzę go weekend na podjeździe na Szyndzielnię, to będę mógł porównać do czasu Scotta.

Zastanawiałem się czy nie zmienić napędu na sram eagle 1 x 12, ale z tego co widzę dodatkowa zębatka jest pomiędzy 10z a 18z więc na pojazdach nic mi nie da. Pewnie z czasem coś pozmieniać ale na razie jest super.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Co do napędu ja bym pozostał przy tej dwójce z przodu zawsze to lżej na podjazdach na 1 blacie może Ci trochę brakować chyba że noga twoja jest bardzo dobra 😉

Opublikowano
W dniu 1.09.2018 o 12:51, Piwko napisał:

Co do napędu ja bym pozostał przy tej dwójce z przodu (...)

Jeżeli mowa o NINETY-SIX 9. 600 to ja widzę tam napęd 1x11.

Kolego bez nicka (przynajmniej mi się nie wyświetla :)), jak oceniasz sprzęt na asfaltowych dojazdach, których ja mam czasami z 10-20 km (czy pompuje, czy brakuje przełożeń/utrzymania kadencji), jak poziom amortyzacji, hamowania + ewentualnie inne wrażenia? :)

Nastawiałem się wcześniej na Scotta Sparka 960, ale koledzy z forum uzmysłowili mi, że to nie najlepsza opcja przy posiadanym osprzęcie. Szukam dalej...

Wcześniej gdzieś pominąłem Meridę Ninety-Six bo zafiksowałem się na One-Twenty i oczekiwaniu na katalog 2019 (zdaje się, że będzie tutaj trochę zmian względem rocznika 2018). Spróbuję jeszcze przysiąść się do Gianta Anthema 29ER 3 bo chyba będę miał okazję. Pewnie wrzucę gdzieś osobno prośbę o ocenę osprzętu.

Opublikowano

Ja mam 500 metrów asfaltu do lasu i górskich szlaków , tak więc za dużo asfaltu nie spróbowałem. Mogę powiedzieć na podstawie mojego krótkiego doświadczenia, że jak zablokuję damper to dla mnie jest sztywno. Żadnego pompowania nie czuję. Podjazdy na szlakach biorę w pozycji pośredniej i jest super, pompowania nie czuje, a większość nierówności wybiera. Jeśli jeździsz po płaskim to w 1 x 11/przód 30z będzie Ci brakowało szybkich przełożeń. Mi się udało osiągnąć 30-32 km/H i tyle, nie próbowałem więcej. To można oczywiście poprawić zmieniając zębatkę z przodu na 32 z.

W porównaniu do one twenty pozycja jest bardziej sportowa ale do przyjęcia od strony komfortu. Jak mierzyłem Sparka w ramie L to było znacznie bardziej do przodu, aż mnie ręce bolały. Ogólnie jestem zadowolony, jedyny niedosyt mam taki, że nie dalo mi się kupić modelu o poziom wyżej.

PS. Zalogowałem się przez tapatalk może stąd brak widoczności nicka, postaram się to zaraz poprawić.