Evelyn Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Cześć. Postanowiłam podzielić się z wami przepisem na baton energetyczny. Wariacji może być dużo i każdy może wrzucić do niego co chce. Moja wersja wygląda tak 200g płatków owsianych 50g żurawiny 50g rodzynek 30g pestek dyni 30g płatków migdałowych 3 czekolady czyli jakieś 300g 90g białka Sposób przygotowania jest prosty. Płatki należy sparzyć gorąca wodą aby zmiękły. Chyba że ktoś woli błyskawicznie. Wtedy pomija tą część. Następnie rozpuszczamy czekoladę w łaźni wodnej to znaczy, do garnka z wodą postawionym na wolnym ogniu, wkładam drugi garnek w którym ładują tabliczki czekolady. Po rozpuszczeniu czekolady dodaję do niej resztę składników. Pestki dyni warto posiekać a płatki migdałowe po prostu skruszyć w ręce. Jeśli masa jest za gęsta lub zbyt sucha, rozrobiam ją odrobiną wody lub mleka. Gotową masę wykładam na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładam do lodówki aby wystygła. Z gotowego batomu staram się robić porcje po 50g, która ma jakieś 200kcal. Najczęściej przewożę w papierze do pieczenia zabezpieczonym w woreczku strunowym. 2
Gość Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 zapowiada się smacznie plus za fajny pomysł.
Ireneusz Maśliński Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Ja nie jem cukru więc czekolada odpada, wzamian można dodać daktyli, lubię też suszone śliwki.
Red Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Wydaje mi się że zamiast czekolady można dać cokolwiek co "zwiąże" składniki do kupy.
Evelyn Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Czekolada jest tu właściwie po to aby skleić składniki do kupy choć ja dodaję dlatego że uwielbiam. Zamiast niej można użyć syropu. A jeśli sparzysz płatki gorąca wodą to możliwe że całość sklei się sama po zastygnięciu. Nie próbowałam
Chris Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Miodem można skleić. Smacznie i zdrowo
Justyna Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 3 godziny temu, Ireneusz Maśliński napisał: Ja nie jem cukru więc czekolada odpada, wzamian można dodać daktyli, lubię też suszone śliwki. To samo pomyślałam :-) Daktyle i rodzynki robią w batonach za słodziwo i spoiwo całkiem nieźle . Kombinacji jest tu sporo :-) Można dodawać suszone jabłka , sezam , doprawiać wanilią lub cynamonem . Też nie jem cukru czekolady nie mogę nawet bezcukrowej . Pozdrawiam :-)
Rekomendowane odpowiedzi