bruno824 Opublikowano 29 Października 2017 Opublikowano 29 Października 2017 Witam, posiadam stery polzintegrowane, po ich montażu misek itd, zauważyłem ze między dolna miska a bieżnia jest szpara około 2-3mm? Z tego co widzę to wszystkie rowery mają dopasowane dolne miski z bieżnia/ amorem. Czy coś jest nie tak ? Co mogę zrobić ? Ponizej fotka, stery to Accent HSI SAIR
Puncu Opublikowano 29 Października 2017 Opublikowano 29 Października 2017 Ale bieżnia nie dochodzi do korony? Czy mimo tego że jest nabita masz szczeline?Wysłane z mojej Nokii 3310
suchy Opublikowano 29 Października 2017 Opublikowano 29 Października 2017 Nie wiem czy dobrze widzę na tym zdjęciu...ale chyba pozostała na rurze sterowej widelca dolna bieżnia po zwykłych sterach zewnętrznych.... Czy amor pochodzi z innego roweru?
Franz Mauer Opublikowano 29 Października 2017 Opublikowano 29 Października 2017 Być może coś tam siedzi jak wypatruje @suchy. Dziwne bo już sporo wsadzileś tego amora i na sam koniec coś blokuje. W górnej części główki ramy nic Ci nie blokuje?
bruno824 Opublikowano 29 Października 2017 Autor Opublikowano 29 Października 2017 (edytowane) 2 godziny temu, Puncu napisał: Ale bieżnia nie dochodzi do korony? Czy mimo tego że jest nabita masz szczeline? Wysłane z mojej Nokii 3310 Mimo tego, że jest nabita bieżnia do końca powstaje właśnie taka szpara. 2 godziny temu, suchy napisał: Nie wiem czy dobrze widzę na tym zdjęciu...ale chyba pozostała na rurze sterowej widelca dolna bieżnia po zwykłych sterach zewnętrznych.... Czy amor pochodzi z innego roweru? Stery montowałem nowe Accent HSI SAIR, mam wrażenie jakby ta bieżnia nie mogła wskoczyć w to łożysko.. nie wiem czemu ? jest możliwe aby bieżnia była nieodpowiednia? Rower składam, więc każda część jest osobno kupowana 1 godzinę temu, Franz Mauer napisał: Być może coś tam siedzi jak wypatruje @suchy. Dziwne bo już sporo wsadzileś tego amora i na sam koniec coś blokuje. W górnej części główki ramy nic Ci nie blokuje? Właśnie u góry nic nie blokuje tylko na dole blokuje... tak jakby ta bieżnia się nie wpasowała w stery maszynowe.. Edytowane 29 Października 2017 przez bruno824 błąd
Franz Mauer Opublikowano 30 Października 2017 Opublikowano 30 Października 2017 Zmierz średnice otworu dolnej bieżni i łożyska to moze coś się wyjaśni? A może potrzeba użyć większej siły..?
bruno824 Opublikowano 30 Października 2017 Autor Opublikowano 30 Października 2017 Tylko, ze dolna bieżnia gdy jest osadzona na rurze sterowej to jest szersza niż gdy ja wyciągnę
Gość Opublikowano 30 Października 2017 Opublikowano 30 Października 2017 17 godzin temu, bruno824 napisał: Stery montowałem nowe Accent HSI SAIR, mam wrażenie jakby ta bieżnia nie mogła wskoczyć w to łożysko.. nie wiem czemu ? jest możliwe aby bieżnia była nieodpowiednia? Rower składam, więc każda część jest osobno kupowana Ale stery kupiłeś osobno i osobno bieżnię? Zwykle w komplecie ze sterami jest pasująca do nich bieżnia.
bruno824 Opublikowano 30 Października 2017 Autor Opublikowano 30 Października 2017 Wszystko jest z jednego zestawu, dlatego jest to bardzo dziwne, ze bieżnia nie chce wskoczyć do łożyska
Puncu Opublikowano 30 Października 2017 Opublikowano 30 Października 2017 A wszystko kręci się gładko? Jeżeli tak to pojeździć trochę, powinna się sama dobić. 1
Zalas Opublikowano 30 Października 2017 Opublikowano 30 Października 2017 12 minut temu, Puncu napisał: A wszystko kręci się gładko? Jeżeli tak to pojeździć trochę, powinna się sama dobić. Dokładnie. Ja tak ostatnio miałem ze sterami ahed że 2 razy je później dokręcałem bo po pierwszych jazdach się jeszcze dobiły
bruno824 Opublikowano 30 Października 2017 Autor Opublikowano 30 Października 2017 No kręci się miodzio, wszystko super, może rzeczywiście podczas jazdy się dobije
suchy Opublikowano 1 Listopada 2017 Opublikowano 1 Listopada 2017 Dnia 30.10.2017 o 20:15, Zalas napisał: Dokładnie. Ja tak ostatnio miałem ze sterami ahed że 2 razy je później dokręcałem bo po pierwszych jazdach się jeszcze dobiły Nie wiem jak ze sterami innych marek, ale na accentch bardzo duzo jeżdżę, na różnych amorach i powiem szczerze nigdy nie miałem takiej sytuacji, żeby coś nie pasowału lub trzeba coś dobić. Stery tej marki są bardzo porządnie wykonane i raczej nie doszukiwałbym się możliwości dobicia. A takie podstawowe pytanko...czy może nie założyłeś odwrotnie dolnego łożyska, bo ono jest profilowane, tzn inny ma profil pasujący do bieżni w główce a inny na bieżnni osadzonej na rurze sterowej.
MadOnion Opublikowano 2 Listopada 2017 Opublikowano 2 Listopada 2017 Jeżeli bieżnia amortyzatora i ta co siedzi w ramie to prawidłowy komplet to nic nie zrobisz - tak ma być, ale wygląda to dziwnie i chyba najlepiej rozebrać i sprawdzić jak na łożysku siedzi bieżnia która aktualnie jest nabita na rurę sterową, zestawy ktoś kompletuje mogła zajść pomyłka. Kolega suchy ma rację czasem można zainstalować odwrotnie łożysko ; )
Misterrajt Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Mam ją wyrobioną. Mam Widelec 1 1/8 a w sklepach internetowych podają : bieżnia dolna 1''. Czy mam kupić bieżnię 1 1/8 ?
Gość Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Zmierz średnicę sterówki i sprawa będzie wyjaśniona. Kupno samej dolnej bieżni nie koniecznie jest wskazana chyba, ze znajdziesz identyczną ale ja bym jednak zalecał wymianę całych sterów. Wrzuć fotki jak możesz.
Misterrajt Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Opublikowano 8 Kwietnia 2018 (edytowane) Przy zablokowanym przednim hamulcu wyczuwalne luzy podczas próby poruszania rowerem w przód i tył czyli wymiana całych sterów ? Rower już 10 letni... Znalazłem oznaczenie sterów : VP-A77C i są w internetach Jak wybić stare miski? Edytowane 8 Kwietnia 2018 przez Misterrajt
Gość Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Opublikowano 8 Kwietnia 2018 (edytowane) Jak wybić... Najlepszy byłby wybijak (na allegroszu znajdziesz za 50 zł) ale jak posłużysz się kawałkiem pręta i naprawdę delikatnie po pół milimetra z każdej strony będziesz wybijał miski to chyba się nic nie stanie ale podkreślam chyba. Rama widzę aluminiowa więc przy opcji nr 2 musisz być naprawdę ostrożny żeby nie odkształcić główki ramy. Na upartego wybijak do sterów można wykonać samodzielnie, bo to bardzo proste urządzenie. Poszperaj w necie jak zrobić wybijak samodzielnie. Wymiana sterów to będzie najrozsądniejsza opcja. 10 lat wiec miały prawo się zużyć. Nową dolną bieżnią prawdopodobnie luzu byś nie skasował. Wyrobiona może być także miska i łożysko. Edytowane 8 Kwietnia 2018 przez Gość
Misterrajt Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Się zastanawiam. Ostatnio jeżdżę dużo. Waga też spora - ok 90 kg. Boczne mazurskie drogi często poniszczone i pagórkowate - można śmignąć z dużą prędkością po tych wyrwach - może jednak jakiś amorek, którego nigdy nie posiadałem?
Misterrajt Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Obręcze alexrims - dają radę , 28', opona 35. łożyska maszynowe.
Gość Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Opublikowano 9 Kwietnia 2018 (edytowane) Ładny rowerek. Poszukaj czegoś tu. http://activia.sgl.pl/ Kwestia wyboru między sprężyną stalową a powietrzną. Jak Cię stać bierz powietrzny, jak nie to stalowa też zrobi robotę. Edytowane 9 Kwietnia 2018 przez Gość
Misterrajt Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Bieżnia dolna wyrobiona, ale mechanik rowerowy dokręcając grzybka od góry i regulując śruby na mostku - zlikwidował luz ... Tak to bywa z poradami przez internet, ale stery może kiedyś się przydadzą..
Gość Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Nikt z nas nie maił możliwości dotknąć roweru a dwa, że i tak bym wymienił stery skoro bieżnia jest wyrobiona.
Pietern Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Opublikowano 13 Kwietnia 2018 16 godzin temu, Misterrajt napisał: Bieżnia dolna wyrobiona, ale mechanik rowerowy dokręcając grzybka od góry i regulując śruby na mostku - zlikwidował luz ... Tak to bywa z poradami przez internet, ale stery może kiedyś się przydadzą.. Masz żal do Internetu? Uszkodzenia bieżni nie da się zlikwidować dociągając śrubę. Można w ten sposób na jakiś czas przytłumić objawy. I więcej tu da nowy smar, niż dokręcanie śrub.
Rekomendowane odpowiedzi