Skocz do zawartości

[wymiana ramy] XC -> hybryda enduro/trail

szczecinmtb

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Kurde, czyli lipa... z powodów zdrowotnych = krzywe plecy. Bardziej nawet naturalnie wole pozycje siedząca niz lezaca na rowerze, stad obnizone siodelko by az tak nie lezec na rowerze...

Edytowane przez szczecinmtb
Opublikowano

uswiadomilem sobie ze z powodów zdrowotnych = krzywe plecy. Bardziej nawet naturalnie - moj organizm sam chce i woli pozycje siedząca niz lezaca na rowerze, stad obnizone siodelko by az tak nie lezec na rowerze...

Czyli musze celować w bardziej pozycje siedzącą = rama TRAIL? 
Wychodzi ze musze rame wymieniac jednak, bo kupno nowego raczej roweru odpada bo z kasą lipa.
Da rade cos takiego osiagnac z moim sprzetem? dla mnie agresywne zjazdy to szybkie zjazdy po prostu, nie koniecznie chodzi o enduro bo skał żadnych u nas i tak nie ma, jedynie trasy leśne, mniej strome lub bardziej... Mieszkam w koncu w Szczecinie a nie w zakopanym. Lubie tez jezdzic po miescie wymijajac na lewo i prawo pieszych - ich widok ze jestem swirem haha to jest to.
Wychodzi na to ze wystarczy mi mniejsza rama jakas krótsza, taki rozmiar by pozycja byla bardziej komfortowa dla pleców i dla mnie ,tzn blizej kierownica  i wtedy dzieki temu bede mial wiekszą kontrole nad rowerem, wiekszy fun, jakies bunny hopy, skoki, wheelie moze sie wkoncu naucze. No i tak to widze... bo męczę się owszem na tym rowerze leżąc na nim, przy 20+km plecy sie odzywaja w odcinku lędźwiowym, w koncu musza trzymac ciezar ciala gdy leże na rowerze w tak ostrym kącie...

Opublikowano

Wychodzi na to że moim zdaniem, jak masz możliwość, to przejedź się roberem typu trail/enduro i zobacz jak się czujesz.

A kalkularory w obecnym momencie to tak jakby wróżenie z fusów.

Teraz bardziej ze względu na geometrię nowoczesnych ram, bardziej patrzyłbym na stack i reach, bo to te dwa podstawowe wymiary tak naprawdę mówią nam jaką będziesz miał pozycję na rowerze.

Także zdecyduj najpierw gdzie i w jaki sposób chcesz jeździć a potem szukaj dogodnej pozycji którą będzie odzwierciedlała rama dostosowana do twojego stylu jazdy.